13-09-17

Nieuwsoverzicht

De Europese Unie gaat op zijn grondgebied de volgende jaren tussen zesduizend en achtduizend gratis wifi-hotspots installeren. Dat heeft het Europees Parlement bekend gemaakt. Het initiatief werd in september vorig jaar al goedgekeurd door Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, maar is nu onder de titel Wifi4Eu definitief goedgekeurd. De hotspots zullen worden geïnstalleerd in openbare gebouwen en ruimtes en op stopplaatsen van het openbaar vervoer. Publieke instanties kunnen voor de installatie subsidies ontvangen, op voorwaarde dat in de omgeving nog geen gelijkaardig aanbod is voorzien. Er wordt met het netwerk gestreefd naar een optimaal geografisch evenwicht.

Op zijn hoofdkwartier in Cupertino heeft het technologiebedrijf Apple zijn nieuwe productfolio voorgesteld. De nieuwe smartphone iPhone X is het speerpunt van het nieuwe aanbod. De naam van het apparaat verwijst naar het feit dat wijlen Steve Jobs tien jaar geleden de eerste versie van de iPhone aankondigde. Tim Cook, chief executive van Apple en opvolger van Steve Jobs, wees er daarbij op dat de smartphone het leven van de consument fundamenteel heeft veranderd. Voor een iPhone X zal een prijs van 999 dollar moeten worden betaald. De nieuwe portfolio omvat verder onder meer nog twee andere smartphones, terwijl ook nieuwe generaties van de Apple Watch en Apple TV werden voorgesteld.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin heeft door een massale ziektemelding bij de piloten tientallen vluchten moeten annuleren. In totaal zouden meer dan honderd vluchten moeten zijn geschrapt. Met de actie zouden de piloten hun ongerustheid willen uitdrukken voor de toekomst van hun maatschappij, die in augustus failliet werd verklaard, maar met een overbruggingskrediet van de Duitse overheid nog wel tijdelijk operationeel kan blijven. De piloten zouden vrezen dat er voor hen bij een aantal potentiële overnemers geen plaats meer zou zijn. De directie van Air Berlin heeft gewaarschuwd dat de actie mogelijke investeerders zou kunnen afschrikken en daardoor de toekomst in gevaar brengt.

Bij het bedrijf Case New Holland in Zedelgem, fabrikant van landbouwmachines, dreigen tegen eind volgend jaar 170 tijdelijke banen te zullen worden geschrapt. Dat heeft de directie van het bedrijf tijdens een bijzondere ondernemingsraad tegen de vakbonden bevestigd. Reden voor de afslanking is een beslissing van het bedrijf om de productie van maaidorsers gedeeltelijk naar Polen over te hevelen. Terwijl in Zedelgem voor het order geen voldoende capaciteit meer beschikbaar is en de vestiging in Polen nog wel ruimte op overschot heeft. In Zedelgem heeft het bedrijf op dit ogenblik 300 tijdelijke medewerkers, maar sommigen zijn al heel lang in dienst. Aan de vaste banen zou niet worden geraakt.

Het internetbedrijf Google heeft een aantal werknemers van Skype, de chatdienst van Microsoft, overgenomen. Dat heeft het magazine Variety gemeld. Aangevoerd wordt dat tientallen medewerkers van Skype de overstap naar Google zouden maken omdat ze door de stopzetting van hun afdeling werkloos dreigden te worden. Bij Google zouden de betrokkenen ingezet worden voor de verbetering van de communicatiediensten. Op het hoofdkwartier van Skype in Stockholm werken op dit ogenblik honderdtwintig medewerkers. Skype werd zes jaar geleden door Microsoft overgenomen, maar heeft de voorbije jaren een belangrijke afslanking gekend. Vorig jaar werden bij het bedrijf nog 520 banen geschrapt.

De waarde van de portfolio van het Noorse investeringsfonds Oljefondet heeft inmiddels de grens van meer dan 1 biljoen dollar overschreden. Het Oljefondet is het grootste staatsinvesteringsfonds van de wereld en kon de voorbije periode naar eigen zeggen vooral profiteren van de stijgende beurskoersen en de duurdere euro. Het Oljefondet werd gestart om de inkomsten uit de Noorse productie van olie en gas voor de volgende generaties te bewaren. Per hoofd van de bevolking vertegenwoordigt het fonds inmiddels 190.000 dollar. De portefeuille van het fonds bestaat uit participaties in grote internationale bedrijven en staatsobligaties. Het fonds is tweeënhalve keer groter dan de volledige Noorse economie.

Het Waalse bedrijf Fountain, leverancier van automaten voor warme dranken aan bedrijven, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14 miljoen euro. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een nettoverlies van 0,44 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 0,33 miljoen euro tijdens de eerste zes maanden vorig jaar. Er wordt wel opgemerkt dat het verlies grotendeels toe te schrijven aan een fraude waarbij een individuele werknemer in Denemarken betrokken zou zijn geweest. Voor het incident diende volgens Fountain een uitzonderlijke correctie van 0,3 miljoen euro ingeschreven te worden.

De stad Brussel zal zelf een bedrag van 3,6 miljoen euro investeren in de renovatie van het Koninklijk Circus. De renovatiewerken zijn noodzakelijk om het gebouw opnieuw in gebruik te kunnen nemen. Het complex bleek niet meer aan de normen voor brandveiligheid te voldoen. De concertzaal van het Koninklijk Circus zal door de stad zelf worden uitgebaat. Begin augustus had de Raad van State beslist dat de uitbating ook niet tijdelijk aan de vereniging Brussels Expo mocht worden toegewezen. In het verleden werd het Koninklijk Circus uitgebaat door de vereniging La Botanique. Dat contract werd door het stadsbestuur echter opgezegd. Over de nieuwe uitbating lopen nog juridische procedures.

