25-09-17

Nieuwsoverzicht

Het sociale netwerkbedrijf Facebook schrapt omstreden plannen om een nieuw soort aandelen in te voeren. Mark Zuckerberg, topman van Facebook, heeft aangegeven het voorstel in te trekken. Door de plannen zou het stemrecht van externe investeerders in het bedrijf zijn ingeperkt en zou de machtsbasis van medeoprichter en grootaandeelhouder Zuckerberg juist sterker zijn geworden, ook indien zijn belang bijna geheel zou verwateren. Zuckerberg heeft zich immers geëngageerd om het grootste deel van zijn vermogen te verkopen en de opbrengst daarvan aan caritatieve acties. Beleggers hadden echter aangekondigd het nieuwe plan van Facebook voor de rechter te zullen aanvechten.

De Amerikaanse digitale taxidienst Uber is bereid om concessies te doen om zijn licentie in Londen terug te krijgen. Dat hebben Britse media gezegd. De Londense transportautoriteit had de licentie van Uber ingetrokken omdat het bedrijf de vereiste regels onvoldoende zou doorvoeren. Tom Elvidge, verantwoordelijke van Uber in Londen, stelde graag in overleg te willen treden met het bestuur van de stad. Hij merkte daarbij op bereid te zijn om de nodige aanpassingen aan de veiligheid door te voeren en een doorlichting te maken van de arbeidsvoorwaarden van de chauffeurs die voor het bedrijf werken. Uber zou in Londen per maand gemiddeld 3,5 miljoen mensen vervoeren.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) heeft het voorbije jaar bijna 5 miljoen euro moeten investeren om de schade van vandalisme aan treinstellen te herstellen. Dat heeft François Bellot, federaal minister van mobiliteit, gezegd. Hij wil het vandalisme aanpakken met een systeem van administratieve boetes. De schade door vandalisme is vooral het gevolg van graffiti, die de maatschappij vorig jaar bijna 3,6 miljoen euro schade hebben opgeleverd, tegenover 2,8 miljoen euro het jaar voordien. Er wordt wel sneller ingegrepen om de graffiti te verwijderen. De rest van de schade - glasbreuk of vernielingen in het interieur - vergde een herstelling van ruim 1,3 miljoen euro.

Het energiebedrijf Restore neemt in de lente volgend jaar op de bedrijvenzone Terhills op de voormalige mijnsite van Dilsen-Stokkem een elektriciteitscentrale van 18 megawatt in gebruik om de capaciteit van het netwerk van elektriciteitsverdeler Elia te stabiliseren. De centrale van Restore bestaat uit honderdveertig batterijen, door de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) voor een bedrag van 11 miljoen euro, die naargelang de behoefte van het netwerk elektriciteit kunnen opslaan of afleveren. Op dit ogenblik wordt voor de stabilisering van het elektriciteitsnet gebruik gemaakt van gascentrales. Restore realiseert met het project een Europese primeur.

De Zweedse meubelketen Ikea heeft een applicatie gelanceerd die de consument in staat stelt van augmented reality gebruik te maken. De applicatie Ikea Place biedt toegang tot de catalogus van het concern, maar biedt de consument de mogelijkheid om de designs van het bedrijf in de eigen woonkamer te projecten. Op zijn smartphone kan de consument controleren op welke manier de meubels van Ikea in zijn persoonlijke woonomgeving kunnen worden geïntegreerd. Ikea Place, die toegang biedt tot tweeduizend ontwerpen,  is in eerste instantie enkel beschikbaar voor de iPhone en de iPad van Apple. Ikea verwacht dat augmented reality een grote impact zal hebben op de detailhandel.

Twitter heeft heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 299.649 accounts wegens terroristische propaganda gesloten. Dat b gesloten. Dat betekende een daling met 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De geviseerde accounts waren meestal gelinkt aan organisaties die door de internationale gemeenschap als terroristisch worden beschouwd. Een exacte reden voor de daling kon niet worden gegeven, maar heeft wellicht te maken met het feit dat het interne controlesysteem van Twitter efficiënter functioneert, waardoor ongepaste boodschappen en gebruikers sneller kunnen worden verwijderd. Twitter startte twee jaar geleden met zijn controles. Sindsdien werden al ruim 950.000 accounts opgedoekt.

Door lekken in het Vlaamse waterleidingnet gaat er elke dag 180 miljoen liter drinkwater verloren. Dat is gebleken uit een rapport van Aquaflanders, de Vlaamse vereniging van waterproducenten en rioleringsbedrijven. Geraamd wordt dat het verlies jaarlijks oploopt tot een bedrag van 280 miljoen euro, dat uiteindelijk op de waterfactuur van de consument wordt doorgerekend. Vlaanderen telt in totaal iets meer dan 62.000 km waterleidingen, verdeeld over acht drinkwatermaatschappijen. Gemiddeld zou per kilometer leiding dagelijks 2.900 liter drinkwater weglekken. Joke Schauvliege, Vlaams minister van omgeving, wijt het probleem in grote mate aan een historische achterstand.

