03-10-17

Europese raffinaderijen waarschuwen voor hogere uitstootkosten

Indien de uitstootkosten van koolstofdioxides nog verder worden opgedreven, zullen petroleumraffinaderijen uiteindelijk mogelijk verplicht worden om uit de Europese Unie te vertrekken. Dat hebben vertegenwoordigers van de sectororganisatie Fuels Europe gezegd. De raffinaderijen hebben hun Europese uitstootrechten tot nu toe grotendeels gratis ontvangen, aangezien de sites ander wereldwijd onmogelijk nog verder concurrentieel zouden kunnen blijven. Dat zal ook volgens de geplande hervormingen niet fundamenteel veranderen, maar toch maakt de sector zich bijzonder ongerust over de overlevingskansen van zijn industrie.

Lees Verder

 

19:45 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Podcasts genieten toenemende populariteit

Er kan bij het publiek een toenemende interesse in podcasts worden opgetekend. Dat blijkt uit een onderzoek van de streamingdienst Spotify bij consumenten in Groot-Brittannië. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat inmiddels 61 procent van de ondervraagden erkent geregeld naar minstens één podcast te luisteren. Een groep van 21 procent zou minstens één keer per week naar een podcast luisteren. De onderzoekers stelden ook vast dat entertainment het belangrijkste motief is voor het beluisteren van de podcast (50 procent), gevolgd door het verwerven van kennis over bepaalde onderwerpen (38 procent)

Lees Verder

 

19:24 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Medische vergissingen treffen één op vijf Amerikanen

In de Verenigde Staten werd 21 procent van de bevolking persoonlijk al geconfronteerd met medische vergissingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Lucian Leape Institute en het National Opinion Research Center (Norc), de onderzoeksorganisatie van de University of Chicago, bij meer dan vijfentwintighonderd Amerikaanse respondenten. Daarnaast zegt 31 procent van de ondervraagden in zijn kennissenkring iemand te kennen die het slachtoffer van een medische fout is geworden. Vooral ambulante diensten zouden een frequente bron van fouten zijn. Bovendien werd vastgesteld dat de fouten meestal te maken hebben met diagnoses of communicaties tussen patiënt en provider.

Lees Verder

 

18:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Katholieke instellingen stappen uit fossiele brandstoffen

Veertig katholieke instellingen over de hele wereld trekken investeringen terug uit fossiele brandstoffen. Dat heeft de Global Catholic Climate Movement bekend gemaakt. Ook de Italiaanse stad Assisi heeft zich bij het project aangesloten. In mei hadden al eens negen katholieke organisaties aangekondigd dat ze hun investeringen niet langer aan fossiele brandstoffen ter beschikking zouden stellen. Tot nu toe hebben bedrijven en instellingen wereldwijd al ongeveer 5 biljoen dollar investeringen uit de sector van de fossiele brandstoffen teruggetrokken. Bijna een kwart van de betrokken instelling waren met een religieuze beweging gelinkt.

De Global Catholic Climate Movement heeft het over de grootste collectieve desinvesterings-operatie die ooit door katholieke organisaties werd opgezet. Aan het initiatief wordt deelgenomen door organisaties uit de hele wereld. Ook de Belgische Episcopale Conferentie heeft zijn medewerking aan de campagne toegezegd. “De beslissing is gebaseerd op een gezamenlijke inzet voor milieubescherming en financieel toekomstgericht denken, waarbij een deelname aan een klimaatneutrale economie in het vooruitzicht gesteld,” aldus de initiatiefnemers. Over de concrete omvang van de ingreep konden geen verdere details worden verstrekt.

Niet alle deelnemers aan het initiatief hebben fossiele brandstoffen in hun aandelenportefeuille, maar willen vooral toekomstige investeringen in de sector uitsluiten. Christiana Figueres, gewezen secretaris-generaal van de Framework Convention on Climate Change van de Verenigde Naties, reageerde opgetogen op het initiatief. Een dergelijke beslissing is volgens haar niet alleen financieel een intelligente keuze, maar ze wees erop dat een gezamenlijke actie om een betere toekomst voor iedereen na te streven ook een morele verplichting is. Figueres voegde eraan toe te hopen dat nog meer leiders het voorbeeld van de katholieke instellingen zouden volgen.

Lees Verder

18:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klimaatverandering |  Facebook |

Niet iedereen schetst karakters op basis van merken

Personen met een strakke mentaliteit zijn sneller geneigd om andere individuen te beoordelen op het gebruik van werken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Delaware en de University of Minnesota. Het onderzoek laat volgens de Amerikaanse onderzoekers alvast uitschijnen dat toch niet iedereen zich bij de beoordeling van anderen laat leiden door commerciële signalen. Om deze groep te bereiken, zouden de bedrijven volgens de onderzoekers moeten overwegen producten op de markt te brengen die de verwijzingen naar een merk tot een minimum zouden beperken.

