08-09-17

Nieuwsoverzicht

De Brits-Nederlandse groep Unilever neemt het Britse bedrijf Pukka Herbs, producent van biologische thee, over. Dat heeft Unilever bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Pukka Herbs heeft een jaaromzet van ongeveer 30 miljoen pond. Volgens een ranglijst van marktonderzoeker Euromonitor is Pukka het snelst groeiende biologische theemerk ter wereld. De markt voor kruidenthee, groene thee en thee met fruitsmaken is volgens Unilever ongeveer 1,6 miljard euro waard. Unilever spreekt zelf van een aanvullende overname die een hiaat opvult in het theeportfolio van de onderneming. Beide bedrijven gaan bovendien prat op hun inzet op duurzaamheid.

Het Amerikaanse ecommerce-concern Amazon is op zoek naar een locatie voor een bijkomend hoofdkantoor in Noord-Amerika. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De nieuwe vestiging moet plaats bieden aan vijftigduizend nieuwe personeelsleden. Amazon heeft voor het project een bedrag van 5 miljard dollar gereserveerd. Amazon benadrukt dat de inplanting een bijzonder grote impact op de omgeving zal hebben. Onder meer wordt gewezen op de hoogwaardige werkgelegenheid - met een gemiddeld salaris van meer dan 100.000 dollar - en indirecte voordelen voor onder meer hotels en restaurants. Het kantoor moet wel binnen een straal van vijfenveertig minuten rond een internationale luchthaven liggen.

De Amerikaanse boekenketen Barnes & Noble heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 853,3 miljoen gerealiseerd. Dat betekende een daling met 6,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De identieke omzet viel met 4,4 procent terug. Het nettoverlies kon van 14,4 miljoen dollar tot 10,8 miljoen dollar worden teruggebracht. Demos Parneros, chief executive van Barnes & Noble, benadrukte dan ook dat het bedrijf zijn resultaten heeft kunnen verbeteren, waarbij de omzetdaling gedeeltelijk door kostenbesparingen kon worden opgevangen. Parneros voegde eraan toe te verwachten zijn resultaten in de rest van het jaar te kunnen verbeteren.

De Waalse financier Albert Frère toont interesse om een belang te nemen in luchthaven Brussels South Charleroi Airport (BSCA). Frère zou interesse hebben in een belang van 27,5 procent dat op dit ogenblik in handen is van de holding Belgian Airports, gevormd door de Italiaanse investeerder Save en de Gemeentelijke Holding. Save leeft al enkele tijd in onmin met de andere aandeelhouders van de luchthaven. De Waalse overheidsholding Sowaer heeft een belang van 50,2 procent in de luchthaven. Ergon, een holding van Frère, had eerder ook al aangegeven interesse te hebben om een belang van 30 procent te nemen in Sonaca, producent van vliegtuigonderdelen en buur van de Waalse luchthaven.

Bij het Zweedse technologiebedrijf Ericsson zouden 14.000 banen kunnen worden geschrapt. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de krant Svenska Dagbladet gemeld. Daarmee zou het concern zijn wereldwijde personeelsbestand met 13 procent afslanken. Opgemerkt wordt dat er vooral banen zouden worden geschrapt in Europa en Latijns-Amerika. Thuisland Zweden zou grotendeels gespaard blijven. De Zweedse divisie kent immers een grote specialisatie in onderzoek en ontwikkeling, waaraan niet geraakt zou worden. Ericsson meldde officieel strategieën te bekijken om kosten te verminderen en de efficiëntie te verbeteren. Tegen midden volgend jaar zou 1,05 miljard euro worden bespaard.

De Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) investeert 15 miljoen euro in het modebedrijf FNG Group. Daarmee verwerft de investeerder een belang van 5 procent in het modebedrijf. Dankzij die bijkomende financiële middelen kan een uitbreiding naar Spanje en Duitsland worden gerealiseerd. Onder meer in Barcelona zal één van de dochtermerken van FNG Group een filiaal openen. De operatie vormt een onderdeel van de strategie van de groep om zijn activiteiten buiten de Benelux uit te breiden. Ook een introductie op de Franse markt behoort tot de mogelijkheden. De strategie vertegenwoordigt een streven van de groep naar onder meer een geografische spreiding van de risico’s.

De holding Brederode had tijdens de eerste helft van dit jaar een portefeuille met een waarde van ruim 1,77 miljard euro, tegenover een bedrag van ruim 1,56 miljard euro dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 26,1 miljoen euro naar 91,2 miljoen euro. Er wordt wel opgemerkt dat tijdens de eerste helft van vorig jaar een abnormaal zwakke prestatie moest worden gemeld. Brederode zegt dat alle divisies aan de groei hebben bijgedragen, maar vooral de beursgenoteerde ondernemingen tekenden volgens de holding voor de vooruitgang. Er wordt op gewezen dat de financiële markten zich zowel in Europa als in de Verenigde Staten op een historisch hoog niveau situeren.

