01-10-17

Zelfrijdende wagens zullen veel levens sparen

Zelfrijdende wagens zouden de veiligheid van het autoverkeer gevoelig kunnen verbeteren. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de Swinburne University of Technology in Australië. De onderzoekers zeggen immers dat verkeersongevallen over de hele wereld jaarlijks aan 1,2 miljoen mensen het leven kosten, maar er wordt aan toegevoegd dat 90 procent van de fatale aanrijdingen te wijten is aan menselijke fouten. Wagens die door artificiële intelligentie worden gestuurd, zullen volgens de onderzoekers echter niet dezelfde fouten maken als menselijke chauffeurs en het aantal ongevallen dan ook drastisch terugschroeven.

Lees Verder

 

19:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tieners kennen over hele wereld dezelfde stereotypes

Kinderen over de hele wereld treden met identiek dezelfde genderstereotype overtuigingen de adolescentie in. Dat is de conclusie van van een onderzoek van wetenschappers aan de John Hopkins University in de Verenigde Staten en de World Health Organization (WHO) bij kinderen tussen tien en veertien jaar in vijftien verschillende landen. Volgens de onderzoekers moest in alle landen, ongeacht ontwikkelingsniveau of cultuur, dezelfde vooringenomenheid worden opgemerkt, waarbij meisjes als kwetsbare wezens worden omschreven en jongens een sterk en onafhankelijk karakter meekrijgen.

Lees Verder

 

18:37 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verdamping zou belangrijke energiebron kunnen worden

In de Verenigde Staten kan verdamping van meren en andere grote waterreservoirs een energie van 325 gigawatt produceren. Daarmee zou de behoefte van een groot gedeelte van het land kunnen worden gedekt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Columbia University. Opgemerkt wordt dat de capaciteit van verdamping bijna 70 procent van de actuele energieproductie van de Verenigde Staten zou kunnen vervangen. De technologie is voorlopig enkel in het laboratorium opgewekt, maar zou in principe op vraag kunnen worden geproduceerd, waarmee een belangrijk voordeel zou kunnen worden gecreëerd tegenover windenergie en zonnekracht.

Lees Verder

18:21 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Broederschap basis voor hooliganisme en terrorisme

Een beter inzicht in het hooliganisme in het voetbal zou mogelijk kunnen helpen in de strijd tegen terreur. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Oxford naar het voetbalgeweld in Groot-Brittannië, Brazilië, Australië en Indonesië. Opgemerkt wordt dat beide fenomenen worden ondersteund door gedeelde ervaringen die de mentaliteit van de wapenbroeders doet ontstaan. De onderzoekers wijzen er daarbij op dat de fanatieke voetbalsupporters andere fans als familie beschouwen en hen dan ook absoluut willen beschermen. Er wordt aan toegevoegd dat het fenomeen van het broederschap ook in de bendewereld en het terrorisme kan worden opgemerkt.

Lees Verder

 

17:16 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wearables lijken belangrijkste doelgroepen te missen

Wearables kunnen instrumenten zijn die de gebruiker toelaten om zijn conditie en gezondheid op te volgen, maar lijken daarbij moeilijkheden te ondervinden om zijn belangrijkste doelgroep te bereiken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Pennsylvania, die er immers op wijzen dat vooral jongeren en hogere inkomenscategorieën de grootste interesse in de apparaten tonen. Deze groepen worden immers gemiddeld relatief weinig met gezondheidsproblemen geconfronteerd te worden. Er moeten volgens de onderzoekers dan ook strategieën worden ontwikkeld om het gebruik bij andere bevolkingscategorieën aan te moedigen.

Lees Verder

16:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sportief succes weerspiegelt complex samenspel van factoren

Achter het succes in de sport gaat een heel complex samenspel van verschillende factoren schuil. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Portsmouth en de University of Bath. De conclusies van de studie kunnen volgens de onderzoekers ook verklaren waarom sommige atleten, ondanks alle natuurlijke aanleg en talent die door iedereen worden erkend, er toch niet in lukken de top te halen. Cruciale elementen achter een potentieel succes zijn volgens de Britse wetenschappers in ieder geval het verlangen en de motivatie om goed te presteren, samen met het aanvaarden van uitdagende doelstellingen en een grote stressbestendigheid.

