20-09-17

Slavernij treft wereldwijd meer dan 40 miljoen mensen

Wereldwijd leven nog altijd 40,3 miljoen mensen in slavernij. Vrouwen en meisjes vertegenwoordigen nagenoeg driekwart van alle slachtoffers. Dat is de conclusie van een rapport van de International Labour Organization (ILO), de mensenrechtenorganisatie Walk Free Foundation en de International Organization for Migration op basis van cijfers over het voorbije jaar. De onderzoekers merken op dat 24,9 miljoen mensen tot slavenarbeid worden gedwongen, terwijl 15,4 miljoen anderen gedwongen werden tot huwelijken waarmee ze niet hadden ingestemd. Er wordt bovendien opgemerkt dat nog van conservatieve berekeningen gebruik werd gemaakt.

Onder meer wordt gewag gemaakt van slavernij in de landbouw, de industrie, de bouwsector en visserij, maar ook bij huisbedienden en gedwongen sekswerk. Tevens wordt aangevoerd dat kinderen één vierde van de totale groep slachtoffers vertegenwoordigen. Er wordt aan toegevoegd dat de moderne slavernij het meest wordt opgetekend in Afrika, gevolgd door Asia-Pacific. In het rapport wordt echter benadrukt dat de gevolgen van de slavernij in alle landen kan worden gevoeld. “Slavenarbeid is verantwoordelijk voor een gedeelte van de voeding die wij consumeren, de kleding die wij dragen en de reiniging van de gebouwen waarin wij wonen en werken,” wordt er aangevoerd.

Fiona David, onderzoeksdirecteur bij Walk Free, wijst op de impact van de verplichte huwelijken, die wereldwijd aan 15 miljoen mensen werden opgedrongen. “Daarbij moet worden vastgesteld dat meer dan één derde van die groep jonger is dan achttien jaar, waarvan nog eens de helft onder de leeftijdsgrens van vijftien jaar blijft,” aldus David. “Nagenoeg al deze slachtoffers zijn vrouw. Er wordt hier ook onterecht van huwelijken gesproken, want in werkelijkheid worden deze gedwongen verbonden als seksuele slavernij worden veroordeeld. Nog bleek dat wereldwijd 152 miljoen jongeren kinderarbeid presteren. Dat is nagenoeg 10 procent van de wereldwijde kinderpopulatie.

De helft van deze groep wordt aan gevaarlijk werk blootgesteld. Meestal gaat het om familiebedrijven, terwijl 71 procent in de landbouw wordt ingezet.

Lees Verder

17:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: slavernij |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.