12-09-17

Nieuwsoverzicht

Het internetbedrijf Google gaat in beroep tegen een boete van 2,42 miljard euro die de Europese Commissie aan de groep wegens machtsmisbruik had opgelegd. De Europese Commissie had daarbij opgemerkt dat Google van de dominantie van zijn zoekmachine misbruik had gemaakt om de mogelijkheden van concurrenten te onderdrukken. Gebruikers kregen bij zoekopdrachten naar goederen en diensten immers in eerste instantie producten van Google aangeboden. Het bedrijf kreeg tot de laatste week van september de kans om zich in regel te stellen. Daarna dreigden extra boetes ten belope van 5 procent van de dagomzet. Het Europees Hof van Justitie bevestigde echter het beroep te hebben ontvangen.

Kare Schultz wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van het Israëlische bedrijf Teva Pharmaceutical Industries. Schultz (56) was tot nu toe topman van de Deense farmagroep Lundbeck, maar moet bij Teva de opvolger worden van Erez Vigodman, die al in februari dit jaar opstapte. Sindsdien nam Yitzhak Peterburg tijdelijk de leiding over het Israëlische bedrijf waar. Teva wordt met zware financiële problemen geconfronteerd. Om de zware schuldenlast af te bouwen, worden een reeks activa verkocht. Tevens worden ook duizenden banen geschrapt. Schultz was slechts twee jaar actief bij Lundbeck. Voordien werkte hij bij de Deense groep Novo Nordisk. Schultz ontvangt bij Teva een instapbonus van 40 miljoen dollar.

Investeerder Hans Rudolf Wohrl heeft 500 miljoen euro geboden voor de overname van vliegmaatschappij Air Berlin, die half augustus het faillissement had aangevraagd. Dat hebben een aantal bronnen tegenover Duitse media bevestigd. Wohrl zou met zijn bod willen beletten dat Air Berlin zou worden opgedeeld en in verschillende pakketten zou worden verkocht. Hij zou voor de maatschappij een volledige doorstart plannen. Volgens Duitse media zou de operatie ook een strategische zet kunnen zijn om in Duitsland een alternatief te kunnen bieden voor Lufthansa. Air Berlin was in handen van de Arabische groep Etihad, dat echter niet langer bereid bleek om in de verlieslatende maatschappij te investeren.

Het champagnehuis Vranken-Pommery heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 101,4 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 6,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die groei kon in belangrijke mate worden toegeschreven een sterke prestaties in landen zoals Australië en Japan, waar een omzetgroei met 20 procent kon worden gemeld. De operationele winst nam met 39 procent toe tot 3,2 miljoen euro. Het nettoverlies werd van 4,7 miljoen euro naar 4,4 miljoen euro teruggebracht. Opgemerkt wordt nog dat bij de wijnen uit de Champagne en Provence een sterk rendement kon worden genoteerd, maar de productie in de Camargue kende een terugval.

De Belgische voedingsgroep Ter Beke heeft een belang van 90 procent genomen in zijn Britse sectorgenoot KK Fine Foods. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. KK Fine Foods produceert diepvriesmaaltijden voor de retailmarkt en realiseert een omzet van 39,3 miljoen euro. Het Britse bedrijf werd dertig jaar geleden opgericht door Leyla Edwards. Haar zoon Samir Edwards blijft ook na de overname in functie als managing director van KK Kine Foods. De oprichtersfamilie behoudt een belang van 10 procent in de onderneming. KK Kine Foods brengt vooral lasagne en pasta op de markt, waardoor het Britse bedrijf een mooie aansluiting aanbiedt op het bestaande assortiment van Ter Beke.

In Londen heeft de taxi-applicatie Taxify zijn activiteiten moeten staken. Taxify werd opgericht in Estland en was tot nu toe vooral actief in Oost-Europa, Azië, Afrika en Mexico. Het bedrijf hoopte ook in Londen een marktaandeel te kunnen uitbouwen, maar bleek niet over de nodige vergunningen te beschikken. Daarom diende Taxify al na drie dagen op last van Transport for London zijn activiteiten in de Britse hoofdstad te staken. Taxify had nochtans een bestaand taxibedrijf met een geldige vergunning gekocht. Dat bleek echter niet voldoende te zijn om van start te kunnen gaan. Taxify zou in Londen drieduizend chauffeurs hebben. Het is niet duidelijk welke gevolgen de problemen voor hen hebben.

De Chinese rederij Cosco Shipping neemt in Zeebrugge een container-concessie over van de Deense operator APM Terminals. Cosco Shipping had al sinds drie jaar een belang van 24 procent in de terminal, die jaarlijks ongeveer één miljoen containers kan behandelen. APM Terminals had nog een belang van 51 procent in de concessie, terwijl de resterende 25 procent in handen was van Shanghai International Port Group. APM Terminals neemt het belang van de Chinese groep echter over en voegt dat samen met zijn eigen participatie, waarna het geheel van Cosco Shipping wordt verkocht. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De concessie past niet meer in de kernactiviteit van APM Terminals.

