26-09-17

Verenigde Staten verliezen 4,2 procent toeristen

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar hebben de Verenigde Staten in totaal 15,8 miljoen buitenlandse toeristen ontvangen. Dat betekende een daling met 4,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een studie van Tourism Economics, onderdeel van de Amerikaanse consulent Oxford Economics. Er wordt aan toegevoegd dat de daling van het toerisme de Amerikaanse economie bijna 2,7 miljard dollar inkomsten heeft gekost. Uit het onderzoek blijkt nog dat het bezoek uit Europa met 10,1 procent achteruit ging, terwijl vanuit Mexico een daling met 7,1 procent werd gemeld. Vanuit het Midden-Oosten en Afrika werd een zwaardere achteruitgang gemeld, maar in absolute getallen blijft de impact beperkt.

“De cijfers bevestigen de vrees die door de reissector eerder al naar voor werd gebracht,” stippen de onderzoekers aan. “Er was immers gewaarschuwd dat de aanstelling van de Amerikaanse president Donald Trump een negatieve impact zou kunnen hebben op het toerisme, rekening houdend met zijn voorstellen tot een inreisverbod voor bezoekers uit een aantal moslim-landen en zijn plannen om een muur te bouwen op de grens met Mexico. Een rechtstreeks verband kan niet worden bewezen, maar wel kan een lijn worden getrokken met het verlies aan populariteit van de Verenigde Staten in het buitenland.”

Verwezen wordt naar een studie van Pew Research Center in juni van dit jaar, waaruit bleek dat in de internationale wereld nog 49 procent een positieve mening koesterde tegenover de Verenigde Staten. Op het einde van vorig jaar, op het einde van de ambtstermijn van Barack Obama was nog een score van 64 procent geregistreerd. Recent nog bleek uit een onderzoek van het Pew Research Center dat bijna 66 procent van de Mexicanen een negatieve opinie heeft over de Verenigde Staten, tegenover een score van 29 procent twee jaar geleden. In Europa werd de regering van de Amerikaanse president Donald Trump als de belangrijkste reden genoemd om een bezoek aan de Verenigde Staten te schrappen.

In Europa kon vooral een daling worden opgetekend bij Zwitserse reizigers (28 procent), gevolgd door Belgen (20 procent) en Britten (15,5 procent). Bij de Aziatische reizigers was er sprake van een stijging met 0,6 procent, vooral dankzij Zuid-Koreaanse toeristen, die een toename met meer dan 15 procent lieten melden.

Lees Verder

17:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.