09-09-17

Nieuwsoverzicht

De Chinese groep CEFC China Energy neemt een belang van 14,2 procent in het Russische olieconcern Rosneft. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 7,6 miljard euro. CEFC China Energy werd vijftien jaar geleden door zakenman Ye Jianming als oliehandelaar opgericht en uitgebouwd tot een grote energiegroep. Het Chinese concern verwerft een gedeelte van het belang van 19,5 procent dat grondstoffenhandelaar Glencore en het investeringsfonds Qatar Investment Authority vorig jaar in Rosneft hadden gekocht. Om de investering te kunnen dragen, dienden Glencore en Qatar Investment echter een partner te zoeken. Rusland en China zoeken op energiegebied steeds meer samenwerking.

De Franse autofabrikant PSA Peugeot-Citroën krijgt mogelijk een boete van circa 5 miljard euro vanwege zijn betrokkenheid bij het emissieschandaal met dieselmotoren. Dat heeft de Franse krant Le Monde gemeld, gebaseerd op documenten van de fraudedivisie van het Franse ministerie van economische zaken. In april werd bekend gemaakt dat de Franse justitie bij PSA Peugeot-Citroën een officieel onderzoek zou starten naar een mogelijke fraude met de emissiewaarden van dieselmotoren. Geraamd wordt dat het bedrijf minstens 1,9 miljoen wagens met de bedrieglijke software zou hebben verkocht. PSA Peugeot-Citroën benadrukt echter altijd volgens de wet gehandeld te hebben.

De scheepvaartgroep Exmar heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 44,6 miljoen dollar, tegenover 55,2 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een verlies van 22 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 12,3 miljoen dollar tijdens de eerste zes maanden vorig jaar. Het verlies is te wijten aan aardgas-divisie en de offshore activiteiten, die een negatief van respectievelijk 20,4 miljoen dollar en 3,9 miljoen dollar lieten optekenen. De rederij is onder meer op zoek naar zijn drijvende gasfabriek Caribbean, die op dit ogenblik werkloos in China ligt. Ook voor het nieuwe hervergassingsplatform wordt een gebruiker gezocht.

De Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie heeft de opdracht voor de aanleg van een nieuwe zeesluis in de Nederlandse gemeente Terneuzen definitief aan het consortium Sassevaart gegund. Met de opdracht is een investering gemoeid van 753 miljoen euro. De bouw van de sluis is nodig om de toegang tot het kanaal Gent-Terneuzen mogelijk te maken. Sassevaart bestaat uit ondernemingen BAM Infra, BAM Contractors, Deme en Van Laere. Het sluizencomplex krijgt een lengte van 427 meter en moet 55 meter breed worden. Midden volgend jaar zal met de bouw van de sluis gestart kunnen worden. Over vijf jaar moet het complex in gebruik genomen kunnen worden.

Het Amerikaanse sociale netwerkbedrijf Facebook heeft William Shuai, een voormalig Chinees topambtenaar aangetrokken. Shuai moet de relaties met de Chinese overheid verbeteren en ervoor zorgen dat Facebook opnieuw de Chinese markt kan betreden. Facebook heeft Shuai weggehaald bij Linkedin, waar de man een gelijkaardige functie had. Eerder werkte hij voor de Chinese internetbedrijf Baidu, nadat hij ook bij de Chinese overheid verantwoordelijke was geweest voor de beveiliging van digitale projecten. Facebook is al sinds het einde van het voorbije decennium in China verboden. De Chinese overheid vreest dat Facebook een platform voor de verspreiding van sociale onrust zou worden.

Het Belgische financiële concern KBC Groep heeft het Poolse TFI Fonds verkocht. Overnemer is de PKO Bank Polski, de grootste bank van Polen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Door de verkoop heeft KBC Groep zich helemaal uit Polen teruggetrokken. Polen vormde in het midden van de jaren negentig van de voorbije eeuw nochtans een belangrijke groeimarkt voor de Belgische bank. Door de financiële crisis werden de expansieplannen van KBC Groep in Polen echter afgeremd. In ruil voor een Europese goedkeuring voor de staatssteun die de Belgische bank had ontvangen om de crisis op te vangen, moest al een gedeelte van de Poolse activiteiten worden verkocht.

De Amerikaanse supermarktketen Kroger heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 27,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met bijna 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werd een identieke groei gemeld van 0,7 procent. De nettowinst viel echter van 383 miljoen dollar naar 353 miljoen dollar terug. Indien echter geen rekening wordt gehouden met eenmalige kosten, zou een kwartaalwinst van 454 miljoen dollar zijn gerealiseerd. De resultaten van het tweede kwartaal tonen volgens Rodney McMullen, chief executive van Kroger, de progressie die het bedrijf heeft gerealiseerd. Hij wees onder meer op de stijging van het aantal bezoekers en het marktaandeel.

De Belgische holding Sofina heeft een belang genomen in het Amerikaanse technologiebedrijf ThoughtSpot. Het Amerikaanse bedrijf biedt aan zijn klanten een zoekmachine voor de analyse en presentatie van bedrijfsdata, maar maakt daarbij gebruik van artificiële intelligentie. Daardoor zouden de gegevens veel efficiënter moeten kunnen aangewend dan met een klassieke databank. Het Amerikaanse bedrijf beschikt onder meer over een programma waardoor het met één muisklik mogelijk zou worden een pakket data te verwerken waarvoor een klassieke onderneming ongeveer veertigduizend manuren nodig zou hebben. Sofina heeft een belang van 2,6 procent opgebouwd in ThoughtSpot.