Lees Verder

 

17:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouwen achterdochtiger tegenover gezichtsherkenning

Vrouwen koesteren tegenover gezichtsherkenning een grotere terughoudendheid dan mannen. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Morning Consult bij een groep Amerikaanse consumenten. Vastgesteld werd dat 34 procent van de ondervraagden tegenover gezichtsherkenning in particuliere apparaten een positieve houding hanteert, terwijl 39 procent bezwaren of bekommernissen laat blijken en 26 procent geen duidelijke mening naar voor kan brengen. Bij vrouwelijke consumenten moet echter worden vastgesteld dat 30 procent op een positieve manier reageert, terwijl bij 41 procent een omgekeerde houding kan worden opgetekend. Bij mannen is er nagenoeg een evenwicht.

Lees Verder

17:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikaanse wijnindustrie verzekert één miljoen rechtstreekse banen

De wijnindustrie van de Verenigde Staten realiseert dit jaar een omzet van 219,9 miljard dollar. Daarmee vormt de sector een belangrijke motor van de Amerikaanse economie. Dat is de conclusie van een rapport van de sectororganisatie Wine America. Er wordt aan toegevoegd dat de sector bovendien nagenoeg één miljoen rechtstreekse banen heeft gecreëerd. Daarbij wordt ook opgemerkt dat de sector in totaal 36,5 miljard dollar fiscale inkomsten genereert voor de overheid. Daarvan gaat meer dan 19 miljard dollar naar de federale overheid, terwijl 17,4 miljard dollar belastingen naar de individuele staten en lokale autoriteiten zouden vloeien.

“We hebben altijd al intuïtief geweten dat de wijnproducenten een grote impact hebben op de economie van de Verenigde Staten, maar nu worden die overtuigingen ook door concrete cijfers gestaafd,” benadrukt Jim Trezise, president van Wine America. “Wijn is een bijzonder waardevol product dat waardevol landbouwgebied helpt beschermen, arbeidsplaatsen creëert, toeristen aantrekt, belastingen genereert en de levenskwaliteit verbetert. Naarmate de sector verder zal groeien, zal ook zijn bijdrage aan de Amerikaanse economie verder toenemen.” Californië is de belangrijkste wijnregio van de Verenigde Staten en levert ongeveer 85 procent van de nationale productie.

De wijnsector genereert een jaaromzet van ongeveer 71,2 miljard dollar. Er wordt echter opgemerkt dat in elke individuele Amerikaanse staat aan wijnteelt wordt gedaan. “In elke regio waar de overheid een bedrijfsvriendelijk klimaat hanteert om de economische activiteit te laten groeien, kent ook de wijnproductie een sterke uitbreiding,” voert Wine America nog aan. Verder wordt nog opgemerkt dat de Verenigde Staten in totaal 10.236 wijnbouwers telt. In totaal worden 677.629 acres verbouwd. Deze sites trekken jaarlijks bijna 43 miljoen toeristen aan. Dat levert 17,6 miljard dollar toeristische inkomsten op.

In totaal ondersteunt de sector bijna 1,74 miljoen banen. Bij de wijnbouw zijn bijna 999.000 arbeidsplaatsen betrokken. De rest werd gecreëerd bij toeleveranciers en randactiviteiten. De totale loonmassa bedraagt 75,8 miljard dollar, waarvan 33,5 miljard dollar door de wijnbouwers wordt betaald. De wijnindustrie zelf heeft een impact van 84,5 miljard dollar op de Amerikaanse economie, terwijl bij toeleveranciers en randactiviteiten respectievelijk sprake is van 58,8 miljard dollar en 76,6 miljard dollar.

Lees Verder

16:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wijn |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Sony Center aan de Potzdamer Platz in de Duitse hoofdstad Berlijn is voor een bedrag van 1,1 miljard euro verkocht aan de Canadese investeerder Oxford Properties en de Amerikaanse maatschappij Madison International Realty. Het complex werd overgenomen van de National Pension Service (NPS) uit Zuid-Korea. Het gebouw werd bijna twintig jaar geleden opgeleverd. De site was na de val van de Berlijnse Muur door autobouwer Daimler gekocht en in samenwerking met Sony ontwikkeld. Daarbij was een bedrag gemoeid van 2,2 miljard euro. Het Sony Center werd ontworpen door de Duitse architect Helmut Jahn. Daimler verkocht het complex negen jaar geleden.

