11-09-17

Nieuwsoverzicht

Ook technologiebedrijven zoals Amazon en Apple hebben belangstelling getoond in de distributierechten voor nieuwe films van de franchise James Bond. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het magazine Hollywood Reporter gemeld. De waarde van de distributierechten, in handen van Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) en Eon Productions, worden geraamd op een bedrag tussen 2 miljard dollar en 5 miljard dollar. De rechten behoorden in het verleden toe aan Sony, maar dat contract liep slechts tot en met de lancering van de films Spectre twee jaar geleden. Volgens sommige bronnen zouden de technologiebedrijven rond de franchise mogelijke bredere plannen hebben dan loutere filmproductie.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google heeft interesse om de smartphone-divisie van HTC Corporation uit Taiwan over te nemen. Dat heeft de Chinese nieuwssite Commercial Times gemeld. Financiële details over het bod van Google zijn niet bekend. HTC Corporation wordt al geruime tijd met moeilijkheden geconfronteerd en zou daarom steeds meer druk ervaren om activiteiten te verkopen. Google zou enkel geïnteresseerd zijn in de smartphone-activiteiten van het Taiwanese concern. Door een inlijving van smartphone-activiteiten zou Google zijn concurrentiepositie tegenover Apple kunnen versterken. HTC Corporation vervaardigde ook de smartphone Pixel van Google.

China wil binnen afzienbare tijd het gebruik van fossiele brandstoffen uit zijn autovloot bannen. De Chinese regering werkt samen met toezichthouders aan een tijdschema voor de beëindiging van de productie en verkoop van wagens op benzine of diesel. Dat heeft de Xin Guobin, Chinees minister van industrie en informatietechnologie, gezegd. Volgens de minister zullen de maatregelen niet alleen een positieve invloed hebben op het leefmilieu, maar ook voordeel bieden voor de Chinese autofabrikanten, die volgens hem bij de ontwikkeling van elektrische wagens een voortrekkersrol kunnen innemen. De productie van elektrische wagens wordt in China al door de overheid gesubsidieerd.

Het Nederlandse telecomconcern KPN Groep heeft met sectorgenoot China Unicom een samenwerkingsakkoord gesloten voor diensten rond het internet-of-things. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Door de samenwerking kunnen de klanten van het Nederlandse bedrijf ook in Azië tegen lokale tarieven gebruik maken van het internet-of-things. Hetzelfde geldt voor klanten van China Unicom die in Europa van de technologie gebruik willen maken. De telecombedrijven benadrukken door het gemeenschappelijke aanbod aan hun klanten een daadwerkelijke internationale toegang tot het internet-of-things te kunnen bieden. De dienst zou tegen eind dit jaar moeten worden gelanceerd.

De Jardin d’Acclimatation de Parijs moet op termijn het derde grootste themapark van Frankrijk worden. Het themapark is gelegen in het Bois de Boulogne en is al meer dan anderhalve eeuw operationeel. Het complex is voor respectievelijk 80 procent en 20 procent in handen van Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) en Compagnie des Alpes. Er is een budget van 60 miljoen euro gereserveerd om het park te moderniseren. Begin mei volgend jaar zullen zeventien nieuwe attracties in gebruik genomen moeten worden. Tegen het midden van volgend decennium moet het park drie miljoen bezoekers per jaar aantrekken. Dat betekent een stijging met 50 procent tegenover het huidige niveau.

De Duitse autosector moet voor de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen meer inspanningen doen. Anders dreigen de Duitse autobouwers een grote achterstand op te lopen tegenover het buitenland. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd. Merkel wees daarbij vooral naar China, dat volgens haar al bijzonder intensief aan de introductie van alternatieve energie werkt. De Duitse bondskanselier merkte op dat het aanbod elektrische wagens in eigen land beperkt blijft, terwijl ook de ontwikkeling van de oplaadinfrastructuur in de steden traag verloopt. Angela Merkel benadrukte dat ook gekeken moet worden naar mogelijkheden die brandstofcellen of synthetische brandstoffen kunnen bieden.

Dit jaar worden in het Britse deel van de Noordzee veertien boorprojecten voor de ontginning van olie en gas opgestart. De initiatieven hebben een gezamenlijke piekcapaciteit van 230.000 vaten per dag. Dat blijkt uit een rapport van consulent Wood MacKenzie. Opgemerkt wordt dat de booractiviteit in het gebied daarmee het hoogste niveau in tien jaar tijd laat optekenen. Het opvallend groot aantal projecten is volgens waarnemers het gevolg van de grote investeringen die tijdens de eerste vier jaren van dit decennium, toen de olieprijzen hoge niveaus bereikten, werden gedaan. Al acht projecten, waaronder initiatieven van het Franse concern Total bij de Shetland-eilanden, zijn dit jaar opgestart.

Pascal Soriot, topman van de Britse farmagroep AstraZeneca, weigert zijn uitdrukkelijke steun te verlenen aan de brexit-strategie van de Britse regering. Er blijven volgens hem rond de brexit nog teveel onzekerheden om op de vraag van de Britse premier Theresa May, die aan de bedrijfsleiders van de grote Britse ondernemingen had gevraagd een brief met steun voor een vertrek uit de Europese Unie te ondertekenen, te kunnen ingaan. Soriot benadrukt dat zijn opmerkingen geen standpunt tegen de brexit vertegenwoordigen, maar benadrukt onmogelijk iets te kunnen steunen dat nog niet duidelijk is. Verscheidene andere bedrijfsleiders zouden op de vraag van May eveneens sceptisch hebben gereageerd.

