10-09-17

Nieuwsoverzicht

De Braziliaanse groep Natura Cosméticos heeft de overname van The Body Shop afgerond. Dat heeft The Body Shop bekend gemaakt. The Body Shop werd in het midden van de jaren zeventig van de voorbije eeuw in Engeland opgericht, maar werd elf jaar geleden door de Franse cosmeticagroep L’Oréal overgenomen. Het Engelse bedrijf heeft meer dan drieduizend winkels in zesenzestig landen, maar wordt al verscheidene jaren met een dalende omzet geconfronteerd. In februari van dit jaar werd bekend dat naar een mogelijke overnemer van de Engelse keten werd gezocht. The Body Shop meldt dat de mededingingsautoriteiten de overname door Natura Cosméticos inmiddels hebben goedgekeurd.

Het Indiase concern Eicher Motors brengt een bod uit op de Italiaanse motorfietsenfabrikant Ducati, onderdeel van de groep Volkswagen. Met het bod zou een bedrag tussen 1,5 miljard euro en 1,67 miljard euro zijn gemoeid. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Indiase zakenkrant Economic Times gemeld. Eicher is al eigenaar van het klassieke motorfietsenmerk Royal Enfield. Eicher is na Bajaj Auto het tweede Indiase concern dat met Ducati in verband wordt gebracht. Ook het Amerikaanse Harley-Davidson werd als een mogelijke overnamekandidaat genoemd. Volkswagen zou de divisie volgens sommige bronnen willen afstoten om zich op zijn kernactiviteiten te concentreren.

De Amerikaanse wapenverkoper American Outdoor Brands heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 129 miljoen dollar, tegenover 207 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf, eigenaar van wapenfabrikant Smith & Wesson, leed echter een verlies van 2,2 miljoen dollar, tegenover een winst van 35,2 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig boekjaar. James Debney, chief executive van American Outdoor Brands, erkende dat er minder vuurwapens werden verdeeld, wat volgens hem overeenkwam met een vertraging van de orders bij de groothandelaars en retailers. De groei in de andere divisie kon dat verlies niet helemaal compenseren.

Chocolademaker Barry Callebaut heeft zijn assortiment met een roze variant uitgebreid. De variant werd in de onderzoekscentra van het bedrijf in België en Frankrijk ontwikkeld en wordt gemaakt op basis van de ruby-cacaoboon. Opgemerkt wordt dat aan de realisatie van de nieuwe chocoladesoort dertien jaar onderzoek vooraf is gegaan. Ook de Jacobs University in Bremen (Duitsland) was bij de ontwikkeling van de roze chocolade betrokken. Benadrukt wordt dat de kleur en smaak van de chocolade tijdens de productie worden gecreëerd en niet met toegevoegde stoffen worden gerealiseerd. De nieuwe chocoladesoort heeft volgens Barry Callebaut een fruitige smaak van bessen.

De Amerikaanse drankenproducent Coca-Cola looft een beloning van 1 miljoen dollar uit voor de onderzoeker die een zoetstof met weinig of geen calorieën ontwikkelt. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De vraag naar suikerhoudende dranken blijft dalen en Coca-Cola wil tegen het einde van dit decennium het suikergehalte in zijn drankenassortiment met 10 procent hebben teruggedrongen. Het bedrijf zoekt al geruime tijd naar caloriearme alternatieven om optimaal op de veranderende consumptiegewoontes van het publiek te kunnen inspelen. Onder meer wordt in het assortiment een grotere ruimte gecreëerd voor fruitsappen, smoothies en suikervrije dranken.

Het Nederlandse dancelabel Spinnin' Records wordt overgenomen door Warner Music Group (WMG). Met de transactie zou een bedrag van 100 miljoen dollar zijn gemoeid. Spinnin’ Records bracht muziek uit van internationale deejay’s zoals Tiësto, Martin Garrix, Fedde le Grand en Bob Sinclair. Het bedrijf levert ook managementdiensten, heeft een online radioprogramma en organiseert evenementen. Het label heeft echter vooral op sociale media een massale groep volgelingen. Het bedrijf zou sinds eind vorig jaar met een aantal potentiële overnamekandidaten in gesprek zijn. Spinnin’ Records, opgericht door Eelko van Kooten en Roger de Graaf, wil door de overname zijn internationale positie versterken.

De Chinese juwelier Chow Sang Sang heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,02 miljard Amerikaanse dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 8 procent tot 50,1 miljoen dollar. Chow Sang Sang, gevestigd in Hongkong, zag de omzet op het Chinese vasteland met 8 procent tot 516,2 miljoen dollar oplopen. Daarbij wordt gewezen naar een onverwacht sterke stijging van het bruto binnenlandse product. In Hongkong en Macau werd daarentegen een daling met 5 procent opgetekend. Dat wordt in belangrijke mate toegeschreven aan winkelsluitingen. De grote terugval van vorig jaar lijkt echter achter de rug.

