24-08-17

Nieuwsoverzicht

Het beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert overweegt om zijn divisie healthcare-informatica af te splitsen. Daarover wordt een studie opgestart. Dat heet het bedrijf bekend gemaakt. De betrokken divisie ontwikkelt vooral software-oplossingen voor ziekenhuizen en vertegenwoordigt ongeveer de helft van de volledige omzet van Agfa HealthCare. Dat komt overeen met ongeveer 20 procent van de volledige omzet van de groep. Met een zelfstandige structuur zou de divisie volgens Agfa-Gevaert nog betere kansen krijgen zich verder te ontwikkelen. Na de afsplitsing zou het bedrijf nog bestaan uit de divisies Agfa Graphics, Agfe Specialty Products en Agfa HealthCare, dat zich op beeldvorming voor de gezondheidszorg zou toespitsen.

De Italiaans-Amerikaanse autobouwer Fiat-Chrysler overweegt zijn merken Maserati en Alfa Romeo te verkopen. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Door de verkoop van de merken, die de luxedivisie van Fiat-Chrysler vormen, zou het concern zich meer kunnen toeleggen op modellen voor de massaproductie en aantrekkelijker worden voor een fusie met een andere autobouwer. Een definitieve beslissing wordt niet voor begin volgend jaar verwacht. Ook dochteronderneming Magneti Marelli, producent van onderdelen, zou mogelijk kunnen worden verkocht. Magneti Marelli zou 5 miljard euro waard zijn, terwijl de luxedivisie van Fiat-Chrysler mogelijk 7 miljard dollar zou moeten worden betaald.

Het Amerikaanse bedrijf HP Inc, fabrikant van computers printers, heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 13,1 miljard dollar, tegenover 11,9 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 696 miljoen dollar naar 783 miljoen dollar. Dion Weisler, chief executive van HP Inc, maakte gewag van een succesvol kwartaal. Het bedrijf, de voormalige hardware-divisie van de groep Hewlett-Packard, kon voor het derde kwartaal op rij een dubbelcijferige omzetgroei melden. De onderneming beschikte volgens Weisler de voorbije periode over de beste productportfolio uit zijn geschiedenis en vertegenwoordigde één vijfde van de computerverkoop.

De Duitse Bundesbank heeft zijn volledige goudvoorraad uit Parijs weggehaald en gerepatrieerd. Dat heeft de Duitse centrale bank aangekondigd. De operatie werd drie jaar vroeger afgerond dan oorspronkelijk was voorzien. De voorbije maanden werden in totaal 54.000 goudstaven, die een gezamenlijke waarde van 24 miljard euro hebben, vanuit Parijs met een aantal geheime transporten terug naar Frankfurt te brengen. De Bundesbank had vier jaar geleden aangekondigd tegen eind dit decennium de helft van zijn volledige goudvoorraad van 3.378 ton terug in de eigen kluizen in Frankfurt te bewaren. Met de verhuis was een kostprijs van 7,7 miljoen euro gemoeid. De buitenlandse goudvoorraden dateren van de koude oorlog.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair is geïnteresseerd om een gedeelte van zijn failliete Duitse sectorgenoot Air Berlin over te nemen. Dat heeft Michael O’Leary, topman van Ryanair, bevestigd. Air Berlin vroeg eerder deze maand faillissement aan, nadat zijn Arabische grootaandeelhouder Etihad had aangegeven niet langer geld in de Duitse maatschappij te willen injecteren. Lufthansa zou een groot deel van de vloot van Air Berlin willen overnemen. Een overname van Air Berlin door één partij wordt door de Duitse kartelautoriteiten echter verboden. Ook EasyJet, Tuifly en Condor, dochter van de groep Thomas Cook, zouden interesse hebben laten blijken in onderdelen van Air Berlin.

De Amerikaanse supermarktketen Walmart gaat samenwerken met het internetconcern Google. Tegen eind september zullen klanten van Walmart met de stemgestuurde robot Google Home vanuit de huiskamer met spraakcommando’s bestellingen kunnen plaatsen. Door de e samenwerking met Google hoopt Walmart beter te kunnen concurreren met het ecommerce-concern Amazon, dat over een groter aanbod beschikt en door zijn dienst Echo al met spraakcommando’s kan werken. Anderzijds kan de samenwerking een stimulans vormen voor de dienst Express Shopping van Google. De aankoopgeschiedenis van de klanten van Walmart kan Google helpen om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen.

De Amerikaanse winkelketen Lowe’s, verkoper van renovatie-producten, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 19,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De vergelijkbare omzet kende een stijging met 4,5 procent. De nettowinst liep van 1,2 miljard dollar op naar 1,4 miljard dollar. Die cijfers werden wel beïnvloed door een eenmalige meerwaarde van 96 miljoen dollar die kon worden geboekt op de verkoop van een Australische joint-venture. Robert Niblock, chief executive van Lowe’s, erkende dat de resultaten van het bedrijf onder de verwachtingen bleven, maar hij kondigde initiatieven aan om de verkoopcijfers weer op te drijven.