Het Nederlandse modeconcern Doniger Fashion Group - het moederbedrijf van de kledingmerken Gaastra, McGregor en Adam Menswear - is failliet. Het concern had enkele dagen geleden bij de rechtbank van Amsterdam uitstel van betaling gevraagd. Bij Doniger, dat vorig jaar ontstond als doorstart van het failliete McGregor, werken op dit ogenblik zeshonderd mensen, verdeeld over meer dan zeventig winkels in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. De winkels van de drie merken blijven voorlopig wel open. Daarmee hoopt de curator de kansen op een succesvolle verkoop de boedel en het behoud van een maximale werkgelegenheid te versterken.

De holding Sofina van de familie Boël had midden dit jaar een portefeuille met een waarde van bijna 5,62 miljard euro, tegenover nagenoeg 5,27 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 116,7 miljoen euro naar 190,8 miljoen euro. De holding zegt zich te hebben kunnen herstellen van de sterke terugval die vorig jaar diende te worden genoteerd. Bij de rechtstreekse investeringen werd de positie versterkt in The Hut Group, First Eagle en GL Events. In The Hut Group heeft de holding inmiddels een belang van 7 procent opgebouwd. De deelneming in de Franse groep Eurozeo, de holding boven onder meer het hotelconcern Accor, werd daarentegen stopgezet.

De Amerikaanse geneesmiddelenproducent Eli Lilly schrapt wereldwijd ongeveer 3.500 banen. De reorganisatie moet leiden tot een structurele verlaging van de kosten met ongeveer 500 miljoen dollar per jaar. Door een bezuiniging op de vaste lasten wil Eli Lilly ruimte vrijmaken voor investeringen in onder meer nieuwe geneesmiddelen. Volgens David Ricks, topman van Eli Lilly, heeft het bedrijf een overvloed aan veelbelovende middelen in ontwikkeling. Gerekend wordt de operatie gedeeltelijk te kunnen uitvoeren met vervroegd pensioen. Verder worden een aantal productielocaties gesloten of samengevoegd. De eenmalige kosten van de operatie worden geraamd op 1,2 miljard dollar.

De Zuid-Afrikaanse mijngroep Gold Fields heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,33 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst van de groep - die mijnen heeft in Zuid-Afrika, Ghana, Peru en Australië - daalde echter met 54 procent tot 53 miljoen dollar. Daarbij wordt gewezen naar ongunstige wisselkoersen, verhoogde afschrijvingen en herinvesteringen om de productie van de mijnen op peil te houden en de productiekosten te kunnen verlagen. Nick Holland, chief executive van Gold Fields, benadrukte daarbij het huidige productieprofiel de volgende acht tot tien jaar te kunnen handhaven.

Het Belgische fintech-bedrijf Gambit Financial Solutions, actief in robo-advies, wordt overgenomen door BNP Paribas Asset Management. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Evenmin werd meegedeeld welke participatie BNP Paribas in de Belgische fintech-onderneming krijgt. Gambit is vooral bekend van Birdee, een leverancier van software voor robo-advies. Onder meer levert Birdee de technologie voor KeyPrivate, de dienst voor het online vermogensbeheer van Keytrade Bank. Het bedrijf wil de beleggers ook rechtstreeks met zijn eigen website bereiken. Gambit is een spinoff van de Université de Liège en telt meer dan vijftig medewerkers. Topman is Geoffroy de Schrevel.

Het diagnosticabedrijf Biocartis uit Mechelen heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 6,98 miljoen euro, tegenover 6,75 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van de commerciële producten liep met 195 procent op tot 5 miljoen euro. Die cijfers tonen volgens het bedrijf dat de investeringen in de uitbreiding van de portfolio en de geografische expansie succesvol vertaald konden worden in hogere commerciële volumes. Het bedrijf kondigde tevens de start van de verkoop in de Verenigde Staten aan, terwijl tevens gewag werd gemaakt van een aantal belangrijke testprojecten. Het verlies steeg van 23,78 miljoen euro naar 23,98 miljoen euro.

Het betaalbedrijf Square vraagt een banklicentie aan. Dat heeft Jack Dorsey, oprichter en topman van Square, bekend gemaakt. Tot nu toe kon het bedrijf, dat in de Verenigde Staten vooral actief is als aanbieder van mobiele betalingen, alleen in samenwerking met Celtic Bank kredieten aanbieden. Door de nieuwe divisie Square Financial Services kunnen leningen en spaarrekeningen worden aangeboden aan zelfstandigen en kleine ondernemingen. De divisie beschikt daarvoor over een kapitaal van 56 miljoen dollar. Dorsey, die ook Twitter heeft opgericht, beperkt de banklicentie voor Square tot de zakelijke sector. Indien hij zich ook op particulieren had willen richten, had Square een aantal activiteiten moeten afstoten.

In Frankrijk wordt het bedrijf MCI Réfrigération, producent van koelsystemen en klimaatcontrole, van investeerder AIAC Group overgenomen door het nutsconcern Engie. Dat heeft Engie bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. MCI Réfrigération telt ongeveer elfhonderd medewerkers en realiseerde het voorbije jaar een omzet van bijna 179 miljoen euro. De overname moet nog wel door de autoriteiten worden goedgekeurd. De transactie kadert volgens Engie in de strategie van de groep om de portefeuille activiteiten verder uit te breiden. MCI Réfrigération wordt bij Engie onderdeel van de divisie Axima, gespecialiseerd in klimaatregeling en brandbescherming.

08:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.