30-09-17

Internet kan sociaal engagement jongeren versterken

Vaak wordt opgemerkt dat het sociale engagement van jongere generaties veelal beperkt blijft tot online acties, maar dat blijkt niet met de realiteit in overeenstemming te zijn. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan bij nagenoeg tweehonderd universiteitsstudenten in de Verenigde Staten. De onderzoekers voegen eraan toe dat sociale media voor jongeren zelfs vaak een aanzet tot een grotere betrokkenheid bij sociale bewegingen kunnen zijn. Vastgesteld werd immers dat het delen van een sociale video bij de jongeren tot een sterker engagement aanleiding geeft.

“Jongeren worden vaak van zogenaamd slacktivisme beticht,” benadrukt onderzoeksleider Dan Lane, communicatie-specialist aan de University of Michigan. “Daarbij wordt opgemerkt dat jongeren kiezen voor een gemakkelijk digitaal engagement, zoals de ondertekening van een online petitie of het delen van een video. Met die initiatieven zouden de jongeren aan hun netwerk willen tonen dat ze een deugdzaam karakter hebben, terwijl zonder de moeite te moeten om daadwerkelijk offline in actie te komen voor onder meer manifestaties of inzamelacties. In werkelijkheid blijkt de relatie tussen online engagement en offline acties heel anders te liggen.”

De onderzoekers stelden vast dat jongeren sneller bereid waren offline actie te ondernemen nadat ze online een video over een maatschappelijk knelpunt publiek hadden gedeeld. “Hieruit kan duidelijk worden afgeleid dat de steun voor een sociaal onderwerp door het delen van content het engagement voor verdere acties niet afzwakt, maar daarentegen versterkt,” benadrukken de onderzoekers. “Bovendien kon worden vastgesteld dat het sterkste effect werd bereikt bij individuen die meestal niet op sociale media beroep doen om zich maatschappelijk te engageren. Er kan dan ook gesteld worden dat het delen van sociale video’s een instrument kan zijn om het engagement bij jongeren te versterken.

Lees Verder

13:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: slacktivisme |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.