Tien jaar geleden hadden Belgische beleggers een kapitaal van 82 miljard dollar in belastingparadijzen verborgen, waarbij een bedrag van 48,8 miljard dollar in Zwitserland werd bewaard. Dat heeft Gabriel Zucman, econoom bij de University of California, berekend. Hij voegde eraan toe dat wereldwijd slechts twaalf landen een groter percentage van hun bruto binnenlands product in offshore portfolio’s zouden hebben bewaard. België zou in die rij volgen op de Verenigde Arabische Emiraten, Venezuela, Saoedi-Arabië, Rusland, Israël, Koeweit, Argentinië, Griekenland, Egypte, Taiwan, Portugal en Turkije. Een gedeelte van die kapitalen zijn door de strijd tegen belastingontduiking inmiddels wel gerepatrieerd.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines mag een reeks activiteiten van sectorgenoot Thomas Cook Airlines Belgium overnemen. Dat heeft de Belgische Mededingingsautoriteit beslist. Brussels Airlines maakte eind maart bekend een reeks activiteiten van Thomas Cook Airlines Belgium (TCAB) te willen overnemen. Daarbij werd gewag gemaakt van twee vliegtuigen, de slots van zijn sectorgenoot en honderdzestig piloten en ander cabinepersoneel. De Belgische Mededingingsautoriteit zegt dat de overname geen aanleiding zou kunnen zijn tot een significante beperking van de mededinging. Voor veertig leden van het grondpersoneel van Thomas Cook werd een oplossing gevonden bij SHS Aviation.

Het Zwitserse diagnosebedrijf Sophia Genetics heeft met een kapitaalronde een bedrag van 30 miljoen dollar opgehaald. De operatie werd geleid de Britse investeerder Balderton Capital en haalde verder ook geld op bij de Franse groep 360 Capital Partners en de historische investeerders Mike Lynch (Invoke Capital) en Marc Coucke (Alychlo). Sophia Genetics had eerder al een kapitaal van 30 miljoen dollar opgehaald. Sophia Genetics maakt gebruik van genetische analyses om een aantal aandoeningen, waaronder kanker, op te sporen. Daarbij wordt beroep gedaan om algoritmes en artificiële intelligentie. Door de gedetailleerde genetische diagnose zou een betere behandeling mogelijk moeten zijn.

Autobouwer Tesla was gedeeltelijk verantwoordelijk voor een aanrijding met een fatale afloop in mei vorig jaar in Florida. Dat heeft de Amerikaanse National Transportation Safety Board (NTSB) beslist. Uit de vaststellingen was het gebleken dat Joshua Brown, het slachtoffer van het ongeval, het zelfrijdende systeem van zijn Tesla Model S had geactiveerd toen zijn auto tegen een vrachtwagen botste. Volgens de veiligheidsautoriteit was de chauffeur te afhankelijk geworden van het zelfrijdende systeem, wat tijdens de verplaatsing tot een langdurige afleiding zou hebben geleid. De weg was volgens het rapport niet geschikt voor de zelfrijdende technologie van de autobouwer.

Telecomoperator Base heeft een abonnementsformule die zich automatisch aanpast aan het telefoongedrag van de klant. Afhankelijk van die persoonlijke behoeften kunnen belminuten en mobiele data wederzijds worden omgezet. Ongebruikte reserves worden naar de volgende maand overgeheveld. Base wil met zijn nieuwe aanbod naar eigen zeggen tegemoet komen aan klanten die gefrustreerd raken omdat ze niet alle reserves van hun abonnement hebben kunnen opgebruiken, hoewel daarvoor wel werd betaald. Wanneer de grenzen van een abonnement worden overschreden, zal bij Base naar eigen zeggen voortaan ook niet langer een hogere tarief worden aangerekend.

De Franse autobouwer PSA Peugeot-Citroën heeft zich bij de emissies van zijn dieselmotoren nooit aan enige misleiding of fraude schuldig gemaakt. Dat heeft Carlos Tavares, topman van PSA Peugeot-Citroën, beklemtoond. De Franse krant Le Monde had gemeld dat de autobouwer mogelijk een boete van ongeveer 5 miljard euro zou kunnen opgelegd krijgen wegens zijn betrokkenheid bij het dieselschandaal. De krant dreigt nu echter met een klacht van PSA Peugeot-Citroën geconfronteerd te zullen worden. Daarbij wordt gewag gemaakt van een schending van het geheim van het onderzoek. Tavares wees tevens op eerdere tests, waarbij was aangetoond dat het bedrijf aan de geldende normen voldoet.

Het Nederlandse leger krijgt een vloot van 2.037 nieuwe trucks. Die voertuigen zullen worden geleverd door vrachtwagenfabrikant Scania. Dat heeft Scania bevestigd. Het bedrijf zal de volgende tien jaar ook het onderhoud van de vrachtwagens voor zijn rekening nemen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Scania heeft het over het grootste defensiecontract uit zijn geschiedenis. Het volledige order zal worden uitgevoerd door de vestiging van Scania in Zwolle. De voertuigen, bestemd voor de verschillende onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht, zullen de volgende vijf jaar worden geleverd. Scania leverde twaalf jaar geleden al eens 555 trucks aan het Nederlandse leger.

10:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.