De Belgische luierfabrikant Ontex bouwt in Polen een nieuwe fabriek. Dat heeft Ontex bekend gemaakt. De nieuwe vestiging wordt ingeplant in de stad Radomsko en moet eind volgend jaar in gebruik kunnen worden genomen. Tegen eind dit decennium zouden in de fabriek honderdzeventig moeten werken. De Poolse investeringen moeten Ontex naar eigen zeggen toelaten zijn divisie persoonlijke hygiëne wereldwijd verder uit te bouwen. Door de investering wil het bedrijf zijn productiecapaciteit in Centraal-Europa verder opdrijven en daarmee de aanwezigheid van Ontex wereldwijd verder versterken. Onder meer realiseerde Ontex recent overnames in Mexico en Brazilië.

Uitgever Roularta stapt uit Medialaan, de groep rond de Vlaamse Televisie Maatschappij (VTM). Roularta verkoopt zijn belang van 50 procent in Medialaan aan De Persgroep. Daardoor wordt De Persgroep volledig eigenaar van Medialaan. Tegelijkertijd verkoopt De Persgroep zijn belang van 50 procent in Mediafin, uitgever van de financiële kranten De Tijd en L’Echo, aan Roularta. De operatie moet De Persgroep naar eigen zeggen toelaten zijn digitale positie te verstevigen in een snelgroeiende markt die bij volledig door grote technologiegroepen wordt gedomineerd. Eerder dit jaar werden ook al de reclamediensten van De Persgroep en Medialaan samengevoegd.

De Britse luchtvaartmaatschappij Monarch Airlines is failliet verklaard. De maatschappij, die chartervluchten organiseerde, heeft daardoor alle vluchten en andere activiteiten moeten beëindigen. Dat heeft de Britse Civil Aviation Authority (CAA) gezegd. Verscheidene Europese budgetmaatschappijen zouden al interesse hebben getoond om activiteiten van Monarch over te nemen. Daarbij wordt onder meer gewag gemaakt van Wizz Air, die door de operatie een aanwezigheid op de Britse markt zou kunnen uitbouwen. EasyJet zou vooral geïnteresseerd zijn in de landingsrechten van Monarch op de luchthavens Gatwick en Luton. Monarch ontving vorig jaar nog een nieuwe kapitaalinjectie.

Bij het Amerikaanse industriële concern General Electric (GE) heeft voorzitter Jeff Immelt met onmiddellijke ingang zijn functies neergelegd. Gepland was dat Immelt eind dit jaar zou vertrekken, maar die operatie werd drie maand vervroegd. In augustus had Immelt de dagelijkse leiding over het bedrijf al aan John Flannery overgegeven. Immelt zegt echter dat de overdracht zo soepel is verlopen dat Flannery klaar is om de functies van voorzitter en chief executive te combineren. Immelt was zestien jaar geleden tot chief executive van General Electric benoemd in opvolging van Jack Welch. Over de toekomstplannen van Immelt is weinig bekend. Enkele tijd was sprake van een overstap naar Uber.

De Zwitserse farmagroep Novartis heeft bij dochterbedrijf Alcon in Puurs een nieuwe afvullijn en analytisch laboratorium in gebruik genomen. Het project vergde een investering van 100 miljoen euro. Gehoopt dat het initiatief over twee jaar een zeventigtal banen zal creëren. De nieuwe productielijn zal naar eigen zeggen worden ingezet voor de aanmaak van biotechnologische geneesmiddelen voor de behandeling van aandoeningen zoals artritis, psoriasis en natte leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Door de nieuwe afvullijn wordt de productiecapaciteit met 25 procent tot 250 miljoen eenheden per jaar opgevoerd. De producten worden uitgevoerd naar 155 verschillende landen.

Het Chinese conglomeraat Geely Holding heeft een meerderheidsbelang genomen in de Deense financiële groep Saxo Bank. Geely had al een belang van 31,6 procent in de Deense bank, maar breidt die participatie door de bijkomende operatie uit tot 51,5 procent. Geely moet voor de transactie nog wel toestemming krijgen van de toezichthouders. Het Chinese concern verwacht in de loop van de volgende zes maand een goedkeuring voor de operatie te kunnen krijgen. In Europa is Geely vooral bekend als eigenaar van autobouwer Volvo, maar heeft ook ambities om in de financiële sector uit te breiden. Geely zou het platform van Saxo Bank mogelijk in Azië willen uitbouwen.

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft tijdens het derde kwartaal 26.150 wagens afgeleverd. Dat betekent een stijging met 4,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee heeft het bedrijf een nieuw record laten optekenen. Bij Model S kon een verkoop met 14.065 exemplaren worden gemeld. Het Model X liet een verkoop met 11.865 eenheden optekenen. Daarentegen konden van het nieuwe Model 3 slechts 220 wagens worden afgeleverd. Tesla had gehoopt van het type 1.500 exemplaren te kunnen leveren, maar werd geconfronteerd met technische problemen in zijn autofabriek in Fremont en in de batterijenfabriek in Nevada. Gehoopt wordt de problemen snel te kunnen oplossen.