Het Chinese staatsbedrijf Cofco is op zoek naar een mogelijke overnemer voor zijn Nederlandse dochteronderneming Nidera. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. Cofco had de Nederlandse graanhandelaar Nidera nochtans pas begin dit jaar definitief overgenomen, maar er zouden bij het nieuwe dochterbedrijf een aantal onvoorziene verliezen zijn geleden. Bij de beslissing de activiteiten opnieuw te koop aan te bieden, zouden ook de eerder vastgestelde onregelmatigheden in de boekhouding van de Latijns-Amerikaanse activiteiten een rol hebben gespeeld. Cofco nam drie jaar geleden al een meerderheidsbelang in Nidera. Het saldo bleef tot begin dit jaar in handen van de groep Cygne.

De reclamegroep WPP heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,4 miljard pond. Dat betekende een stijging met 13,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, maar die stijging was vrijwel geheel te danken aan de zwakke koers van het Britse pond. Op vergelijkbare basis is er sprake van een omzetdaling met 0,5 procent. De nettowinst steeg van 425 miljoen pond naar 779 miljoen pond. De reclamegroep wijt de omzetdaling aan de besparingsmaatregelen bij de bedrijven, waardoor ook de reclamebestedingen worden geraakt. Die bezuinigingen zullen volgens WPP bij de klanten echter tot klantenverlies leiden, waardoor opnieuw reclame zal moeten worden gevoerd.

Een werkgroep van het Duitse ministerie van transport heeft een reeks ethische richtlijnen opgesteld die autoconstructeurs kunnen gebruiken om de software van zelfrijdende wagens te programmeren. De werkgroep - waarin experts in technologie, recht en ethiek zijn vertegenwoordigt - bepaalde daarbij een aantal regels die de autonome wagens in acht moeten nemen. Onder meer moet bij de veiligheid de mens prioriteit krijgen op dieren en infrastructuur. Ook mag bij de bescherming geen rekening worden gehouden met parameters zoals de leeftijd of het geslacht van de betrokkenen. De richtlijnen moeten bij ongevallen met autonome wagens voor de nodige rechtszekerheid bieden.

De Nederlandse brouwer Heineken heeft een schikking getroffen met een groep voormalige werknemers van zijn dochteronderneming Bralima in de DR Congo. Dat heeft Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo), die de voormalige werknemers vertegenwoordigt, gemeld. Heineken werd twee jaar geleden door 168 voormalige werknemers van Bralima aangeklaagd wegens de schending van mensenrechten. Aangevoerd werd dat Bralima van onlusten in Bukavu rond de eeuwwisseling gebruik had gemaakt werknemers op illegale manier te ontslaan. Heineken moest volgens de gedupeerden van de situatie op de hoogte zijn geweest. Details over de schikking werden niet bekendgemaakt.

Weefmachinebouwer Picanol heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 364,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 60,4 miljoen euro naar 58,1 miljoen euro terug. Die achteruitgang is te wijten aan het winstaandeel van Picanol in Tessenderlo Group, dat van 12,3 miljoen euro naar 5,8 miljoen euro is gedaald. De eigen activiteiten van Picanol leverden uiteindelijk een nettowinst op van 52,2 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 48,1 miljoen euro de eerste helft vorig jaar. Onder meer wordt gewezen op een sterke verkoop, waarbij vooral uitstekende prestaties werden opgetekend in Azië.

Het chemiebedrijf Tessenderlo Group heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 924,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 8,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel echter van 40,3 miljoen euro terug tot 17,1 miljoen euro. De winstdaling moet volgens het bedrijf worden toegeschreven aan ongunstige wisselkoersen en hogere financiële kosten. Het bedrijf zegt op dit ogenblik te moeten functioneren in een markt die wordt geconfronteerd door volatiele politieke, economische en financiële omstandigheden. Een belangrijk deel van de inkomsten wordt in Amerikaanse dollars geboekt. Tijdens de tweede jaarhelft wordt de opstart van drie fabrieken verwacht.

De Nederlandse winkelketen Witteveen Mode, die in juli failliet ging, maakt een doorstart. Officieel werden over de transactie geen verdere mededelingen gedaan, maar volgens een aantal bronnen zou de onderneming onder leiding komen van Barbara van Kolfschoten, die Witteveen tot begin vorig jaar leidde. De investeerders achter de doorstart blijven voorlopig anoniem. Evenmin is duidelijk hoeveel winkels na de doorstart operationeel zullen blijven. Witteveen beschikte over een netwerk van bijna honderd winkels. Na het faillissement van de keten bleven nog tweeënzeventig filialen voorlopig open. De curator had eerder deze maand al gemeld met een aantal overnamekandidaten te praten.

In Finland heeft een rechtbank Fredrik Neij en Gottfrid Svartholm, twee oprichters van het torrentplatform The Pirate Bay, veroordeeld tot de betaling van een schadevergoeding van ruim 400.000 euro aan een aantal muzieklabels. Op het platform van The Pirate Bay konden geïnteresseerden films, muziek en software van andere gebruikers downloaden. Daarbij werden door de gebruikers geen auteursrechten betaald. Voor die inbreuken werden Neij en Svartholm aansprakelijk gesteld en nu door de rechtbank bij verstek veroordeeld. Vorig jaar werd tegen Peter Sunde, een andere oprichter van The Pirate Bay, al eenzelfde straf uitgesproken. Een betaling zou echter nog niet zijn gebeurd.

07:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.