25-09-17

Tienermeisjes tonen vaker symptomen van depressies

In Groot-Brittannië moet bij 24 procent van de veertienjarige meisjes een diagnose van depressie worden gesteld, tegenover 9 procent bij hun mannelijke leeftijdsgenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Liverpool en het University College Londen bij meer dan tienduizend Britse jongeren die in het begin van deze eeuw werden geboren. De onderzoekers stelden daarbij ook vast dat depressies bij jongeren vaak aan economische welstand kunnen worden gekoppeld. In gezinnen uit de hogere inkomenscategorieën konden immers significant minder sporen van depressie worden aangetroffen dan bij jongeren uit gezinnen met een lager inkomen.

“Doorheen de kindertijd kunnen bij jongens en meisjes ongeveer dezelfde niveaus van depressie worden opgetekend,” betoogt onderzoeksleider Praveetha Patalay, professor psychologie aan de University of Liverpool. “Op zevenjarige leeftijd maken ouders bij 7 procent van de kinderen gewag van depressieve symptomen. Op elfjarige leeftijd is dat opgelopen tot 12 procent. Wanneer de leeftijd van veertien jaar wordt bereikt, moeten volgens de ouders bij meisjes meer emotionele problemen worden vastgesteld dan bij jongens. Symbolen van depressies en angstigheid kunnen op die leeftijd bij 18 procent van de meisjes worden vastgesteld, tegenover bij 12 procent van de jongens.”

Gedragsproblemen - zoals vechtpartijen en woedebuien - bleken af te nemen tot een dieptepunt op vijf jaar, maar dan opnieuw toe te nemen tegen de leeftijd van veertien jaar. Jongens bleken tijdens de kindertijd en de vroege adolescentie meer gedragsproblemen te tonen dan meisjes. De onderzoekers wijzen er ook op dat ouders en veertienjarigen andere visies over mentale problemen hebben, waardoor het volgens hen noodzakelijk blijkt dat ook aan jongeren zelf informatie over hun psychische gezondheid worden gevraagd. De onderzoekers hebben het bij depressies bij tienermeisjes over zorgwekkende cijfers, vooral aangezien ouders die problemen blijken te onderschatten.

Lees Verder

19:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: depressie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.