30-09-17

Verveling verstoort motivatiecentrum hersenen

De hersenregio’s die geassocieerd zijn met motivatie en plezier, zijn ook bij de slaap betrokken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Tsukuba en de Fudan University in Japan. Dat verband kan volgens de onderzoekers meteen verduidelijken waarom de mens de neiging heeft in slaap te vallen wanneer hij zich verveelt. Opgemerkt wordt dan een verklaring voor het fenomeen worden gezocht bij een afwezigheid van motiverende stimulansen. De resultaten van de studie kunnen volgens de onderzoekers de basis vormen voor therapieën die onder meer slapeloosheid zouden moeten helpen behandelen.

“Wanneer de aandacht noodzakelijk is, blijkt het individu gemakkelijk in staat slapeloosheid te onderdrukken, maar in vervelende situaties dreigt vaak een bijna onweerstaanbare neiging om in slaap te vallen,” benadrukt onderzoeksleider Yo Oishi, slaapdeskundige aan de University of Tsukuba. Het fenomeen kan wellicht worden verklaard door het feit dat de nucleus accumbens, de hersenregio die geassocieerd wordt met motivatie en plezier, ook betrokken is bij de slaap. De vermoeidheid die gevoeld wordt bij een gebrek aan stimulansen voor de nucleus accumbens verschilt in wezen ook niet van een gewone slaap.”

De onderzoekers kwamen tot hun conclusie door experimenten bij muizen, waarbij de cellen in de nucleus accumbens met drugs en lichtsignalen werden gestimuleerd, waardoor de dieren uiteindelijk de neiging toonden om in slaap te vallen. “Ook voldoende nachtrust zal niet kunnen beletten dat er bij verveling een neiging wordt gevoeld om in slaap te vallen,” zeggen de onderzoekers nog. “Het individu kan zich vermoeid voelen door de werking van de biologische klok, maar diezelfde situatie kan ook worden beïnvloed door cognitieve en emotionele factoren. Wel is het mogelijk om de neiging te bestrijden.”

Daarbij wordt gewezen op cafeïne, die in staat zou zijn om de werking van neurotransmitter adenosine - die de slaapsignalen naar de nucleus accumbens moet sturen - te blokkeren.

Lees Verder

15:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: slaap |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.