“Topsport kan voor velen een relatief eenvoudig concept zijn dat steunt op een combinatie van talent en doorzettingsvermogen, maar de realiteit is veel ingewikkelder,” benadrukt onderzoeksleider Daniel Brown, sportwetenschapper aan de University of Portsmouth. “Er kunnen achter sportieve topprestaties immers een hele waaier interne en externe factoren worden geïdentificeerd. Onder meer kon worden vastgesteld dat een samenspel van ondersteuning, geloof in eigen kunnen en vertrouwen in het ontwikkelingsproces een belangrijk instrument kan zijn om tot de kringen van de elitesporters te kunnen doordringen.”

“Atleten, coaches en sportpsychologen zijn het er anderzijds over eens dat topsporters nood hebben aan kwalitatieve relaties en de ondersteuning van de familie en begeleiders,” stippen de onderzoekers nog aan. “Maar ook concentratie en focus worden cruciaal genoemd. Daarbij wordt erop gewezen dat atleten vaak met afleidingen kunnen worden geconfronteerd, waardoor op de cruciale momenten niet de absolute conditiepiek wordt gehaald die noodzakelijk is om topprestaties te leveren. Een absolute topsporter moet daarbij volgens velen in staat zijn zich volledig op zijn prestatie toe te spitsen.” Onder meer sociale media en games worden vaak als bedreigende afleidingen geciteerd.

Lees Verder

15:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: topsport |  Facebook |

Verstrooide chauffeur kan geen snelheid vasthouden

De rijsnelheid van een autobestuurder wordt in grote mate bepaald door de aandacht voor het verkeer. Naarmate de chauffeur meer wordt afgeleid, zal ook de snelheid een grotere fluctuatie vertonen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de North Carolina State University, die het gedrag van veertig autobestuurders in een rijsimulator bestudeerden. Daarbij werd ook vastgesteld dat vooral de buitenomgeving een belangrijke vorm van afleiding blijkt. De onderzoekers voegen er aan toe dat fluctuerende snelheden een negatieve impact hebben op de verkeersveiligheid.

Lees Verder

14:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Franse softwarebedrijf Dassault Systemes neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot Exa Corp over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 400 miljoen dollar. De transactie biedt Dassault naar eigen zeggen zijn aanbod producten gevoelig uit te breiden. Exa Corp spitst zich onder meer toe op de ontwikkeling van producten voor transport en mobiliteit. Het Amerikaanse bedrijf werkt daarbij samen met autobouwers zoals Tesla, BMW en Toyota, maar ook met de Braziliaanse vliegtuigconstructeur Embraer. Gehoopt wordt de transactie nog voor het einde van dit jaar te kunnen afronden. Eerder dit jaar nam Dassault Systemes ook al de bedrijven Outscale en Aitac over.

In de Verenigde Staten komt de overname van Pacific Foods door Campbell Food mogelijk in het gedrang. Dat heeft Campbell Food gezegd. In juli was aangekondigd dat Pacific Foods, producent van organische soepen, voor een bedrag van 700 miljoen dollar door Campbell zou worden overgenomen. Inmiddels is Pacific Foods echter in een conflict terecht gekomen met de erfgenamen van zijn voormalige aandeelhouder Edward Lynch, die van het bedrijf een bedrag van 250 miljoen dollar eisen. Campbell zegt Pacific Foods zestig dagen tijd te geven om het probleem op te lossen. Indien geen vergelijk wordt gevonden, zal de overeenkomst volgens Campbell mogelijk verbroken kunnen worden.

Het Amerikaanse bedrijf Roku, producent van hardware voor streaming, heeft bij zijn beursintroductie op de Nasdaq een bedrag van 252 miljoen dollar opgehaald. Daarmee wordt de waarde van het bedrijf geraamd op een bedrag van 2 miljard dollar. Roku is gevestigd in Californië en ging vijftien jaar geleden van start om apparatuur te bouwen voor Netflix. Negen jaar geleden werd de onderneming zelfstandig. De opbrengst van de beursgang zal door Roku, gecontroleerd door de investeerders Menlo Ventures en Sky Ventures, worden gebruikt om zijn concurrentiepositie tegenover technologiegroepen zoals Apple, Amazon en Google te versterken. Roku boekte vorig jaar een verlies van 42,6 miljoen dollar.

Het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Conagra Brands heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,8 miljard dollar. Dat betekende een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De achteruitgang moet volgens Conagra vooral worden toegeschreven aan de kosten die moesten worden gemaakt om de nieuwe producten in de supermarkten te promoten. De nettowinst kromp met 18 procent tot 152,5 miljoen dollar. Ondanks de dalende omzet en winst maakt Sean Connolly, chief executive van Conagra, gewag van een goede jaarstart. Het bedrijf heeft volgens hem immers positieve omzettrends laten blijken.

In Japan neemt restaurantketen Genki Sushi, onderdeel van de groep Shinmei, een belang van 33 procent in zijn grotere rivaal Sushiro Global Holdings. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Genki zou het belang overnemen van investeerder Permira. De totale waarde van Sushiro wordt geraamd op 99,5 miljard yen. Permira nam Sushiro vijf jaar geleden voor een bedrag van 80 miljard yen over van de Japanse investeerder Unison Capital. Sindsdien heeft de eigenaar volgens waarnemers de waarde van Sushiro door kostenbesparingen gevoelig opgevoerd. De samensmelting van Genki  en Sushiro zou een nationaal marktleider creëren die bovendien ook wereldwijde ambities zou koesteren.

Het Antwerpse diamantbedrijf Exelco vraagt in de Verenigde Staten bescherming tegen zijn schuldeisers. Exelco was in financiële problemen gekomen omdat het bedrijf zijn bevoorrechte statuut als zichthouder van diamantproducent De Beers verloor. De schulden van het diamantbedrijf zouden inmiddels opgelopen zijn tot een bedrag tussen 50 miljoen dollar en 100 miljoen dollar, terwijl de onderneming tussen 10 miljoen dollar en 50 miljoen dollar activa zou hebben. Exelco werd bijna vijfentwintig jaar geleden opgericht en is in handen van Lior Kunstler en Jean-Paul Tolkowsky, die beiden tot een stamboom van diamantairs behoren. Exelco heeft ook twee vestigingen in Afrika en Thailand.

De streamingdienst Apple Music telt wereldwijd 30 miljoen betalende abonnees. Dat heeft Jimmy Iovine, manager van Apple Music, tegenover het Amerikaanse magazine Billboard gezegd. Eind vorig jaar werden 20 miljoen abonnees geteld. Eind juni was dat aantal opgelopen tot 27 miljoen betalende gebruikers. Met deze cijfers is Apple Music een middelgrote partij op de streamingmarkt. Concurrent Spotify maakte begin augustus gewag van 60 miljoen betalende abonnees. Iovine stelde echter te hopen dat Apple Music met een grotere focus op de presentatie van exclusieve content een verdere groei zal kunnen realiseren. Iovine gaf wel toe dat de groei wordt bedreigd door gratis streamingdiensten.

Het Amerikaanse chemiebedrijf Kronos investeert 36 miljoen euro in zijn vestiging in Gent. Door de investering hoopt het bedrijf de productie van titaandioxide in de Gentse vestiging verder op te voeren. Op dit ogenblik heeft de site een productiecapaciteit van 85.000 ton per jaar. Dat volume moet op termijn naar 120.000 ton kunnen worden opgedreven. Met de uitbreiding van de capaciteit is een investering gemoeid van 26 miljoen euro. Daarnaast wil Kronos echter ook 10 miljoen euro investeren in technologieën die het mogelijk moeten maken de energie te recupereren die tijdens de productie vrijkomt. Op dit ogenblik worden de vrijgekomen gassen verbrand, maar gehoopt wordt dat energieverlies te kunnen vermijden.

De Stanford University is de meest innovatieve universiteit ter wereld, gevolgd door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Harvard University. Dat blijkt uit een rapport van het persbureau Reuters. Op de vierde plaats staat de University of Pennsylvania, gevolgd door de Universiteit Leuven, die daarmee in de rangschikking de eerste instelling is die niet uit de Verenigde Staten afkomstig is. De Universiteit Gent staat op een 75ste plaats. De Stanford University voerde voor het derde jaar op rij de ranglijst aan. De top honderd wordt voor 51 procent samengesteld met instellingen uit de Verenigde Staten, gevolgd door Europa (26 procent), Azië (20 procent) en het Midden-Oosten (3 procent).

