23-09-17

Nieuwsoverzicht

De hotelsector van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) had begin september voor 71 miljard dollar projecten in de pijplijn. Dat blijkt uit een rapport van analist BNC Network. In totaal werden in de sector 543 projecten in uitvoering geteld. Dat vertegenwoordigt 6 procent van de totale activiteit die de constructiesector van de emiraten op dit ogenblik telt. In waarde heeft de hotelsector een aandeel van 14 procent in alle bouwprojecten die in de regio worden uitgevoerd. De bouwsector profiteert van de inspanningen worden gedaan om de hotelsector op de Expo 2020 in Dubai voor te bereiden. Dubai beschikt over 100.000 hotelkamers, maar zou nog minstens 40.000 bijkomende entiteiten moeten creëren.

Het Waalse farmabedrijf Bone Therapeutics heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Japanse groep Asahi Kasei, die een licentie neemt op de stamceltherapie van de Belgische onderneming. Door het akkoord ontvangt Bone Therapeutics in eerste instantie een vergoeding van 1,7 miljoen euro, maar op termijn heeft het Belgische bedrijf ook uitzicht op 7,5 miljoen euro mijlpaalbetalingen. Ook heeft Bone Therapeutics recht op royalties. Door de overeenkomst krijgt Asahi Kasei een licentie op Preob, een behandeling waarbij de eigen stamcellen van een patiënt worden gebruikt om breuken te herstellen. Asahi Kasei wil Preob verder ontwikkelen voor de Japanse markt.

Het alternatieve taxibedrijf Uber moet zijn activiteiten in Londen stopzetten. Dat heeft Transport for London (TfL), de toezichthouder op het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad, gezegd. Opgemerkt wordt dat het bedrijf zijn verplichtingen onvoldoende ernstig neemt. De autoriteiten wijzen er daarbij op dat Uber te weinig inspanningen zou doen om vastgestelde misdrijven te melden, terwijl het bedrijf ook niet in orde zou zijn met medische certificaten. Daarom werd beslist om de licentie van Uber eind september in te trekken. Het bedrijf, dat in Londen ongeveer 40.000 chauffeurs kan inzetten, kondigde onmiddellijk aan in beroep te zullen gaan tegen de beslissing van de Londense autoriteiten.

Het Amerikaanse technologieconcern Hewlett Packard Enterprise (HPE) wil nog dit jaar ongeveer vijfduizend banen schrappen. Daarmee zou het personeelsbestand van het bedrijf met ongeveer 10 procent worden afgeslankt. Dat hebben een aantal bronnen tegenover onder meer het persbureau Bloomberg gemeld. HP Enterprise is een leverancier van software en systemen voor bedrijven, maar wordt steeds meer geconfronteerd met de concurrentie van clouddiensten van grote online groepen zoals Amazon en Google. Meg Whitman, chief executive van HP Enterprise, had eerder al aangekondigd dat het bedrijf tot besparingen en saneringen zou dienen over te gaan.

Het Franse industrieconcern Alstom is in gesprek met zijn Duitse sectorgenoot Siemens om de treindivisies van beide bedrijven samen te voegen. Dat hebben beide bedrijven bevestigd in een reactie op berichten in de Franse media. Er wordt echter aan toegevoegd dat de contacten tot nu toe nog niet tot een akkoord hebben geleid. Zowel Alstom als Siemens zijn fabrikanten van hogesnelheidstreinen, maar hebben ook nog een aantal andere spooractiviteiten. De treinsector staat echter onder bijzonder grote druk. Vooral vanuit China wordt een zware concurrentie gemeld, waardoor in de sector een grotere interesse in consolidaties zou kunnen worden opgemerkt.

De Zweeds-Zwitserse groep Asea Brown Boveri (ABB) zou interesse hebben om GE Industrial-Solutions, een divisie van het Amerikaanse industrieel conglomeraat General Electric, over te nemen. Met de transactie zou een bedrag van 2,5 miljard dollar zijn gemoeid. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. GE Industrial-Solutions was eind vorig jaar al in de etalage geplaatst. De onderhandelingen met ABB Group zouden zich een vergevorderd stadium bevinden. De verkoop van GE Industrial-Solutions zou de eerste transactie die door General Electric onder zijn nieuwe topman John Flannery, die begin augustus Jeffrey Immelt als chief executive opvolgde, wordt doorgevoerd.

Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft in Luxemburg de beschikking over een site waar een nieuw datacenter van de onderneming zou kunnen worden gebouwd. Dat heeft de Luxemburgse vicepremier Etienne Schneider bekend gemaakt. Google toond al interesse om in het Groothertogdom Luxemburg een bedrag van 1 miljard euro te investeren in een nieuw datacenter. Daarvoor was ook een terrein gevonden in de gemeente Bissen, maar door familiale onenigheid bij de eigenaars van de site, bleef de transactie lange tijd geblokkeerd. Onder druk van de Luxemburgse overheid kon de eigenaar alsnog overtuigd worden het terrein te verkopen. Google moet over de bouw van het center nog wel een definitieve beslissing nemen.

Het Belgische modeconcern FNG Groep heeft geen interesse om zijn Nederlandse sectorgenoot McGregor over te nemen. Dat heeft Dieter Penninckx, chief executive van de Belgische modeketen, gezegd in een reactie op mediaberichten over een mogelijke transactie. McGregor moest vorig jaar al worden gered door een afgeslankte doorstart onder de naam Doniger, maar ook die entiteit diende begin september bij de rechtbank van Amsterdam uitstel van betaling vragen. In Nederlandse media werd gemeld dat de curator van Doniger met verschillende kandidaat-overnemers zou hebben gepraat, maar dat alleen FNG Groep nog zou zijn overgebleven. Het Belgische concern ontkent echter elke betrokkenheid.

De luchtvaartmaatschappijen Lufthansa en EasyJet zijn geselecteerd als voorkeursbieders voor de overname van een aantal onderdelen van hun noodlijdende sectorgenoot Air Berlin. Dat hebben de schuldeisers te kennen gegeven, waarbij wordt aangegeven dat tot midden oktober met beide kandidaten zal worden onderhandeld, ook al wordt benadrukt dat ook het contact met andere geïnteresseerde partijen onderhouden blijft. Met de keuze voor Lufthansa en easyJet lijkt volgens waarnemers een opdeling van Air Berlin onvermijdelijk. Geen van beide partijen heeft immers een bod op de totale activiteit van Air Berlin gedaan. Andere kandidaat-overnemers maken gewag van een partijdige keuze met politieke inmenging.

Luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines heeft bij de Amerikaanse vliegtuigconstructeur een order geplaatst voor veertig exemplaren van het type Dreamliner. Op basis van catalogusprijzen heeft het order een waarde van bijna 11 miljard dollar. De Dreamliners moeten de vloot van Turkish Air voor intercontinentaal vervoer helpen moderniseren om met succes strijd te kunnen voeren tegen de felle concurrentie van vooral luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten. Ook kadert de aankooppolitiek van de maatschappij in de ambities van de Turkse autoriteiten om de luchthaven van Istanbul-Atatürk uit te bouwen tot één van de belangrijkste internationale knooppunten ter wereld.

Het Nederlandse maritieme bedrijf Tideway, onderdeel van de Belgische groep Deme, heeft op de scheepswerf van La Naval in de Spaanse stad Bilbao tevergeefs geprobeerd het schip Living Stone weg te slepen. La Naval verkeert in grote financiële moeilijkheden en zou met een mogelijk failliet worden bedreigd. De Living Stone, die op grote diepte geulen moet graven en kabels leggen, is volgens Tideway van groot belang voor de operaties van Deme. De Spaanse politie heeft verhinderd dat het schip zou kunnen worden weggesleept. Deme wijst erop eigenaar te zijn van de Living Stone en dus het recht te hebben het schip bij La Naval weg te halen en elders verder te laten afwerken.

De Amerikaanse bank JPMorgan opent een operationeel hoofdkantoor in Warschau. Voor de vestiging in de Poolse hoofdstad worden enkele duizenden werknemers aangetrokken. Dat heeft de Poolse vice-premier Mateusz Morawiecki gemeld. Waarnemers merken op dat internationale banken een grote interesse tonen in Polen, dat door zijn lage kosten na het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie als een mogelijk alternatieve vestiging voor Londen wordt bestempeld. Ook andere banken verplaatsen al met name ondersteunende functies naar Polen. Morawiecki gaf eerder al te kennen erop te rekenen dat zijn land door de brexit ongeveer 30.000 financiële banen zou kunnen aantrekken.

De Frans-Nederlandse vastgoedgroep Unibail-Rodamco verkoopt zijn winkelcentra Stadshart in Amstelveen en Zoetermeer. De verkoop zou de groep ongeveer 550 miljoen euro moeten kunnen opleveren. Dat hebben een aantal waarnemers tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Stadshart Amstelveen omvat honderddertig winkels en ontvangt negen miljoen bezoekers per jaar. Het complex in Zoetermeer telt honderdenzeven winkels en registreert jaarlijks ongeveer tien miljoen bezoekers. Unibail-Rodamco zou minder prestigieuze activa van de hand willen doen en zou zich meer op investeringen in toplocaties willen toespitsen. Meet de opbrengst van de verkoop van de winkelcentra moeten nieuwe projecten worden gefinancierd.

De Luikse groep Faymonville, gespecialiseerd in de bouw van opleggers voor uitzonderlijk en zwaar transport, heeft zonder toelating gebruik gemaakt van een patent van zijn Nederlandse concurrent Nooteboom. Dat heeft het Europees Octrooibureau beslist. Het gecontesteerde patent heeft betrekking op technologie voor de pendelas, een type wielophanging, die door beide partijen werd opgeëist. Het dispuut over het patent dateert van het midden van het voorbije decennium. Het Europese patentbureau besliste dat het patent toebehoort aan Nooteboom en veroordeelde Faymonville tot het betalen van een schadevergoeding. Over de omvang van de claim werden geen details bekend gemaakt.

Koeweit investeert een bedrag van 7 miljard dollar in de aanleg van een metro. De plannen voor het project zijn goedgekeurd. Dat heeft Motlaq Al-Sanea, de director van de Kuwait Authority for Partnership Projects (KAPP), bevestigd. Hij wees erop dat inmiddels de haalbaarheidsstudie van het Kuwait Metro Rail Project, die een totale lengte van 160 kilometer zal krijgen, is afgerond. Al-Sanea verduidelijkte dat het metrosysteem in vijf fases zal worden gerealiseerd. Het metronet zal achtenzestig stations tellen, waarvan 60 procent zich ondergronds zal bevinden. De werken aan de uitbouw van het metronet zullen volgens Al-Sanea door een openbare aanbestedingen worden toegewezen.

08:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |