04-09-17

Nieuw record voor Schotse getijdenenergie

De Schotse getijdenenergie heeft tijdens de maand augustus een nieuwe record laten optekenen. De centrale MeyGen, gesitueerd bij de Orkney-eilanden ten noorden van de Schotse kust, heeft immers met twee generatoren gedurende de maand augustus 700 megawattuur elektriciteit geproduceerd. Daarmee konden tweeduizend woningen van energie worden voorzien. Woordvoerders van MeyGen wezen erop dat halverwege de maand augustus een derde turbine kon worden opgestart. Er werd aan toegevoegd dat in het verder verloop van het jaar nog nieuwe records zullen volgen. Uit studies blijkt dat getijdenenergie uiteindelijk bijna de helft van de Schotse energiebehoeften zou kunnen dekken.

De centrale zou tegen het einde van het derde kwartaal van dit jaar volgens de woordvoerders een maximale capaciteit van 6 megawatt kunnen realiseren. MeyGen is gelegen op de samenkomst van de Atlantische Oceaan en de Noordzee. Die locatie is volgens wetenschappers aan de universiteiten van Oxford en Edinburgh wellicht de beste locatie voor getijdenenergie in de hele wereld. Er werd aan toegevoegd dat een theoretische capaciteit van 4,2 gigawatt zou kunnen worden bereikt indien langs de volledige lengte van het kanaal van Pentland Firth turbines konden worden geplaatst. Onder meer ecologische bekommernissen en de scheepvaart maken van 1,9 gigawatt een realistischer doelstelling.

Golfenergie en getijdenenergie leverden twee jaar geleden 0,02 procent van de totale energiebehoefte van de Europese Unie. Frankrijk en Groot-Brittanniƫ zijn de enige lidstaten van de Europese Unie waar gevorderde projecten werden ontwikkeld. Algemeen wordt geraamd dat de getijdenenergie wereldwijd een capaciteit van ongeveer 120 gigawatt zou kunnen genereren. Daarin zou Europa een aandeel van 20 gigawatt kunnen hebben. Er wordt nog opgemerkt dat Schotland de voorbije maanden sterke prestaties met duurzame energie heeft gerealiseerd. De eerste zes maanden van dit jaar werd voldoende windkracht opgewekt om gedurende zes dagen meer dan 100 procent van de Schotse elektriciteitsbehoefte te dekken.

Lees Verder

14:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: getijdenenergie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.