02-10-17

Europese elektrische fietsen woest op Chinese concurrentie

China probeert ook elektrische fietsen aan dumpingprijzen op de Europese markt te introduceren. Dat staat in een klacht die door de European Bicycle Manufacturers Association (Ebma) bij de Europese Commissie is neergelegd tegen de import van goedkope Chinese e-bikes. Daarbij wordt opgemerkt dat de Chinese producten met de steun van oneerlijke subsidies in Europa aan extreem lage prijzen worden verkocht. Benadrukt wordt dat China de Europese markt van e-bikes probeert te overspoelen met tarieven die onder de productiekosten zouden liggen. De Europese Commissie heeft tot eind oktober tijd om te beslissen of een onderzoek wordt opgestart.

Chinese fietsen vormen al langer een probleem in het Europese concurrentiebeleid. Meer dan twintig jaar geleden al werden conventionele Chinese fietsen in de Europese Unie aan bijzondere importheffingen onderworpen omdat de rijwielen door staatssteun een oneerlijke concurrentie tegenover de Europese fabrikanten zouden voeren. Uit cijfers van de Ebma blijkt dat het voorbije jaar in de Europese Unie meer dan 430.000 Chinese e-bikes werden verkocht. Dat betekende een stijging met 40 procent tegenover het jaar voordien. Dit jaar zou een verkoop van ongeveer 800.000 exemplaren kunnen worden gehaald.

Moreno Fioravanti, secretaris-generaal van de Ebma, benadrukt dat Europeanen jaarlijkse ongeveer twintig miljoen fietsen kopen. Inmiddels hebben elektrische fietsen een aandeel van 10 procent in die verkoop. Binnen een periode van vijf jaar zou dat aandeel tot 25 procent kunnen oplopen. Fioravanti wijst erop dat Europese bedrijven pioniers zijn in de ontwikkeling van de elektrische fiets met trapondersteuning. Het voorbije jaar zouden de Europese fabrikanten bovendien ongeveer 1 miljard euro hebben geïnvesteerd in de verdere uitbouw van hun sector, maar dreigt men door oneerlijke Chinese concurrentie een groot deel van zijn markt te verliezen.

Chinese staatssteun zou de prijzen van de fietsen met 30 procent en zelfs 50 procent kunnen verlagen.

Lees Verder

18:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fietsen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.