30-09-17

Google meldt recordaantal informatievragen overheden

Het internetbedrijf Google heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar van overheden over de hele wereld 48.941 aanvragen voor informatie over 83.348 accounts ontvangen. Dat blijkt uit een rapport dat Google heeft gepubliceerd. Daarbij wordt opgemerkt dat het aantal aanvragen om informatie een recordniveau heeft bereikt. Het vorige record dateert van anderhalf jaar geleden. Er wordt echter opgemerkt dat niet op alle vragen werd ingegaan. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar zouden ongeveer 65 procent van de aanvragen zijn ingewilligd, tegenover 60 procent dezelfde periode vorig jaar. De Amerikaanse autoriteiten verstuurden 16.823 aanvragen voor informatie.

Het aantal vragen om informatie door overheden heeft een constante groei gekend sinds Google acht jaar geleden met de publicatie van zijn transparantierapport van start ging. Het grootste aantal vragen was ook onafgebroken afkomstig van de Verenigde Staten. Een groot deel van de vragen tijdens de eerste helft van dit jaar kaderden in de Amerikaanse Foreign Intelligence Surveillance Act (Fisa). Duitsland liet tussen begin januari en eind juni 7.780 vragen om informatie registreren, gevolgd door Frankrijk (5.661), India (3.840) en Groot-Brittannië (3.500). Vanuit België werden in totaal 291 aanvragen ontvangen.

Er kan wel een sterk verschil worden opgetekend in de reactie van Google op de vragen. Een groot deel van de vragen van de Amerikaanse autoriteiten worden ingewilligd, maar onder meer voor Duitsland en India valt dat cijfer terug tot respectievelijk 56 procent en 54 procent. Richard Selgado, directeur informatie-beveiliging bij Google, zegt te begrijpen dat de overheden de informatie nodig hebben om de nationale veiligheid en de ordehandhaving te kunnen garanderen, maar wijst er daarbij ook op dat de privacy van de consumenten niet mag worden gecompromitteerd. Google heeft aan het Amerikaanse Congres gevraagd hierover duidelijke regels uit te vaardigen.

Lees Verder

17:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: transparantie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.