In Spanje heeft de privacy-regulator aan het sociale netwerk Facebook een boete van 1,2 miljoen euro opgelegd wegens inbreuken op de regelgeving rond databescherming. Opgemerkt wordt dat Facebook zonder uitdrukkelijke goedkeuring van de gebruiker data had verzameld en voor advertentiedoeleinden gebruikt. Er wordt aan toegevoegd dat het Amerikaanse bedrijf ook commercieel gebruik heeft gemaakt van data die in Spanje bijzonder streng worden beschermd, zoals informatie over onder meer geslacht, religie en ideologie. In België, Frankrijk, Duitsland en Nederland zijn gelijkaardige procedures opgestart. In Frankrijk werd al een boete van 150.000 euro uitgesproken.

Het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met Sony voor de ontwikkeling van experimentele programma’s voor fietsers. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De technologie zou al een eerste keer in de buurt van San Francisco zijn uitgetest en kadert in in een programma dat Sony rond innoverende mobiliteit opzet. Daarbij zou gewerkt worden met spraaktechnologie, zodat de fietsers het stuur van hun rijwiel niet zouden moeten loslaten om het navigatiesysteem te sturen. Door de technologie moet volgens de partners aan de fietser een veilige, comfortabele en accurate rijbeleving kunnen worden aangeboden.

Bij autobouwer Volvo Cars in Gent heeft het personeel het werk neergelegd uit protest tegen de hoge werkdruk die wordt ervaren bij de overstap naar een nieuwe productie. Volvo Gent maakt zich immers klaar voor de bouw van een nieuw model. Volvo besliste immers om het compacte model XC40 exclusief in Gent en China te bouwen, waardoor de productie van de grotere modellen wordt afgebouwd. Dat vergt echter een zware aanpassing van het productieproces. Bovendien moeten ook de activiteiten van een voormalige leverancier voortaan in eigen beheer worden aangeleverd, waardoor ook een vlotte arbeidsorganisatie in het gedrang zou komen. Er wordt een oplossing gezocht.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft een overeenkomst getekend met het Nigeriaanse concern Shoreline Energy voor de ontwikkeling van een gasdistributienetwerk rond de stad Lagos. Met de deal is 300 miljoen dollar gemoeid. Dat hebben bronnen tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Voorzien zou worden dat de partners het gas zullen verkopen in de omgeving van Lagos, het belangrijkste economische centrum van het land. Shell zal helpen met de financiering en de ontwikkeling van het gasleidingnetwerk. Geraamd wordt dat Nigeria over de grootste gasvoorraden van Afrika beschikt, maar het land wordt door een gebrekkige infrastructuur vaak met energietekorten geconfronteerd.

Het Franse voorstel om Google, Apple, Facebook en Amazon belastingen te laten betalen op hun omzet krijgt steun van Duitsland, Spanje en Italië. Bruno Le Maire, Frans minister van economie, stelde daarbij dat onmogelijk langer kan aanvaard worden dat deze bedrijven in Europa goede zaken doen, doch door fiscale kunstgrepen slechts minimaal belastingen betalen. Le Maire stelt een heffing tussen 2 procent en 5 procent voor op de omzet die een bedrijf in een land genereert. Op dit ogenblik wordt de belasting op de winst berekend. Het voorstel wordt op een informele vergadering van de Europese ministers van financiën in Tallinn behandeld. Eind september wordt het antwoord van de Europese Commissie verwacht.

Nederland telt nog 8.950 cafés. Dat betekent een daling met 4 procent over een periode van vijf jaar. Dat blijkt uit een rapport van consulent Van Spronsen & Partners, gespecialiseerd in horeca-advies. De daling is wel minder sterk dan de vijf jaar voordien. Tien jaar geleden telde Nederlands nog ruim tienduizend cafés. De daling moet volgens de onderzoekers vooral worden toegeschreven aan de toegenomen aandacht voor een gezonde levensstijl, waardoor er minder alcohol wordt gedronken. Bovendien blijven jongeren vaker thuis of verkiezen ze een bezoek aan een festival. Ook d vergrijzing heeft een impact. Verwacht wordt dat de volgende vijf jaar nog eens minstens 250 cafés de deuren zullen moeten sluiten.

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz, dochter van de groep Daimler, streeft ernaar om over vijf jaar voor alle modellen ook een elektrische variant beschikbaar te hebben. Dat heeft Dieter Zetsche, topman van Daimler, gezegd. Zusterbedrijf Smart zou tegen eind dit decennium al volledig elektrisch moeten zijn geworden. Smart heeft nu al elektrische versies van zijn modellen, maar moet volgens Dieter Zetsche het eerste conventionele automerk zijn met een exclusief elektrisch aanbod. Volgens Frank Lindenberg, financieel topman van Daimler, zullen de elektrische wagens tegen het midden van volgend decennium een kwart van de totale omzet van het concern vertegenwoordigen.

Retailgroep Colruyt opent bij dochterketen OKay een eerste filiaal dat voor zijn verwarming volledig zelfvoorzienend is. Dat heeft Colruyt bekend gemaakt. Het filiaal is gevestigd in Stavelot en heeft geen verwarmingsketel. De winkel verbruikt geen aardgas of stookolie, maar recupereert de restwarmte van zijn koelinstallatie om de winkelruimte te verwarmen. Bovendien wordt de elektriciteit van de vestiging aangeleverd door Eoly, een producent van duurzame energie uit de Colruyt Group. Door de ingrepen moet de winkel tegenover een traditioneel filiaal de uitstoot van koolstofdioxide met 99 procent kunnen afbouwen. De test zal een jaar duren en kan daarna ook elders worden toegepast.

17:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.