17-09-17

Nieuwsoverzicht

Over vijf jaar zullen de toeristische bestedingen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn opgelopen tot 56 miljard dollar. Dat blijkt uit een rapport van de Dubai Chamber of Commerce, waarin wordt gemeld dat die groei zal worden gedreven door nieuwe megaprojecten. Dit jaar wordt een stijging met 4,5 procent tot meer dan 42 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld. Onder meer wordt gewezen op projecten zoals Marsa Al Arab, de nieuwe themaparken IMG Worlds of Legends, Formula One en Six Flags en nieuwe shoppingcentra. De Verenigde Arabische Emiraten ontvingen volgens het rapport het voorbije jaar 14,9 miljoen bezoekers. Dat was een stijging met 4,9 procent tegenover het jaar voordien.

Het Duitse industriële concern Siemens bouwt in China een nieuw centrum voor robotonderzoek. Dat heeft Roland Busch, hoofd technologie bij Siemens, bekend gemaakt. Het nieuwe centrum zal worden gebouwd in Peking en wordt een joint-venture met de Tsinghua University. Concrete details over de tewerkstelling werden niet bekendgemaakt, maar het bedrijf voerde wel aan dat het centrum ervaren experts uit de hele wereld zal aantrekken. Op dit ogenblik heeft Siemens in China al ongeveer 4.500 wetenschappers en ingenieurs in dienst. Het nieuwe centrum zal vooral aandacht besteden aan de samenwerking tussen mens en robot en de ontwikkeling van artificiële intelligentie.

Het woord Brexit kan als een Europees merk voor frisdrank, bier en sigaretten worden gedeponeerd. Dat heeft de beroepsraad van de Europese Intellectual Property Organisation (IPO) van de Europese Unie beslist. Eerder had het Europese merkenbureau de deponering nochtans geweigerd omdat de term beledigend zou zijn voor het gedeelte van de Britse bevolking dat zich tegen een scheiding met de Europese Unie verzet. De deponering was aangevraagd door het Britse bedrijf Brexit Drinks. De beroepscommissie bepaalde dat de brexit geen verwerpelijk of beledigend karakter heeft, maar slechts de naam is van een politieke beslissing. Bovendien wordt gewezen op de humoristische invalshoek.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair zal tot eind oktober dagelijks veertig tot vijftig vluchten schrappen. Dat komt overeen met ongeveer 2 procent van het totale dagelijkse aanbod bij de maatschappij. De ingreep was volgens Ryanair noodzakelijk omdat de stiptheid de voorbije periode onder de grens van 80 procent is teruggevallen. Door de ingreep wil de maatschappij voldoende vliegtuigen in reserve te hebben om de stiptheid opnieuw tot het normale gemiddelde van 90 procent op te voeren. De problemen worden toegeschreven aan een combinatie van stakingen, problemen met luchtverkeersleiding en de weersomstandigheden en de vakantieregeling voor piloten en ander cabinepersoneel.

De Amerikaanse speelgoedketen Toys 'R' Us overweegt één van de volgende weken het faillissement aan te vragen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gezegd. Het bedrijf wordt met een zware schuldenlast geconfronteerd en zou door zijn leveranciers onder grotere druk worden gezet, zodat bestellingen sneller betaald moeten worden. Gemeld wordt dat Toys ‘R’ Us de zakenbank Lazard heeft ingeschakeld om een oplossing voor de financiële lasten te zoeken. In totaal zou de speelgoedketen met een schuld van 5 miljard dollar worden geconfronteerd. Volgend jaar zou ongeveer 400 miljoen dollar schulden moeten worden afbetaald.

Het internetconcern Google wordt er door het sociale netwerk Gab van beticht de regelgeving voor mededinging overtreden te hebben. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. Google had Gab in augustus uit zijn Play Store verwijderd omdat de applicatie van het sociale netwerk zich tot haatzaaierij zou hebben geleend. Gab is vooral een ontmoetingsplek voor extreemrechtse figuren, waaronder neonazi’s geworden. In juni was Gab door Apple ook al uit de App Store geweerd. Gab beticht Google er echter van zich bij de toegang tot zijn applicatie-winkel op discriminatie beroep te doen. Google zegt dat de claim geen enkele grond heeft.

Het Franse magazine Madame Figaro heeft zich op zijn cover met het Amerikaanse model Emily Ratajkowski schuldig gemaakt aan fotoshoppen. Dat heeft Ratajkowski bekend gemaakt. Het model merkte in een boodschap op het sociale netwerk Instagram te betreuren bijzonder teleurgesteld te zijn in de keuze van het Franse magazine om haar lippen en borsten bij te werken. Bij de boodschap plaatste Ratajkowski zowel de originele foto als de bewerkte cover. Het model voegde er aan toe te hopen dat de modewereld snel ophoudt met het verbloemen van elementen die de mens uniek maken. Eerder protesteerden ook al Lena Dunham, Kate Winslet en Kerry Washington tegen het fotoshoppen.

Het album ‘Once Upon a Time in Shaolin’ van de Amerikaanse rapgroep Wu-Tang-Clan is op eBay voor een bedrag van ruim 1,02 miljoen dollar verkocht. Het album, waarvan slechts één exemplaar werd gemaakt, werd door de Amerikaanse zakenman Martin Shkreli te koop aangeboden. Shkreli had het album twee jaar geleden voor 2 miljoen dollar gekocht. Shkreli is een gewezen topman van farmabedrijven, maar is recent wegens fraude veroordeeld omdat hij geld van investeerders voor eigen rekening zou hebben gebruikt. Hij riskeert een celstraf van twintig jaar en zag zijn borgtocht ingetrokken worden wegens bedreigingen aan het adres van voormalig presidentskandidaten Hillary Clinton.

