26-09-17

Vergrijzing wordt probleem voor kwaliteit waterhuishouding

De vergrijzing van de Europese bevolking zal leiden tot een toename van de geneesmiddelenconsumptie, waardoor ook hogere concentraties van farmaceutische stoffen in de afvalstromen terecht zullen komen en de kwaliteit van de waterhuishouding in gedrang dreigt gebracht te worden. Daardoor moet voor een potentiële bedreiging van de openbare gezondheid worden gevreesd. Dat blijkt uit een studie van het bureau Civity Management Consultants in opdracht van het Duitse Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft (BDEW). Daarbij wordt voorspeld dat de consumptie van geneesmiddelen in Duitsland de volgende dertig jaar met 70 procent zal toenemen.

De onderzoekers wijzen erop dat tachtigers twintig keer meer geneesmiddelen consumeren dan twintigers. De vergrijzing zal volgens het rapport dan ook tot een sterke toename van het geneesmiddelengebruik leiden. Er wordt aan toegevoegd dat geneesmiddelen relatief gemakkelijk in het afvalwater-systeem terecht komen. Opgemerkt wordt dat urine en ontlasting reststoffen van geconsumeerde geneesmiddelen kunnen bevatten, terwijl farmaceutische producten ook vaak met het toilet worden doorgespoeld en op dit manier in het rioleringsstelsel terecht kunnen komen. De onderzoekers zeggen dan ook dat maatregelen moeten worden genomen om een potentiële contaminatie te beletten.

“Op dit ogenblik is er nog geen dreiging voor de kwaliteit van het drinkwater, maar de toename van het aantal farmaceutische producten eist dat dringende maatregelen moeten worden genomen, zodat de waterhuishouding kan worden beschermd,” wordt er opgemerkt. De Europese Commissie gaf eerder al toe dat de toenemende concentraties van farmaceutische producten uiteindelijk een omgekeerd effect zouden kunnen hebben en de menselijke gezondheid schade zouden kunnen toebrengen, maar benadrukte tegelijkertijd dat op dit ogenblik nog een belangrijke veiligheidsmarge kan worden gemeld. Wel wordt een studie van de mogelijke impact van een blootstelling aan lage dosissen over een langere periode gevraagd.

Lees Verder

11:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vergrijzing |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.