Het technologiebedrijf Octinion uit Leuven heeft een robot ontwikkeld die bij de aardbeienpluk zou kunnen worden ingezet. Het apparaat zou aan de vruchten minder schade veroorzaken dan een manuele oogst. Opgemerkt wordt dat de robot een plukritme van één aardbei per drie seconden haalt. Daarmee wordt het productieniveau van de manuele pluk geëvenaard. Wel wordt opgemerkt dat bij de manuele pluk uiteindelijk duimafdrukken op de vrucht verschijnen. Die problemen zouden bij de robot van Octinion zijn uitgesloten. Ook wordt opgemerkt dat de robot een grotere flexibiliteit toelaat, aangezien de technologie ook tijdens de nacht kan worden ingezet. De robot zou tussen 100.000 euro en 150.000 euro kosten.

Het Noorse investeringsfonds Oljefondet voert in zijn obligatieportefeuille een belangrijke verschuivingen door. Dat hebben woordvoerders van het Noorse fonds gemeld. Er zal voortaan alleen nog maar in staatsobligaties van westerse overheden worden belegd. Effecten van bedrijven en groeilanden zouden daarentegen geen plaats meer krijgen. Bovendien wordt bepaald dat de looptijd van de obligaties maximaal tien jaar mag bedragen. Opgemerkt wordt dat bij obligaties een brede internationale diversificatie minder voordelen biedt dan bij aandelen. Het Oljefondet beschikt over een portefeuille van 7.700 miljard Noorse kronen of 829 miljard euro. Eén derde daarvan is geïnvesteerd in obligaties.

Het entertainmentbedrijf Disney zal over twee jaar al zijn films in zijn eigen streamingdienst op de markt brengen. Dat heeft Bob Iger, chief executive van Disney, gezegd. Eerder was al aangekondigd dat de animatiefilms van Disney in een eigen streamingdienst zouden worden ondergebracht, maar dat geldt volgens Iger voor alle filmproducties van het concern, zoals de franchises Star Wars of Marvel. Op dit ogenblik kunnen de films van Star Wars op Netflix worden bekeken, terwijl een aantal proeucties van Marvel op andere streamingdiensten zoals Hulu kunnen worden opgevraagd. Disney wil voor de eigen streamingdienst een vijftal originele speelfilms maken. Er zouden evenveel televisieseries worden gepland.

De Belgische chocolatier Godiva is gestopt met de productie van likeurpralines, maar dat is geen poging om een grotere populariteit bij de islamconsument uit te bouwen. Dat heeft een woordvoerder van Godiva gezegd in een reactie op een aantal mediaberichten. Godiva, sinds bijna tien jaar in handen van de Turkse groep Ülker, stopte in april dit jaar met de productie van likeurpralines. Het bedrijf wijst erop de beslissing genomen te hebben om met zijn producten het breedst mogelijk publiek te kunnen bereiken, terwijl pralines met alcohol zich enkel op volwassenen richten. Godiva werd ruim negentig jaar opgericht door Joseph Draps, maar werd vijftig jaar geleden overgenomen door de groep Campbell Soup.

In de Oost-Chinese havenstad Hangzhou kunnen klanten van een restaurant van Kentucky Fried Chicken (KFC) met gezichtsherkenning betalen. De technologie werd aangeleverd door het Chinese concern Alibaba. Gewerkt wordt met een gezichsscan die door een ingebouwde camera wordt gemaakt wanneer de klant zijn bestelling op een aanraakscherm invoert. Voor de betaling wordt gewerkt met Alipay, het digitale betaalplatform van Alibaba. De technologie is beveiligd tegen manipulaties met onder meer cosmetica of pruiken. De samenwerking tussen Alibaba en Kentucky Fried Chicken is geen verrassing. Alibaba is sinds vorig jaar immers aandeelhouder van Yum China, het moederbedrijf van de restaurantketen.

In Uruguay is onlangs Rocco Morabito (50), het meest gezochte kopstuk van maffiaorganisatie Ndrangheta, opgepakt. Hij kon worden gearresteerd in een hotel in het centrum van de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo. Morabito is erin geslaagd drieëntwintig jaar voortvluchtig te blijven. Hij was bij verstek tot dertig jaar cel veroordeeld wegens het lidmaatschap van een misdaadorganisatie, cocaïnesmokkel en andere ernstige misdaden. Morabito behoorde tot de vijf meest gezochte voortvluchtige misdadigers van Italië. Hij maakte voor zijn leven in Uruguay gebruik van een vals Braziliaans paspoort. De echtgenote van Morabito werd in een luxevilla aan het strand van Punta del Este gearresteerd.

Het Zweedse modemerk Monki, dochter van de groep Hennes & Mauritz (H&M), opent dit najaar een vestiging in Antwerpen. Met het Antwerpse filiaal maakt Monki zijn debuut op de Belgische markt. Monki werd ruim tien jaar geleden opgericht en opende eerder al filialen in onder meer Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. In Antwerpen werd gekozen voor een filiaal langs de Meir. De Antwerpse vestiging is met en oppervlakte van 550 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen, naar eigen zeggen tot nu toe de grootste winkel uit het netwerk van Monki. Het merk wil een assortiment betaalbare vrouwenmode aanbieden. Monki heeft op dit ogenblik een netwerk van 115 winkels.

08:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.