31-08-17

Klimaatverandering polariseert Europese elektriciteitsbehoefte

Indien de klimaatverandering zich verder doorzet, zal in Zuid-Europa een grotere vraag naar elektriciteit kunnen worden opgetekend. Het fenomeen zal grotendeels te wijten zijn aan de massale aankoop van airconditioning. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universität Potsdam en de University of California naar de evoluties in energieverbruik in vijfendertig Europese landen. Er werd daarbij anderzijds vastgesteld dat de klimaatverandering in Noord-Europa daarentegen tot een daling van de behoefte van elektriciteit zal kunnen worden opgemerkt. Die vaststellingen moeten volgens de onderzoekers een pleidooi zijn voor een sterkere integratie van de Europese energievoorraden.

“De klimaatverandering blijkt tot een polarisering van de Europese elektriciteitsbehoefte te zullen leiden,” betoogt onderzoeksleider Anders Levermann, professor klimaatsystemen aan de Universität Potsdam. Uit simulaties konden de wetenschappers afleiden dat de vraag naar elektriciteit in Europa tot het einde van deze eeuw nagenoeg status-quo zal blijven. Anderzijds bleek dat tussen de verschillende Europese regio’s grote variaties in de dagelijkse vraag zullen worden opgetekend. Daarbij wordt voor noordelijke landen een daling vooropgesteld, terwijl in het zuiden een stijging wordt verwacht. Alleen Italië zou op die verdeling een uitzondering vormen, maar de redenen daarvoor zijn volgens de onderzoekers onduidelijk.

Terwijl de stijging in het zuiden duidelijk aan de aankoop van airconditioning wordt toegeschreven, is de evolutie in het noorden volgens de onderzoekers minder gemakkelijk kan worden verklaard. Daarbij wordt opgemerkt dat vele landen voor hun verwarming immers slechts in beperkte mate op elektriciteit beroep doen. Critici merken echter op dat de klimaatverandering in de toekomst wellicht niet de sterkste factor achter de vraag naar elektriciteit zal blijken. Daarentegen moet volgens hen onder meer worden gewezen naar de verschuiving naar elektrische wagens en de toenemende rijkdom, die eveneens tot een toename van de vraag naar airconditioning zou kunnen leiden.

Lees Verder

14:23 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: elektriciteit |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.