Minieme dosissen tetrahydrocannabinol, het actieve bestanddeel van cannabis, zouden mogelijk een veilige en efficiënte behandeling kunnen aanreiken voor de cognitieve achteruitgang bij oudere mensen. Dat heeft het bedrijf Therapix Biosciences, dat met de behandeling een aantal experimenten heeft uitgevoerd, gemeld. Professor Sarne, docent aan de Sackler Faculty of Medicine aan de Tel Aviv University en ontwikkelaar vna de studie, merkt daarbij op bij de minieme dosissen ook het roeseffect van cannabis achterwege blijft. In een preklinische tests kon het effect volgns Sarne over een periode van zeven weken worden aangetoond. Therapix wil nu tests bij patiënten opzetten.

Verzekeringsmarkt Lloyd's of London heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een 18,9 miljard pond inkomsten uit premies gerealiseerd, tegenover een omzet van 16,3 miljard pond dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd daalde de winst van 1,46 miljard pond naar 1,22 miljard pond. De Britse herverzekeraar benadrukt tijdens de eerste helft van het jaar goede prestaties te hebben kunnen melden, maar er wordt wel op gewezen dat de impact van de recente orkanen in de Caraïben en de Verenigde Staten in deze cijfers nog niet zijn verwerkt. De Britse herverzekeraar zegt te verwachten dat de orkanen Harvey en Irma daarbij een verlies van 4,5 miljard dollar tot gevolg zullen hebben.

Verschillende partijen hebben interesse getoond in Westinghouse Electric, fabrikant van kernreactoren en onderdeel van het Japanse technologieconcern Toshiba. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Onder meer zouden de investeerders Blackstone Group en Apollo Global Management een gezamenlijk bod hebben uitgewerkt op Westinghouse, waarvoor Toshiba eerder dit jaar het faillissement heeft aangevraagd. Ook Cerberus Capital Management zou samen met BWX Technologies, leverancier van nucleaire componenten, belangstelling hebben getoond. De waarde van Westinghouse wordt geraamd op een bedrag van ongeveer 4 miljard dollar. Toshiba raakte door Westinghouse in financiële problemen.

De Nederlandse retailer Hema heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 287 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 3,3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst steeg met ruim 13 procent tot 25 miljoen euro. Daarmee kon voor het zesde kwartaal op rij een winstgroei worden gemeld. De identieke omzet kon voor het tiende opeenvolgende kwartaal een stijging melden. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar was er sprake van een identieke omzetgroei met 3,1 procent. Ook wordt gewag gemaakt van goede prestaties in Frankrijk. Tsjeerd Jegen, chief executive van Hema, merkt op dat een aantal winkels wegens verbouwingen tijdelijk moesten worden gesloten.

Het Antwerpse energiebedrijf Restore is op zoek naar een nieuwe meerderheidsaandeelhouder. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De operatie zou de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) moeten toelaten om uit het kapitaal van het bedrijf te stappen. Restore werd vijf jaar geleden opgericht door Pieter-Jan Mermans en Jan-Willem Rombouts en beschikt over een platform dat het evenwicht op de elektriciteitsmarkt bewaard kan worden. Onder meer wordt daardoor de mogelijkheid gecreëerd om bij overbelasting van het elektriciteitsnet de leveringen aan een aantal industriële klanten tegen betaling te verminderen.

Het materialenbedrijf Nyrstar heeft de activiteiten van Port Pirie in Australië opgestart. Dat heeft Hilmar Rode, chief executive van Nyrstar, bekend gemaakt. Port Pirie is een oude loodsmelter die door Nyrstar tot een recyclagesite voor de raffinage van een aantal materialen werd omgebouwd. Port Pirie wordt als een cruciale pijler voor de toekomst van Nyrstar bestempeld. Het project heeft echter al een achterstand van anderhalf jaar op de oorspronkelijke planning opgelopen. Inmiddels zijn de ontwikkelingskosten van Port Pirie ook opgelopen tot 438 miljoen dollar. Dat is bijna het dubbele van de oorspronkelijke inschattingen. Rode noemde de opstart dan ook een belangrijke mijlpaal.

12:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |