26-09-17

Nieuwsoverzicht

In New York wordt na meer dan zestig jaar de gedrukte versie van het magazine The Village Voice stopgezet. Eigenaar en uitgever Peter Barbey merkt daarbij op dat het magazine gedurende meer dan zes decennia een publiek forum voor ideeën en culturele waarden is geweest, maar geeft toe door de dalende inkomsten uit reclame gedwongen te worden de gedrukte editie stop te zetten. The Village Voice zal wel als een online magazine worden verder gezet, maar de uitgever werd recent gedwongen een gedeelte van het personeel te ontslaan. Het magazine was het uithangbord van Greenwich Village en werd bekend voor zijn unieke invalshoek op kunst, cultuur en politiek.

In Berlijn heeft de bevolking er tijdens een referendum voor gekozen om luchthaven Tegel operationeel te houden. Gepland was dat Tegel, gebouwd kort na de tweede wereldoorlog om de Berlijns luchtbrug te helpen ondersteunen, na de start van de nieuwe luchthaven Berlijn-Brandenburg zou worden gesloten. Berlijn-Brandenburg zou al begin dit decennium de activiteiten hebben moeten opstarten, maar werd met belangrijke constructieproblemen geconfronteerd. Voorlopig is de opening na de zomer volgend jaar voorzien. Bedoeling was dat op Tegel een bedrijvenpark en sociale woningen zouden worden ingeplant. Het referendum is niet bindend.

Bierproducent AB InBev neemt de Australische microbrouwer 4 Pines over. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Volgens Australische media zou AB InBev plannen hebben om de brouwerij van 4 Pines, die tien jaar geleden in gebruik werd genomen, te moderniseren. De nieuwe eigenaar zou ook de bedoeling hebben om het Australische bier op de internationale markt te verkopen. De voorbije jaren heeft AB InBev in Europa en de Verenigde Staten tientallen ambachtelijke brouwers overgenomen. Daarmee wil het concern inspelen op de groeiende vraag die bij de westerse consument naar speciaalbieren kan worden opgetekend.

Zwitserland zal de pensioenleeftijd voor vrouwen behouden op vierenzestig jaar. Dat is de uitkomst van een referendum onder de Zwitserse bevolking. Daarbij was voorgesteld om de pensioenleeftijd voor vrouwen met één jaar te verhogen. De Zwitserse mannen moeten al langer tot hun vijfenzestig jaar werken. De maatregel had in Zwitserland de eerste belangrijke pensioenhervorming in meer dan twee decennia moeten worden. De ingreep moest de Zwitserse overheid toelaten in te spelen op de vergrijzing en een toenemende levensverwachting die in het land, net zoals in vele andere delen van Europa, kan worden vastgesteld. De Zwitserse regering moet nu een nieuw voorstel uitwerken.

Het bedrijf Betafence, het vroegere Bekaert Fencing, verhuist zijn hoofdzetel van Gent naar Londen. De verhuis zou eind dit jaar plaatsvinden. Op het hoofdkwartier werken een dertigtal mensen. Het is niet duidelijk hoeveel medewerkers mee naar Londen verhuizen. De productie van omheiningen blijft in Zwevegem, waar een tweehonderdtal mensen werkt. Het bedrijf zegt met de verhuis echter een betere toegang te hebben tot zijn klanten, terwijl ook de verschillende merken van de groep door de ingreep beter met elkaar zouden kunnen samenwerken. Betafence kende onder de Britse investeerder CVC Capital een sterke internationale uitbreiding, maar is nu in handen van de Amerikaanse groep Carlyle.

Het Nederlandse bedrijf Impossible heeft de merknaam Polaroid gekocht en wil nog dit jaar in Enschede de productie van een nieuwe camera opstarten. Polaroid was een icoon van de Amerikaanse industrie, maar zette bijna tien jaar geleden de activiteiten stop. De fabriek van Polaroid in Enschede werd verkocht aan het bedrijf Impossible, dat door enkele Nederlandse ondernemers was opgezet om nieuwe films voor de camera’s van het merk te produceren. In afwachting van de lancering van een nieuwe camera werden oude apparaten hersteld en opnieuw verkocht. In mei dit jaar slaagde Impossible erin om ook de merknaam en de intellectuele eigendom van Polaroid te verwerven.

De Nederlandse modegroep McGregor, samen met zijn zusterketens Gaastra en Adam, kan een doorstart maken. Het investeringsfonds Du Soutien Beheer van ondernemer Rens van de Schoor heeft daarover met de curatoren van McGregor een akkoord gesloten. McGregor ging een jaar geleden failliet, maar kon onder het oude management een doorstart maken. Ook die operatie eindigde echter begin september in een faillissement. Overnemer Rens van der Schoor saneerde eerder ook al de ketens Miss Etam en Promiss, die uiteindelijk in handen van het Belgische concern FNG Group kwamen. Voorlopig blijven alle winkels van Gaastra, McGregor en Adam open.

Ratingbureau Moody’s heeft de kredietwaardigheid van Groot-Brittannië met één niveau verlaagd. Aan het land werd een rating van Aa2 toegewezen. Daarmee staat de Britse kredietwaardigheid twee treden onder het hoogste niveau. Tegelijkertijd werden de vooruitzichten van negatief naar stabiel herzien. Moody’s had eerder al gewaarschuwd dat met een mogelijke verlaging rekening moest worden gehouden. Er wordt vooral gewezen naar de problemen met de Britse overheidsfinanciën, waarbij wordt aangegeven dat de Britse regering wellicht meer zal moeten uitgeven dan werd verwacht. Ook het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zal volgens Moody’s gevolgen hebben.

Het Brits-Nederlandse concern Unilever neemt het Zuid-Koreaanse cosmeticabedrijf Carver Korea over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van bijna 2,3 miljard euro. Carver levert een duizendtal verschillende cosmeticaproducten in Zuid-Korea, China en de Verenigde Staten. In juli vorig jaar werd bekend gemaakt dat de investeerders Bain Capital en Goldman Sachs een meerderheidsbelang in Carver namen. Unilever zou 100 procent van de aandelen van Carver verwerven. De overname biedt Unilever naar eigen zeggen de mogelijkheid om zijn positie in het noordelijke deel van Azië, de grootste markt voor cosmeticaproducten ter wereld, te versterken.

Het Waalse bedrijf Ion Beam Applications (IBA), producent van stralingsapparatuur voor de behandeling van kanker, heeft met zijn Zweedse sectorgenoot Elekta een voorakkoord gesloten voor de gezamenlijke ontwikkeling van software. Ook zullen de twee partijen elkaars producten verkopen. Volgens waarnemers moet de samenwerking het Belgische bedrijf vooral toelaten zijn concurrentiepositie tegenover zijn Amerikaanse rivaal Varian te versterken. Er zou immers zijn vastgesteld dat Varian commercieel sterker presteert dan algemeen was verwacht. Daarbij werd opgemerkt dat het Amerikaanse bedrijf een aantal belangrijke technologische voordelen kan uitspelen.

Het technologiebedrijf Apple blijft het meest waardevolle merk van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van consulent Interbrand, waar de merkwaarde van het bedrijf bepaald werd op 184,15 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover vorig jaar. Google staat met een stijging van 6 procent tot 141,7 miljard dollar op de tweede plaats, gevolgd door Microsoft, dat een stijging met 10 procent tot 79,99 miljard dollar liet optekenen. Microsoft duwde Coca-Cola, dat een daling van 5 procent tot 69,73 miljard dollar kende, daarmee naar de vierde plaats. De top tien bestaat verder uit Amazon, Samsung, Toyota, Facebook, Mercedes-Benz en International Business Machines (IBM).

Het alternatieve taxibedrijf Uber heeft de transportsector veranderd, maar heeft onderweg wel fouten gemaakt. Dat heeft Dara Khosrowshahi, de nieuwe topman van Uber, gezegd in een reactie op de beslissing van Transport for London (TfL), de vervoersautoriteit van de Britse hoofdstad, om de vergunning voor de onderneming in te trekken. In de reactie bood Khosrowshahi aan de inwoners van Londen zijn excuses aan. De directeur gaf echter niet aan welke fouten Uber zou hebben gemaakt. Transport for London had de vergunning van Uber ingetrokken omdat het bedrijf slecht zou omspringen met zijn verantwoordelijkheid op het gebied van openbare orde en veiligheid. Uber heeft beroep aangetekend.

Het Amerikaanse bedrijf Intel is gestopt met de ontwikkeling van Project Alloy, een experimentele virtual-realitybril die compleet draadloos en zelfstandig moest werken. Dat heeft Kim Pallister, bij Intel hoofd van de divisie virtuele realiteit, gezegd. Pallister wees erop dat de klanten weinig interesse tonen voor het ontwerp, omdat de apparaten minder krachtig zijn dan varianten die aan een computer zijn gekoppeld. De ontwikkeling van een losstaand apparaat, dat geen verbinding met een computer nodig zou hebben, bleek volgens Intel uiteindelijk niet de juiste keuze. Het bedrijf onderzoekt nu een mogelijkheid voor de ontwikkeling van een draadloze bril die toch contact kan leggen met een computer.

Het adviesbureau Deloitte is het slachtoffer geworden van hackers, waardoor mogelijk vertrouwelijke plannen en communicaties van een aantal grote klanten zouden kunnen zijn gelekt. Dat heeft het bedrijf bevestigd in een reactie op mediaberichten, waar zou zijn gemeld dat hackers mogelijk al vanaf oktober of november vorig jaar toegang zouden hebben gehad tot de systemen van Deloitte. Het bedrijf zou de problemen pas in maart dit jaar hebben ontdekt. Deloitte stelt echter dat na de vaststelling van de problemen diverse maatregelen zijn genomen, terwijl ook de slachtoffers en de bevoegde overheden zouden zijn gecontacteerd. Ook wordt gemeld dat de dienstverlening nooit in het gedrang is gekomen.

Het stadsbestuur van New York gaat de kustlijn van Manhattan over een lengte van vier kilometer versterken. Daarover heeft de stad een beslissing genomen. Het project zal worden geleid door het Nederlandse ingenieursbureau Arcadis. Het concept en het ontwerp werden toevertrouwd aan het Deense bureau Bjarke Ingels Group (BIG) en diens Nederlandse sectorgenoot One Architecture. Financiële details over de opdracht werden niet bekendgemaakt. New York werd vijf jaar geleden zwaar getroffen door de orkaan Sandy, waarbij overstromingen grote schade veroorzaakten in laaggelegen delen van Manhattan. Onder meer het financiële hart van de stad is bijzonder kwetsbaar.

09:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.