30-09-17

Visscholen ervaren grote hinder van geluidsoverlast

Geluidsoverlast van menselijke activiteiten, zoals transport of constructie, heeft een hinderlijke werking op visscholen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Bristol naar de impact van de aanleg van windturbines op het gedrag van een populatie vissen De onderzoekers waarschuwen dat deze problemen belangrijke consequenties kunnen hebben. Onder meer wordt erop gewezen dat de geluidsoverlast de cohesie en coördinatie binnen visscholen kan verstoren, waardoor het onder meer moeilijker zal worden om predatoren te ontwijken of sociale informatie uit te wisselen.

“Wanneer de vissen met geluidsopnames van de aanleg van maritieme infrastructuur werden geconfronteerd, bleek een duidelijke achteruitgang van cohesie en coördinatie,” stipt onderzoeksleider Christos Ioannou, professor biowetenschappen aan de University of Bristol. “Eerdere studies toonden al wel aan dat deze indringende geluidsoverlast een negatieve impact heeft op het individuele gedrag van vissen, maar er blijken ook ongunstige gevolgen voor het groepsgedrag. Dat kan belangrijke gevolgen hebben, want onder meer het groepsverband zorgt voor een grotere bescherming tegen natuurlijke vijanden.”

“Zonder het groepsverband blijken de vissen niet in staat om efficiënt informatie uit te wisselen en predatoren te misleiden,” benadrukken de onderzoekers op. Er wordt nog opgemerkt dat het geluid zich in het water ook veel sneller verplaatst dan in de lucht. In de omgeving van een schip zou onder water een geluidsniveau kunnen worden gemeten dat in de lucht overeen zou komen met 111 decibel, ongeveer het volume van een luid rockconcert. Eerder is ook al gemeld dat het geluid van passerende schepen een negatieve impact zou hebben op onder meer orka’s en dolfijnen, die niet meer in staat zouden zijn om te communiceren en efficiënt op prooi te jagen.

Lees Verder

12:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geluid |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.