Het biotechbedrijf ThromboGenics, gespecialiseerd in de zoektocht naar behandelingen tegen oogziekten ten gevolge van diabetes, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een inkomen van bijna 2,75 miljoen euro gerealiseerd, tegenover een omzet van 3,98 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. Het verlies liep van ruim 15,01 miljoen euro naar meer dan 15,22 miljoen euro. Patrik de Haes, chief executive van ThromboGenics, wees er echter vooral op dat de pijplijn van het bedrijf goede vorderingen boekt. Daarbij is ThromboGenics volgens hem goed gepositioneerd om de volgende twaalf maanden meerdere mijlpalen te bereiken die een aanzienlijke waarde voor de aandeelhouders zouden kunnen creëren.

Investeerder Prime Ventures heeft een belang van 6,4 procent in de Nederlandse maaltijdbezorger Takeaway.com van de hand gedaan. Door de operatie krimpt het belang van Prime Ventures in de maaltijdbezorger van ruim 23 procent naar 16,8 procent. Vermoed wordt dat Prime Ventures beslist heeft om een gedeelte te innen van de meerwaarde die de maaltijdbezorger heeft gerealiseerd. Takeaway werd in september vorig jaar op de beurs geïntroduceerd tegen een bedrag van 23 euro per aandeel. Op het ogenblik dat Prime Ventures besloot om een gedeelte van zijn belang te verkopen, was die waarde tot een piek van 40 euro gestegen. Takeaway investeert op dit ogenblik in de uitbouw van activiteiten op de Duitse markt.

Het Duitse conglomeraat Thyssenkrupp heeft de verkoop van zijn Braziliaanse staaldivisie Siderurgica do Atlantico aan de Zuid-Amerikaanse staalproducent Ternium afgerond. Dat heeft de Duitse groep bekend gemaakt. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 1,5 miljard euro. De Braziliaanse divisie betekende een belangrijke verliespost voor het Duitse concern en de verkoop zal Thyssenkrupp naar eigen zeggen in staat stellen om zijn schuldenlast gevoelig terug te dringen. Er wordt aan toegevoegd dat met de verkoop van de Braziliaanse activiteiten de desinvestering van Steel Americas volledig is afgerond. Het bedrijf maakt gewag van een belangrijke mijlpaal in zijn toekomststrategie.

Het Canadese mijnbedrijf Dominion Diamond heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 239,8 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 50 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt werd dat een verkoopvolume van 3,6 miljoen karaat kon worden gerealiseerd, tegenover 1,3 miljoen karaat tijdens het tweede kwartaal vorig jaar. Het mijnbedrijf boekte een winst van 31,1 miljoen dollar, tegenover een verlies van 37,9 miljoen dollar het tweede kwartaal vorig jaar. Dominion Diamond, dat nog dit jaar onderdeel wordt van The Washington Companies, is eigenaar van de Canadese Ekati-mijn en heeft in het land ook een belang van 40 procent in de Diavik-mijn.

Het Britse telecombedrijf Vodafone werkt aan een plan om op de maan een mobiel netwerk aan te leggen. De operatie vormt een onderdeel van de eerste maanmissie die door Duitsland wordt opgezet. Alina, de landing-module van de maanmissie, moet met een mobiel netwerk van de vierde generatie contact met de aarde onderhouden. Vodafone benadrukt dat het basisstation in staat zal zijn om duidelijke beelden naar de aarde door te sturen. De centrale zal gebruik maken van zonnepanelen. Het is nog niet bekend wanneer de plannen voor Alina, een initiatief van de Duitse startup PT Scientist, zullen kunnen worden gerealiseerd. Een landing zou voorzien zijn in het gebied waar ook Apollo 17 op de maan werd neergezet.

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar hebben meer dan 52.000 Russische toeristen een bezoek gebracht aan Cuba. Dat betekende een stijging met 40 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Association of Tour Operators of Russia. Opgemerkt wordt dat Russische toeristen een Cuba nog snel een bezoek willen brengen op een ogenblik dat nog alle socialistische attracties van het eiland intact zijn. De Russische toeristen zouden vooral in hotels met vier of vijf sterren willen overnachten. Een gemiddeld verblijf duurt tussen zeven en tien dagen. In totaal verwacht Cuba dit jaar ongeveer 4,7 miljoen buitenlandse toeristen te kunnen ontvangen. Dat is een stijging met 16,5 procent.

Het Italiaanse modehuis Prada heeft tijdens de eerste helft van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,47 miljard euro. Dat betekende een daling met 5,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 141,9 miljoen euro naar 116 miljoen euro. Het bedrijf werd geconfronteerd met lagere verkopen, maar diende ook met hogere kosten af te rekenen. Er worden nog altijd inspanningen gedaan om het retailnetwerk te moderniseren, terwijl ook in ecommerce en digitale marketing wordt geïnvesteerd en de productportfolio wordt aangepast. Patrizio Bertelli, chief executive van Prada, benadrukt te blijven geloven in de sterkte van het productdesign van het Italiaanse modehuis.

08:32 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.