15-09-17

Nieuwsovzerzicht

De online beurs BTC China zet eind september de handel in bitcoin stop. Dat heeft Bobby Lee, chief executive van de beurs, bekend gemaakt. De beslissing werd volgens hem genomen na het besluit van de Chinese autoriteiten om beursintroducties met nieuwe virtuele munten te verbieden. De Chinese overheid ziet cryptomunten als een bedreiging voor de financiële stabiliteit. Tevens wordt erop gewezen dat dergelijke virtuele valuta onder meer door criminelen worden gebruikt voor onderlinge transacties en het witwassen van illegale fondsen. Daarnaast wordt aangevoerd dat de bitcoin sterk in waarde kan schommelen, terwijl er op de handel ook geen officieel toezicht is.

Het zuivelbedrijf Inex uit Bavegem neemt het merk Bambix, producent van babybmelk onderdeel van Olvarit, over van de Franse groep Danone. Bambix kwam in het begin van de jaren vijftig op de markt. Twee jaar geleden schrapte Danone de merknaam, maar de productie werd wel verder gezet. De Franse groep diende het merk te verkopen om competitieproblemen na de overname van WhiteWave, eigenaar van Alpro, te voorkomen. Een combinatie van Bambix en Alpro zou Danone een onaanvaardbaar dominante positie op de markt hebben bezorgd. Inex wil de merknaam Bambix opnieuw op de markt introduceren en het assortiment verder uitbreiden. De productie bedraagt 5 miljoen liter per jaar.

In Brazilië is Wesley Batista, chief executive van de vleesverwerker JBS Group, op verdenking van corruptie in gearresteerd. Eerder had ook al zijn broer Joesley Batista, voorzitter van de groep, zich bij de Braziliaanse politie aangeboden. Beide ondernemers zijn sleutelfiguren in het schandaal rond Braziliaans president Michel Temer. De broers zou zouden miljoenen euro's aan smeergeld hebben betaald om contracten binnen te halen, maar bereikten met de Braziliaanse justitie een akkoord om een gevangenisstraf te ontlopen. Volgens het Braziliaanse gerecht hebben de ondernemers echter de voorwaarden van de overeenkomst onvoldoende nageleefd.

Stewards en stewardessen van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair kunnen naar de rechter stappen in het land waar ze zijn gestationeerd. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald. Ryanair wou een arbeidsgeschil met zes werknemers, gestationeerd in Charleroi, in Ierland voor de rechter brengen. De werknemers eisten een behandeling voor een Belgische rechter. Het Europese Hof van Justitie zegt nu dat de thuisbasis van de werknemer een belangrijke aanwijzing is voor de selectie van een bevoegde rechtbank. Ryanair zegt de uitspraak te verwelkomen, omdat de rechter de thuisbasis niet als enige criterium ziet en blijft naar eigen zeggen dan ook met Ierse contracten werken.

In Californië is het technologiebedrijf Google door drie voormalige vrouwelijke werknemers voor de rechter gedaagd omdat ze onderneming zich op het gebied van verloning en promoties schuldig zou hebben gemaakt aan discriminatie. Geklaagd wordt dat vrouwen bij Google voor hetzelfde werk een lager loon ontvangen dan hun mannelijke collega’s. Ook zouden vrouwen minder vaak een functie krijgen die tot een promotie aanleiding zou kunnen geven. Inmiddels zouden zich al negentig andere vrouwen bij de klacht hebben aangesloten. Google ontkent de beschuldigingen en benadrukt dat er specifieke procedures worden gevolgd om discriminatie uit te sluiten.

Bij de Belgische divisie van het mediabedrijf RTL Group verdwijnen 105 banen. Daarmee zou het personeelsbestand met 12,5 procent worden afgeslankt. Dat heeft de directie van het mediabedrijf bekend gemaakt. De reorganisatie moet RTL Belgium naar eigen zeggen de mogelijkheid biden om beter te kunnen inspelen op de nieuwe vormen van mediagebruik. Tevens wordt gewezen op de toenemend concurrentie van Franse televisiezenders, die inmiddels ook bijzondere reclameboodschappen voor een Belgisch publiek uitsturen. Philippe Delusine, chief executive van RTL Belgium, benadrukt dat er snel verandering noodzakelijk is om ook de volgende tien jaar de lokale activiteiten te kunnen verder zetten.

In de Verenigde Staten heeft de regering alle federale agentschappen een verbod opgelegd om nog software van het Russische bedrijf Kaspersky Labs, gespecialiseerd in online beveiliging, te gebruiken. De Amerikaanse overheid verdenkt Kaspersky banden aan te houden met de Russische geheime diensten. Elaine Duke, Amerikaans minister van binnenlandse veiligheid, voegt eraan toe dat het risico bestaat dat de Russische regering de producten van Kaspersky zou kunnen gebruiken voor de infiltratie van Amerikaanse informatiesystemen. Kasperky wijst de beschuldigingen van de hand en zegt de beslissing van de Amerikaanse autoriteiten te betreuren.