Er moet een wereldwijde registratie van drones komen, waarbij een identieke regelgeving wordt gehanteerd. Dat heeft de International Civil Aviation Organisation (Icao) gezegd. Door alle drones in één systeem vast te leggen, moet het volgens de organisatie voor de autoriteiten eenvoudiger worden om onbemande vliegtuigen en hun eigenaren te identificeren. Met de toenemende populariteit van drones in de Verenigde Staten, Europa en China stijgt ook de bezorgdheid over privacy. Ook zouden drones een gevaar vormen voor commerciële vliegtuigen. Concrete informatie over de inhoud van de wereldwijde databank is nog niet bekend. Wel wordt door de dronefabrikanten gevraagd naar eengemaakte normen.

De Chinese autobouwer Geely heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,34 miljard yuan of 649 miljoen dollar. Dat betekende meer dan een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 118 procent tot 39,42 miljard yuan. Het bedrijf benadrukt dat een sterke verkoop op de Chinese markt, ondanks de zware lokale concurrentie, de zwakkere exportprestaties ruimschoots kon compenseren. In totaal werden tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 526.779 wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 95 procent tegenover de eerste helft vorig jaar, maar de exportvolumes vielen tegelijkertijd met 64 procent terug.

Russische technologiebedrijven die op buitenlandse software beroep blijven doen, dreigen van overheidsopdrachten uitgesloten te worden. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd. Volgens de president kunnen buitenlandse computerprogramma's immers een gevaar kunnen vormen voor de staatsveiligheid. Russische overheidsinstellingen zijn al grotendeels overgestapt op software van eigen bodem. Privébedrijven zouden echter nog steeds grotendeels geïmporteerde technologie gebruiken. Niet alleen in Rusland bestaat nervositeit over risico's die kleven aan het gebruik van buitenlandse software. Ook in de Verenigde Staten werden al buitenlandse leveranciers van software geweerd.

De alternatieve taxidienst Uber zal over twee jaar in Londen geen beroep meer doen op bestuurders met een dieselwagen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Chauffeurs krijgen wel recht op een premie bij de aankoop van een hybride of elektrische wagen. Daarvoor wordt een fonds met een beschikbare reserve van 150 miljoen pond aangelegd. De premies kunnen oplopen tot 5.000 pond. Daarvoor wordt op de verplaatsingen wel een heffing van 35 pence per rit ingevoerd. Op dit ogenblik wordt de helft van alle ritten in de Britse hoofdstad met een hybride of elektrische wagen uitgevoerd. Over vijf jaar zal het verbod op dieselwagens in heel Groot-Brittannië worden ingevoerd.

Het gokbedrijf Wynn Macau, dochter van Wynn Resorts in Las Vegas, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16,8 miljard Hongkong dollar, tegenover 9,7 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep op van 1,1 miljard dollar naar 1,6 miljard dollar. De stijging is in grote mate te danken aan een toename van de casino-inkomsten van toeristen van het Chinese vasteland. Het gokbedrijf, uitbater van het Wynn Macau en het Wynn Palace, wijst erop dat sinds midden vorig jaar een heropleving kon worden opgemerkt nadat de Chinese president Xi Jinping de jaren voordien een campagne had gevoerd tegen corruptie en kapitaalexport, waarvan onder meer Macau het slachtoffer werd.

De Duitse autoconstructeur BMW wil tegen het midden van volgend decennium vijfentwintig elektrische modellen op de markt hebben. Die vloot zou bestaan uit dertien hybrides en twaalf volledig elektrische exemplaren. Dat heeft Harald Krüger, topman van de Duitse groep, bekend gemaakt. Hij wees er daarbij op dat elektromobiliteit voor het concern absolute prioriteit heeft, maar hij voegde eraan toe dat de vraag niet kan worden afgedwongen. Krüger is dan ook een tegenstander van een verbod op dieselmotoren of quota voor elektrische voertuigen. BMW bracht vier jaar geleden met zijn model i3 al een eerste elektrisch type op de markt. Dit jaar wordt een verkoop van 100.000 exemplaren verwacht.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple zal de volgende jaren beeldschermen voor zijn iPhones moeten aankopen bij zijn grote concurrent Samsung. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Gezegd wordt dat Apple over de levering van de nieuwste generaties Oled-schermen onderhandelingen voert met LG Electronics, dat echter op dit ogenblik wegens een gebrek aan beschikbare machines slechts gedeeltelijk aan de vraag van het Amerikaanse concern tegemoet zou kunnen komen. Pas over twee jaar zou voldoende capaciteit ter beschikking kunnen worden gesteld. Daarom zou Apple tijdelijk gedeeltelijk beroep moeten doen op leveringen van zijn aartsrivaal Samsung.

De Deense zuivelgroep Arla Foods heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5 miljard euro. Dat was een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarbij wordt gewezen naar een stijging van de verkoopprijs van de zuivelproducten. Opgemerkt wordt dat de melkproductie nauwelijks veranderd is, terwijl in Europa, de Verenigde Staten en opkomende markten zoals China een toenemende vraag naar melk en zuivelproducten kon worden opgetekend. De nettowinst viel met 54 procent terug tot 112 miljoen euro. Vorig jaar kon echter wel worden geprofiteerd van de verkoop van activa. Vooral in de opkomende markten wordt, dankzij een groeiende middenklasse, een verdere stijging verwacht.

15:09 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.