25-09-17

Ook centrale banken kijken naar blockchain

Vele centrale banken blijken blockchain als een beloftevolle technologie te beschouwen. Dat is de conclusie van een rapport van het Cambridge Centre for Alternative Finance bij vijfentwintig centrale banken als een onderdeel van een breder onderzoek naar de adoptie van de technologie in het bedrijfsleven. Vastgesteld werd dat 20 procent van de bestudeerde instellingen plannen koestert om binnen een periode van twee jaar activiteiten op basis van blockchain te lanceren. Binnen een tijdsverloop van tien jaar zou bijna 40 procent van de banken de technologie hebben geïntroduceerd. De interesse van de instellingen wordt vooral toegeschreven aan de opportuniteit om een eigen cryptomunt te creëren.

“De interesse in zakelijke toepassingen van blockchain en aanverwante producten heeft de voorbije jaren een opmerkelijke stijging gekend,” merken de onderzoekers op. “Er kunnen inmiddels meer dan honderd startups met meer dan tweeduizend medewerkers worden geteld en vele grote ondernemingen en openbare instellingen tonen interesse in de technologie.” Opgemerkt wordt dat inmiddels 67 procent van de centrale banken en 86 procent van de andere publieke instellingen experimenten rond blockchain opzetten. Vastgesteld werd dat 57 procent van de centrale banken activiteiten rond Ethereum viseren. Wel moet worden gemeld dat 42 procent van de centrale banken op hun projecten geen deadline kunnen plaatsen.

Uit het onderzoek bleek nog dat ongeveer 47 procent van de blockchain-startups in Noord-Amerika zijn gevestigd, gevolgd door Europa (28 procent) en Asia-Pacific (19 procent). Banken en andere financiële partijen blijken 30 procent van de initiatieven voor hun rekening te nemen, gevolgd door de overheid (13 procent), verzekeraars (12 procent) en gezondheidsdiensten (8 procent). Een immatuur stadium van ontwikkeling wordt door de meeste partijen bestempeld als een cruciale belemmering voor een bredere adoptie van de technologie. Anders wordt aangevoerd dat de startup-activiteit in de sector over een periode van drie jaar een verdrievoudiging heeft gekend.

Lees Verder

16:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blockchain |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.