Het farmabedrijf Janssen Pharmaceutica investeert een bedrag van 8,6 miljoen euro in de bouw van een nieuw duurzaam kantoorgebouw op zijn site in Beerse. Het gebouw, dat een oppervlakte van tweeduizend vierkante meter krijgt, wordt onder meer uitgerust met 350 zonnepanelen, terwijl ventilatielucht zal worden gebruikt voor warmterecuperatie. Er wordt tevens opgemerkt dat de verwarmingsinstallatie aangepast wordt voor een toekomstige aansluiting op het geothermie-project dat het bedrijf eerder heeft aangekondigd. De voorbije zomer maakte Janssen Pharmaceutica bekend op aardwarmte beroep te zullen doen voor de verwarming en koeling van de eigen gebouwen.

Het Nederlandse autodeelplatform SnappCar neemt zijn Duitse sectorgenoot Tamyca over. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. De inlijving van Tamyca laat SnappCar toe zijn intrede te maken op de Duitse markt. SnappCar laat zijn leden toe om hun auto op vrije ogenblikken ter beschikking te stellen van andere gebruikers van het platform. SnappCar, dat inmiddels voor 20 procent in handen is van het autoverhuurbedrijf Europcar, wil ervoor zorgen dat de vloot Europese wagens over een half decennium met vijf miljoen exemplaren is afgebouwd. Wanneer een efficiënte verhuurmarkt kan worden georganiseerd, zullen volgens SnappCar minder auto’s worden gekocht.

In Frankfurt is de Duitse architect en stedenbouwkundige Albert Speer Jr. (83) overleden. Speer werd wereldberoemd met onder meer de aanleg van de Europawijk en de hoofdzetel van de Europese Centrale Bank  in zijn woonplaats Frankfurt, maar ook voor grote stedenbouwprojecten in onder meer Peking, Riyad en Caïro. Hij ook ontwierp ook acht stadions die over vijf jaar in Qatar het toneel voor het wereldkampioenschap voetbal moeten vormen. Speer heeft een bureau met ongeveer tweehonderd medewerkers. Hij was de oudste zoon van Albert Speer, voormalig rijksarchitect en minister van bewapening onder Adolf Hitler, die op de processen in Neurenberg tot twintig jaar cel werd veroordeeld.

In België heeft muziekstreaming tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 25,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met meer dan 40 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de Belgian Entertainment Association (BEA), waar wordt aangegeven dat streaming inmiddels de grootste bron van inkomsten voor de muzieksector is geworden. Met inbegrip van de downloads, die een omzet van bijna 7 miljoen euro lieten optekenen, vertegenwoordigt de digitale verkoop inmiddels 56 procent van de totale inkomsten voor de Belgische muzieksector. De cd-verkoop boekte een omzet van 21 miljoen euro. Vinyl steeg met 26,4 procent tot 3,63 miljoen euro.

Op de site van de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam wordt een nieuwe stadswijk, bestaande uit 1.350 woningen, ingeplant. Dat heeft het bouwconcern BAM Groep, ontwikkelaar van het project, bekend gemaakt. De site van de Bijlmerbajes, een voormalige gevangenis, was eigendom van de Nederlandse overheid en werd voor een bedrag van 84 miljoen euro door de ontwikkelaar gekocht. Onder meer is voorzien dat vijf van de zes gevangenistorens worden gesloopt. Het resterende gebouw zal worden omgevormd tot een verticaal park met mogelijkheden voor stadslandbouw. De Bijlmerbajes werd op het einde van de jaren zeventig in gebruik genomen, maar werd in juni vorig jaar gesloten.

Het restaurant Aux Armes de Bruxelles aan de Beenhouwersstraat wordt met belangrijke moeilijkheden geconfronteerd. Het Brusselse restaurant zou in financiële problemen zijn gekomen en zou daarom negen banen moeten schrappen. Aux Armes de Bruxelles is bijna honderd jaar actief, maar werd tien jaar geleden door de familie Veulemans verkocht aan de Groupe Flo. In juni van dit jaar werd het restaurant verkocht aan zakenman Aldo Vastapane, die het beheer van het complex toevertrouwde aan de groep Beyaz, die ook uitbater is van een aantal andere bekende Brusselse horecazaken. Sindsdien zouden volgens een aantal betrokkenen de arbeidsomstandigheden nog gevoelig zijn verslechterd.

De Amerikaanse kledingketen Nordstrom wordt wellicht van de beurs gehaald. De familie Nordstrom, die nog altijd 31,2 procent van de keten in handen heeft, is al geruime tijd op zoek naar een partner, maar zou volgens een aantal bronnen nu dicht staan bij een akkoord met investeerder Leonard Green & Partners om een bod te doen op het aandelenpakket dat op de beurs is genoteerd. Daarvoor zou bij de banken een krediet van ruim 7 miljard dollar worden gevraagd. Leonard Green zou een investering van 1 miljard dollar inbrengen. Nordstrom, die de grotere concurrentie van online winkels voelt, zou volgens de bronnen hopen de overeenkomst in de loop van de volgende weken te kunnen afronden.

10:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.