Het internetbedrijf Google past zijn nieuwsdienst aan, zodat niet langer voorrang wordt gegeven aan websites die hun eerste artikelen gratis weggeven. Het internetconcern komt in plaats daarvan met nieuw beleid dat uitgevers zou moeten helpen om met nieuws gemakkelijker inkomsten te genereren. De huidige aanpak van de nieuwsdienst van Google wordt door mediabedrijven al langer aangevochten. Daarbij wordt opgemerkt dat het aanbod het verdienmodel van de nieuwsorganisaties ondermijnt. Ook wordt gewezen op de dominante marktpositie van Google, die ervoor zou zorgen dat de media het platform moeilijk kunnen negeren.

Het bedrijf Schöne Edelmetaal uit Amsterdam, één van de oudste goudsmelters ter wereld, zet de activiteiten stop. Schöne Edelmetaal werd al in het tweede kwart van de achttiende eeuw opgericht, maar werd veertien jaar geleden overgenomen door de Belgische materialengroep Umicore. De voorbije jaren diende het bedrijf een aantal reorganisaties door te voeren om het rendement te verbeteren. Maar die operaties bleken geen onverdeeld succes, want de voorbije jaren werd steeds verlies geleden. Een gedeelte van de productie zou naar het buitenland worden overgeheveld. Het Amsterdamse bedrijf maakt deel uit van de Duitse groep Agosi, die voor 90 procent eigendom in van Umicore.

Goldman Sachs overweegt om in de handel in cryptomunten, zoals Bitcoin, te stappen. Dit hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Goldman Sachs zou daarmee de eerste grote Amerikaanse bank zijn die zich op activiteiten met cryptomunten zou richten. Volgens de bronnen wil de bank met de tactiek toegang krijgen tot grote beleggers die zouden overwegen een gedeelte van hun vermogen in cryptomunten te investeren. Ook zou de bank door de operatie een mogelijke toegang krijgen tot de markt van cryptomunt-emissies, die de voorbije drie maanden een waarde van 1,3 miljard dollar hebben bereikt. De plannen zouden zich nog wel in een vroeg stadium bevinden.

Het Amerikaanse industriële concern General Electric heeft de verkoop van zijn divisie GE Water & Process Technologies met succes afgerond. De divisie werd voor een bedrag van 3,4 miljard dollar verkocht aan de Franse groep Suez, die daardoor zijn portefeuille activiteiten verder kan aanvullen. Eind oktober vorig jaar had General Electric bekend gemaakt GE Water & Process Technologies te willen afstoten. Onder meer werd gewag gemaakt van een aantal overlappingen door de fusie van General Electric en Baker Hughes. GE Water & Process Technologies realiseerde het voorbije jaar een omzet van ongeveer 2,1 miljard dollar. De divisie heeft 7.500 werknemers.

De biofarmagroep Ablynx uit Gent heeft in een onderzoek met caplacizumab, een potentiële behandeling tegen een zeldzame bloedziekte, positieve resultaten laten optekenen. Daarmee staat het bedrijf dichtbij de lancering van caplacizumab als geneesmiddel. Dat heeft Ablynx bekend gemaakt. Geraamd wordt dat product ongeveer 400 miljoen euro inkomsten zouden kunnen opleveren. Caplicizumab zou het eerste geneesmiddel worden dat door Ablynx op de markt wordt gebracht. Het bedrijf werd zestien jaar geleden opgericht. Edwin Moses, chief executive van Ablynx, maakte dan ook gewag van een extreem belangrijke mijlpaal voor de onderneming.

Het Amerikaanse bedrijf Archer Daniels Midland (ADM), fabrikant van landbouwproducten en voedingsingrediënten, zal geen bod uitbrengen op de margarinedivisie van het Brits-Nederlandse concern Unilever. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf gemeld in een reactie op berichten in de Britse media over een mogelijke belangstelling. Daarbij was ook gewag gemaakt dat het Amerikaanse bedrijf een gezamenlijk bod met een investeringsgroep zou overwegen. Er zijn de voorbije periode al verscheidene potentiële kandidaten voor de margarine-activiteiten van Unilever naar voor geschoven. De margarinedivisie van Unilever omvat merken zoals Becel, Blue Band, Stork en Flora.

De Amerikaanse miljardair Albert Smith heeft een belang van 10 procent verworven in de Engelse voetbalclub West Ham United. Smith komt in de raad van bestuur van de club in de plaats van Daniel Svanstrom, een vertegenwoordiger van de IJslandse CB Holding, de vorige eigenaar van West Ham. Albert Smith is topman van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone. De man zou geen interesse hebben om zijn belang in West Ham op te voeren of de club over te nemen. Door de operatie wordt een einde gemaakt aan de IJslandse betrokkenheid bij West Ham. Begin dit decennium namen David Sullivan en David Gold, de huidige eigenaars van de club, al een meerderheidsbelang van CB Holding over.

10:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |