16-09-17

Nieuwsoverzicht

De Frans-Japanse autogroep Renault-Nissan wil over vijf jaar een productieniveau van veertien miljoen exemplaren, met een gecombineerde omzet van 240 miljard euro, hebben bereikt. Dat blijkt uit een strategisch plan dat Carlos Ghosn, chief executive van Renault-Nissan, heeft voorgesteld. Uit het plan blijkt nog dat de autogroep, die ook het merk Mitsubishi omvat, over vijf jaar een portfolio met twaalf elektrische en veertig zelfrijdende modellen op de markt wil hebben. Tevens wordt gewag gemaakt van een verdubbeling van de jaarlijkse synergieën tot een bedrag van 10 miljard euro, onder meer met gemeenschappelijke platformen voor motoren en aandrijflijnen. Ook overnames zijn niet uitgesloten.

De Amerikaanse investeerder Kohlberg Kravis Roberts (KKR) mag parking-uitbater Q-Park overnmen. Dat heeft de Europese Commissie beslist. In juni hadden de aandeelhouders van Q-Park al ingestemd met het bod van 3 miljard euro dat de Amerikaanse groep op de parking-uitbater had uitgebracht. Q-Park werd gecontroleerd door de Nederlandse familiegroep Ruijters en ING Bank en is uitbater van duizenden parkeergelegenheden in tien Europese landen. Q-Park boekte vorig jaar een omzet van 825 miljoen euro en realiseerde een winst van ruim 85 miljoen euro. Ook na de overname blijft de Belg Frank De Moor topman van het parkeerbedrijf.

De Amerikaanse technologieholding Alphabet, moederconcern van onder meer Google, overweegt een investering van 1 miljard dollar in het alternatieve taxibedrijf Lyft. Dat hebben bronnen tegen de persbureaus Reuters en Bloomberg gemeld. Lyft en Waymo, dochter van Alphabet, maakten in mei dit jaar al een samenwerking rond de ontwikkeling van zelfrijdende wagens bekend. Over die samenwerking zijn tot nu toe weinig details naar buiten gekomen. Met een mogelijke investering van Alphabet kan Lyft zijn concurrentiemarkt op de taximarkt versterken. Alphabet investeerder ook al in Uber, de grote concurrent van Lyft, maar die relatie is door betichtingen van bedrijfsspionage tegen Waymo bekoeld.

Bij een beursgang van het Finse bedrijf Rovio, ontwikkelaar van onder meer het smartphonegame Angry Birds, wil hoofdaandeelhouder Trema International zijn participatie in de onderneming halveren. Trema heeft op dit ogenblik nog een belang van 69 procent in Rovio, maar zou bij een beursgang nog slechts een participatie van 36,6 procent willen overhouden. Bij een eerste prijsindicatie wordt de waarde van Rovio geraamd op een bedrag tussen 802 miljoen euro en 896 miljoen euro. Eerder was nog gewag gemaakt van een waarde van 1,7 miljard euro. Rovio boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 153 miljoen euro, waarvan 118 miljoen euro inkomsten uit games.

De groep Tessenderlo Chemie heeft in de buurt van de Franse stad Rouen een nieuwe fabriek voor de productie van de vloeibare meststof Thio-Sul in gebruik genomen. De fabriek vormt een cruciale pijler die voor Tessenderlo Chemie op langere termijn opnieuw een sterke groei en hogere rendabiliteit moet kunnen bezorgen. Dankzij de productie in Rouen kan Tessenderlo Chemie de directe afstand tot zijn Europese klanten gevoelig inkorten. Tot nu toe had Kerley, onderdeel van Tessenderlo Chemie, uitsluitend een fabriek in de Verenigde Staten, waardoor de verkoop op de Europese markt door hoge logistieke kosten dreigde te worden afgeremd. Ook in Illinois bouwt de groep een nieuwe mestfabriek.

De Amerikaanse groep People against Dirty, producent van wasmiddelen, wordt door zijn sectorgenoot SC Johnson overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Door de transactie krijgt ook het Belgische bedrijf Ecover een nieuwe eigenaar. Ecover werd op het einde van de jaren zeventig opgericht als fabrikant van fosfaatvrije wasmiddelen, maar smolt vijf jaar geleden met zijn Amerikaanse sectorgenoot Method samen tot People against Dirty. Fisk Johnson, chief executive van SC Johnson, benadrukt dat de merken Ecover en Method een interessante aanvulling vormen op het eigen assortiment van zijn bedrijf.

De Vlaamse bodemonderzoeker Abo heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 21,2 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 23,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Onder meer kon worden geprofiteerd van de overname van het asbestlabo Translab, dat de omzet met 6 procentpunt deed toenemen. De nettowinst steeg van 110.000 dollar naar 620.000 dollar. Het bedrijf is gespecialiseerd in geotechniek en archeologische onderzoek en certificering van duurzaamheid en kon vooral profiteren van de heropleving van de activiteit in de bouwsector. Het bedrijf, onder meer betrokken bij de werven van Le Grand Paris Express, verwacht ook de volgende periode een verdere groei.

In Portugal is het openbaar ministerie een onderzoek gestart naar het technologiebedrijf Yupido, dat op dit ogenblik geen enkele activiteit heeft, maar wel bijna 28,77 miljard euro immateriële activa zou hebben. De onderneming heeft zijn thuisbasis in Lissabon, maar beschikt op het aangegeven adres enkel over een brievenbus. Er zijn ook geen werknemers. Een topman van Yupido zegt echter dat de onderneming over een technologie beschikt die een revolutie zal betekenen voor de interactie tussen bedrijven, personen en overheden. Er wordt aan toegevoegd dat Quaquado, het eerste product van de onderneming, volgend jaar op de markt zal worden gebracht. Dat zou aan tweehonderd mensen werk bieden.

Het mediaconcern SBS Belgium, de eigenaar van de tv-zenders Vier, Vijf en Zes, mag in de eerste helft van volgend jaar met een radiozender van start gaan. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Het radioproject wordt ontwikkeld in samenwerking met de mediagroep Mediahuis. Verdere details worden de volgende maanden uitgewerkt. Bedoeling is om het nieuwe radiostation tijdens de eerste helft van volgend jaar te lanceren. Geraamd wordt dat de nieuwe zender vooral concurrentie zal vormen voor Studio Brussel en QMusic. Het nieuwe project krijgt een licentie als netwerkradio, net zoals de Vrije Brugse Radio Omroep, Stadsradio Vlaanderen en Hit. Daarentegen kregen Topradio, Radio Maria en Ment geen licentie.

De Duitse keukenfabrikant Alno legt de productie stil tot een nieuwe overnemer is gevonden. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Alno, dat in zware financiële moeilijkheden terecht was gekomen, had in juli een gerechtelijk akkoord aangevraagd. Daardoor kon de productie worden verder gezet tot een oplossing voor de moeilijkheden zou kunnen worden gevonden. Uiteindelijk bleek het echter onmogelijk te zijn om onder meer met de schuldeisers een compromis te kunnen bereiken. Daardoor worden geen nieuwe bestellingen meer aanvaard. Wel zou nog getracht worden een oplossing te vinden voor de klanten die de voorbije maanden onvolledige keukens geleverd hadden gekregen.

Er hebben zich vijf kandidaten aangediend om de Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin over te nemen. Dat is gebleken na de afsluiting van de eerste fase van het overnameproces, waarbij een officieel bod diende te worden gedaan. Er werden biedingen ontvangen van Lufthansa en EasyJet, maar ook van een concern rond luchtvaartondernemer Niki Lauda, de Duitse ondernemer Utz Claassen en het logistieke bedrijf Zeitfracht uit Berlijn. Tijdens de laatste week van de maand september wordt een definitieve beslissing verwacht. Air Berlin was in handen van de Arabische groep Etihad, die de voorbije zomer echter te kennen had gegeven niet langer in de verlieslatende Duitse maatschappij te willen investeren.

De Belgische modeholding FNG Groep - eigenaar van merken zoals Fred & Ginger, Claudia Sträter en Brantano, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 228,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werd een nettowinst geboekt van 2,8 miljoen euro, tegenover een verlies van 1,8 miljoen euro tijdens de eerste zes maanden vorig jaar. Dieter Penninckx, topman van de holding, verklaart de sterke groei onder meer door de realisatie van synergievoordelen op het gebied van logistiek en aankoop en de webplatformen. Onder meer wordt een significante prestatieverbetering gemeld bij Brantano en Miss Etam.

Het Nederlandse financiële concern ING Groep start een samenwerking met de Duitse online vermogensbeheerder Scalable Capital, gespecialiseerd in gerobotiseerd financieel advies. Door de samenwerking zullen Duitse particuliere klanten van de Nederlandse groep hun vermogen volledig digitaal kunnen beheren. De samenwerking past volgens het Nederlandse concern in zijn strategie om de klanten een persoonlijke, passende en relevante ervaring te bieden. Indien de samenwerking met Scalable een succes blijkt, zal het aanbod volgens de Nederlandse instelling wellicht verder worden uitgebreid. Opgemerkt wordt dat online vermogensbeheer een bijzonder aantrekkelijke en comfortabele manier van beleggen aanbiedt.

De Zweedse retailer Hennes & Mauritz (H&M) heeft tussen begin juni en eind augustus een omzet van 51,2 miljard Zweedse kroon of 5,4 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer geen rekening wordt gehouden met wisselkoerseffecten, zou een groei met 4 procent zijn gerealiseerd. Opgemerkt wordt dat zware prijzenacties werden georganiseerd, waardoor de omzetgroei onder druk stond. Er wordt aan toegevoegd dat de zomeruitverkoop uitvoeriger was dan vorig jaar. Er werd een groter aantal producten aangeboden met kortingen, die bovendien ook sterker waren dan de vorige zomer. De acties zorgden voor een belangrijke voorraadafbouw.

De Nederlandse staat heeft zich uit het kapitaal van verzekeraar ASR helemaal teruggetrokken. Een laatste gedeelte van 20,5 procent werd voor een bedrag van ruim 1 miljard euro verkocht. De verzekeraar, destijds onderdeel van de groep Fortis, diende tijdens de kredietcrisis negen jaar geleden door de Nederlandse overheid worden gered. Er werd destijds 3,6 miljard euro betaald voor de verzekeraar. De omgekeerde operatie leverde bijna 3,8 miljard euro op. Indien de winstuitkeringen en rentelasten worden meegerekend, heeft de Nederlandse overheid aan de hele operatie uiteindelijk een verlies van ruim 130 miljoen euro opgeleverd. ASR ging vorig jaar naar de beurs. De Nederlandse staat heeft nog een belang van 60 procent in ABN Amro.

15:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.