Bij Deutsche Bank staat de positie van chief executive John Cryan onder toenemende druk. Dat heeft de Duitse zakenkrant Handelsblatt gemeld. Een aantal grote aandeelhouders zouden immers vragen hebben bij de nieuwe strategie die Cryan voor de bank heeft uitgetekend. Daarbij wordt gewezen naar de tegenvallende cijfers die de bank over de eerste helft van dit jaar heeft moeten melden. Onder meer de Qatarese aandeelhouders van Deutsche Bank, die een participatie van meer dan 9 procent in de instelling hebben, zouden hun vertrouwen in Cryan hebben opgezegd. Ook bij een aantal andere aandeelhouders rijst steeds meer verzet tegen de chief executive, die in principe nog tot eind dit decennium in functie blijft.

In de Verenigde Staten is de overname van het bedrijf Lattice Semiconductor door de groep Canyon Bridge Capital Partners door president Donald Trump geblokkeerd. Met de overname was een bedrag gemoeid van 1,3 miljard dollar. Die som zou grotendeels door Chinese partijen zijn aangebracht en Lattice zou daarmee één van de grootste Chinese overnames uit de geschiedenis van de Amerikaanse chipsindustrie kunnen zijn geworden. Met zijn verbod wil Donald Trump echter een duidelijk signaal geven dat de Amerikaanse overheid nooit zal instemmen met de verkoop van technologie die voor militaire doeleinden zou kunnen worden gebruikt. Lattice heeft in een reactie gezegd de verkoop in te trekken.

De Italiaanse bandenfabrikant Pirelli keert in oktober, na een afwezigheid van twee jaar, terug naar de beurs van Milaan. De huidige eigenaars van het bedrijf, waaronder de Chinese groep ChemChina, willen een belang van 35 procent in Pirelli verkopen. Bij een grote belangstelling zou nog eens een belang van 5 procent naar de beurs worden gebracht. De waarde van de beursgang zou een bedrag tussen 2,5 miljard euro en 3,3 miljard euro kunnen vertegenwoordigen. De totale waarde van het bedrijf zou daardoor tot 8,3 miljard euro kunnen oplopen. De bandenfabrikant werd twee jaar geleden voor een bedrag van ruim 7 miljard euro van de beurs gehaald. Pirelli is een belangrijk bandenleverancier voor de autosport.

In Groot-Brittannië moet de Competition and Markets Authority (CMA) moet een oordeel vellen over de beoogde overname van de Britse mediagroep Sky door zijn Amerikaanse branchegenoot 21st Century Fox van magnaat Rupert Murdoch. De heeft de Britse regering beslist. Daarbij wordt opgemerkt dat het onderzoek onder meer moet uitwijzen of Murdoch na de overname van Fox de concurrentie op de Britse mediamarkt in het gedrang zou kunnen brengen. Met de overname zou een bedrag van 11,7 miljard pond zijn gemoeid. Murdoch heeft al een belang van ongeveer 39 procent in Sky. Door het onderzoek van de autoriteiten zal de overname ten vroegste midden volgend jaar kunnen worden afgerond.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips en diens Zuid-Koreaanse sectorgenoot LG Electronics hebben bij het Europees Hof van Justitie tevergeefs beroep aangetekend tegen een boete die hen eerder wegens prijsafspraken was opgelegd. Het Europese hof volgde daarmee de aanbeveling van de advocaat-generaal. De Europese Commissie had vijf jaar geleden aan zeven elektronicabedrijven kartelboetes opgelegd omdat tussen het midden van de jaren negentig en het midden van het voorbije decennium prijsafspraken rond kathodestraalbuizen werden gemaakt. Philips en LG Electronics werden daarbij tot een gezamenlijke boete van 1 miljard euro veroordeeld.

Het Amerikaanse softwareconcern Oracle heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 20 procent tot 2,2 miljard dollar. De groei kon vooral worden gerealiseerd door clouddiensten, waar de inkomsten met meer dan 50 procent stegen tot 1,5 miljard dollar. Oracle behoort tot de grootste leveranciers van bedrijfssoftware ter wereld. Voor Oracle zijn clouddiensten inmiddels dermate belangrijk geworden dat de topkaders alleen nog op een bonus kunnen rekenen indien in die divisie een voldoende groei kan worden gerealiseerd.

De Zuid-Koreaanse technologiegroep Samsung trekt 300 miljoen dollar uit een fonds dat zich toespitst op investeringen in ontwikkelingen voor onder meer zelfrijdende auto's. Het concern heeft op het gebied van autonome mobiliteit grote ambities en nam om die reden eerder al het bedrijf Harman, leverancier van onderdelen voor de autosector, over voor een bedrag van 8 miljard dollar. De eerste investering van het nieuwe fonds gaat naar de onderneming TTTech, ontwikkelaar van software voor zelfrijdende auto’s. Door zijn brede technologische achtergrond, gekoppeld aan de expertise van Harman in de autosector, acht Samsung zich sterk gewapend om in de autonome mobiliteit een sterke positie in te nemen.

Het Franse luxemerk Hermès, producent van onder meer exclusieve handtassen, heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook de nettowinst steeg met 11 procent tot 605 miljoen euro. Opgemerkt wordt dat in alle regio’s een groei kon worden gerealiseerd. Het bedrijf maakte onder meer gewag van sterke prestaties in China, waardoor de omzet in de Aziatische regio met 14 procent tot 998 miljoen euro toenam. In Europa werd een groei met 7 procent opgetekend, onder meer door nieuwe filialen in Rome, Londen en München. In Frankrijk was er nog een groei van 2,4 procent.

08:42 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.