In Kaapstad is het Zeitz Museum of Contemporary African Art geopend. Het initiatief is het eerste grote Afrikaanse museum dat zich uitsluitend op hedendaagse kunst van het continent toespitst. De collectie werd ondergebracht in een oude graansilo, die sinds meer dan vijfentwintig jaar een leegstand kende, maar door de Londense architect Thomas Heatherwick werd omgebouwd tot een museum met negen verdiepingen en een oppervlakte van bijna 10.000 vierkante meter. Het museum omvat onder meer de persoonlijke kunstcollectie van de Duitse zakenman Jochen Zeitz, gewezen topman van Puma en initiatiefnemer van het project. Het museum wordt geleid door Mark Coetzee, zakenpartner van Zeitz.

Muzikante Avril Lavigne is op het internet de meest gevaarlijke zoekactie. Dat blijkt uit een onderzoek van het online beveiligingsbedrijf McAfee. Consumenten die op het internet naar Lavigne zoeken, lopen immers 14,5 procent kans om met virussen of andere schadelijke software geconfronteerd te worden. Op de tweede plaats staat Bruno Mars met een score van 13,4 procent. Vorig jaar werd de lijst nog aangevoerd door de Amerikaanse actrice Amy Schumer. Opmerkelijk is echter dat dit jaar de top tien exclusief bestaat uit vertegenwoordigers van de muzieksector. Dat kan volgens McAfee worden verklaar door de sterke groei die de muziekindustrie heeft gekend.

Het Belgische telecombedrijf Proximus stapt mee in het startup-platform Co.Station, een bedrijvencentrum voor jonge digitale ondernemingen en dat een contact wil leggen tussen startups en potentiële investeerders en klanten. Gebruikers kunnen bij Co.Station kantoorruimte huren, ontwikkelingsadvies ontvangen of nieuwe contacten leggen. Co.Station heeft vestigingen in Gent en Brussel en kreeg eerder ook al steun van BNP Paribas Fortis, SD Works en USG People. Proximus zegt door zijn instap in Co.Station vooral een betere toegang te krijgen tot een netwerk van innovatieve bedrijven, die voor een aantal gespecialiseerde activiteiten zouden kunnen worden ingeschakeld.

Het energiebedrijf e-Peas uit Mont-Saint-Guibert, ontwikkelaar van systemen die het energieverbruik van draadloze toepassingen moeten beperken, heeft met een kapitaalronde een bedrag van 3 miljoen euro opgehaald. Met de bijkomende financiële middelen wil het bedrijf, dat drie jaar geleden werd opgericht, zijn productiefase sneller op kruissnelheid brengen. Het nieuwe kapitaal werd opgehaald bij de internationale investeerders Partech Ventures, Airbus Ventures, Semtech en JC Decaux Holding, terwijl in België ook middelen werden verzameld bij de Société Régionale d'Investissement de Wallonie (Sriw), Sopartec en The Faktory. e-Peas werd opgericht door Geoffroy Gosset en Julien De Vos.

Het Nederlandse bedrijf Fairphone, producent van duurzame smartphones, heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 6,5 miljoen euro opgehaald. De bijkomende middelen moeten Fairphone, dat vier jaar geleden werd opgericht, een aantal belangrijke productieverbeteringen doorvoeren. De bijkomende middelen werden opgehaald door bij het sociale investeringsfonds Pymwymic en de stichting Doen. De eerste twee generaties van de telefoons die door Fairphone op de markt werden gebracht, hebben volgens het bedrijf 135.000 klanten aangetrokken. Het bedrijf doet onder meer bij de productie van de telefoons beroep op hergebruik en duurzame materialen.

De bus Catalyst E2 van het bedrijf Proterra heeft met elektromotoren recent zonder heroplaadbeurt een afstand van 1.772 kilometer kunnen afleggen. Daarmee heeft Proterra met naar eigen zeggen een nieuw wereldrecord voor elektrisch aangedreven voertuigen laten optekenen. In mei had een Model S van Tesla zonder heroplaadbeurt nog een afstand van 1.078 kilometer afgelegd. Proterra zegt veel vertrouwen te hebben in een commerciële lancering van zijn elektrische bus, die immers per kilometer veel lagere operationele kosten zou hebben in vergelijking met conventionele sectorgenoten met verbrandingsmotoren. Volgens Proterra zal de transportmarkt als eerste volledig elektrisch rijden.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft in Tianjin, een havenstad op ongeveer 150 kilometer van Peking, zijn eerste Chinese assemblagecentrum voor grote vliegtuigen officieel in gebruik genomen. Airbus heeft in Tianjin al langere tijd een assemblage van het type A320 in dienst, maar daaraan wordt nu ook de afwerking van het model A330 toegevoegd. In het nieuwe centrum kunnen voortaan vliegtuigen van de reeks A330 voor Aziatische klanten worden aangekleed en beschilderd. Ook proefvluchten zullen voortaan in China worden georganiseerd. Over twee jaar moet het centrum in Tianjin maandelijks twee exemplaren van de A330 afleveren.

In Oostende staat Hotel Terminus, gelegen naar het treinstation van de Belgische kuststad, te koop. Het complex is op dit ogenblik eigendom van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS), die het gebouw echter niet meer nodig heeft voor zijn openbare dienstverlening en daarom van de hand wil doen. Hotel Terminus is een vertegenwoordiger van de belle époque en werd meer dan honderd jaar geleden gebouwd. In de jaren zestig van de voorbije eeuw sloten het hotel en restaurant echter de deuren. In de eerste helft van de jaren tachtig werd het gebouw beschermd. Vorig jaar werden door monumentenbeschermers nog acties gevoerd tegen de verkrotting van het historische pand.

10:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.