04-10-17

Nieuwsoverzicht

Het Waalse biotechbedrijf Celyad heeft veelbelovende resultaten geboekt met een nieuwe behandeling voor patiënten met een agressieve vorm van leukemie. Dat heeft het bedrijf in een rapport bekend gemaakt. Er wordt gewag gemaakt van een wereldprimeur. Een uitbehandelde leukemie-patiënt bleek door de therapie van Celyad te kunnen worden genezen. De therapie van Celyad zou ook het gebruik van chemotherapie, die voor de patiënt bijzonder belastend kan zijn, overbodig maken. Er wordt wel gewaarschuwd dat het geneesmiddel nog slechts in een eerste fase bevindt. Eerder waren al wel positieve resultaten gemeld bij de behandeling van onder meer darmkanker.

Het Deense energieconcern Danish Oil and Natural Gas (Dong) zet zijn activiteiten verder onder zijn nieuwe naam Orsted. De naamsverandering weerspiegelt bij het bedrijf de overstap naar een exclusief duurzame energievoorziening. Dong heeft zijn activiteiten op het gebied van olie en gas afgestoten. De nieuwe naam is een verwijzing naar de Deense wetenschapper Hans Christian Orsted, die een belangrijke rol heeft gehad in de ontdekking van het elektromagnetisme. Dong verstrekt nagenoeg de helft van alle elektriciteit die in Denemarken wordt verbruikt en staat ook in voor één derde van de totale warmtevoorziening van het land. Vorig jaar nam het bedrijf zijn duizendste windturbine in gebruik.

In Frankrijk zal het project Canal Seine Nord toch worden verder gezet. Dat hebben de Franse ministers van transport en begroting bekend gemaakt. Het kanaal moet over een afstand van 107 kilometer een verbinding leggen tussen de Oise in Compiègne en het kanaal Dunkerque-Escaut in Cambrai. Dankzij de aanleg van het kanaal zullen grote binnenschepen op enkele dagen van Antwerpen naar Parijs en Le Havre kunnen varen. Het project werd dertig jaar geleden al voorgesteld, maar werd wegens financiële beslommeringen geblokkeerd. Met Europese en lokale ondersteuning zou nu toch een uitweg zijn gevonden. Het project zou een investering vergen van 5 miljard euro.

De Amerikaanse ecommerce-groep Amazon is in Frankrijk op zoek naar een lokale partner voor de opening van een keten fysieke winkels. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Franse krant Le Monde gezegd. Daarbij wordt opgemerkt dat de Amerikaanse groep de volgende twee jaar in Frankrijk vijftien vestigingen van de formule Amazon Go zou willen openen. Vooral zou worden gemikt op de regio Parijs. Bij de Franse concerns Casino, Systeme U en Intermarché zou zijn gepolst naar de mogelijkheden om een aantal winkels over te nemen. De Franse ketens zouden op die vraag niet zijn ingegaan. Ook in Groot-Brittannië zou de keten Morrisons een gelijkaardige vraag van Amazon hebben afgewezen.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway van belegger Warren Buffett voegt ook de keten Pilot Flying J aan zijn portefeuille toe. Dat heeft Berkshire Hathaway bekend gemaakt. De holding neemt een belang van 38,6 procent in de keten. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Pilot Flying J is een exploitant van benzinestations en wegrestaurants en realiseert daarmee een jaaromzet van meer dan 20 miljard dollar. Naast Berkshire Hathaway zitten ook de familiale groepen Haslam (50,1 procent) en Maggelet (11,3 procent) in het kapitaal van Pilot Flying. Over vijf jaar zal Berkshire Hathaway nog eens een participatie van 41,4 procent in de keten verwerven.

Het Nederlandse technologiebedrijf MessageBird heeft met een kapitaalronde een bedrag van 60 miljoen dollar opgehaald. Aan de operatie namen de investeerders Accel, Atomico en Y Combinator deel. MessageBird biedt naar eigen zeggen het wereldwijd grootste platform voor cloudcommunicatie aan. In totaal zou het platform contact mogelijk maken met zeven miljard mobiele telefoons in bijna honderdvijftig landen. Het bedrijf heeft vijftienduizend klanten, waaronder een aantal grote bedrijven en organisaties. MessageBird hoopt dit jaar een omzet van 100 miljoen dollar te kunnen halen. De bijkomende middelen zullen worden gebruikt voor klantenondersteuning en mogelijke overnames.

Spanje heeft beslist de Russische hacker Peter Levasjov aan de Verenigde Staten uit te leveren. Levasjov (36) werd in april dit jaar in Spanje gearresteerd en zou aan het hoofd hebben gestaan van de botnet Kelihos, waarmee cybercriminelen onder meer een vermogen aan bitcoins hebben verduisterd. Kelihos was sinds begin dit decennium operationeel, maar werd uiteindelijk door het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) ontmanteld. Levasjov werd op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten door Spanje aangehouden. Volgens Levasjov is de uitlevering politiek gemotiveerd. Hij was eerder informaticus voor het Russische leger en de partij Verenigd Rusland van president Vladimir Poetin.

Schotland heeft beslist om fracking, een omstreden techniek om aardgas te winnen met behulp van water en chemicaliën, permanent verbieden. Dat heeft Paul Wheelhouse, Schotse minister van energie, bevestigd. Het Schotse parlement moet later dit jaar nog over het verbod stemmen, maar door de algemene consensus valt daarover weinig twijfel te noteren. Wheelhouse wees erop dat fracking problemen zou opleveren voor de Schotse ambities om de emissies aan broeikasgassen gevoelig terug te schroeven en tot onverantwoorde milieuschade zou leiden. Ook economen hadden al uitgerekend dat fracking weinig baten zou brengen, maar wel zware ecologische kosten zou kunnen meebrengen.

Het Amerikaanse technologieconcern Microsoft stopt eind dit jaar met zijn dienst Groove Music, aanbieder van muziekstreaming. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Ook de aankoop en het downloaden van muziek zal niet meer mogelijk worden. Gebruikers die een abonnement hebben dat nog langer doorloopt, krijgen het saldo teruggestort. Wel blijft de applicatie ondersteuning bieden voor het verdere beheer van de eigen content van de gebruiker. Microsoft biedt aan de klanten van Groove Music de mogelijkheid om naar Spotify over te stappen. Microsoft had Groove Music in februari vorig jaar overgenomen van Zikera. In de dienst werd ook de eigen muziekdienst Xbox Music ondergebracht.

Het Nederlandse supermarktconcern Ahold interesse hebben in zijn Amerikaanse sectorgenoot Kroger. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld op basis van een boodschap op het sociale netwerk Twitter. Opgemerkt werd dat Ahold een aantal adviseurs zou hebben aangesteld om aan een bod op Kroger te werken. Analisten twijfelen echter dat de boodschap met de werkelijkheid strookt. Daarbij wordt opgemerkt dat Ahold voorlopig nog volop bezig is met de integratie van de Belgische groep Delhaize, zodat er voor een volgende grote overname op dit ogenblik weinig ruimte zou zijn. Wel wordt toegegeven dat een samengaan uit geografisch oogpunt niet onlogisch zou zijn.

Het Duitse chemieconcern Lanxess sluit uiterlijk in november volgend jaar zijn vestiging in Amsterdam. Daardoor zullen honderd arbeidsplaatsen worden geschrapt. Dat heeft Lanxess bekend gemaakt. Het bedrijf zegt tot de conclusie te zijn gekomen dat een concurrerende productie in Amsterdam niet mogelijk is gebleken. De Amsterdamse vestiging was voorheen onderdeel van het Amerikaanse chemieconcern Chemtura, dat in april werd overgenomen door Lanxess. Bij de vestiging worden onder meer basisoliën voor industriële smeermiddelen gemaakt. Lanxess heeft benadrukt om samen met de vakbonden voor het personeel een verantwoorde oplossing te zoeken.

De Nederlandse bottelaar Refresco heeft een nieuw overnamebod ontvangen van de Franse investeerder PAI Partners. Die is nu bereid in totaal 1,6 miljard euro te betalen voor het Nederlandse bedrijf. In april had Refresco gemeld een eerste overnamevoorstel van PAI Partners voor een bedrag van 1,4 miljard euro te hebben afgewezen. Ook dit keer wordt gewag gemaakt van een ongevraagd bod, maar wel wordt aangegeven dat het nieuwe voorstel zorgvuldig zal worden bekeken. PAI Partners zou twee jaar geleden al belangstelling hebben gehad voor Refresco, dat toen echter evenwel voor een beursgang koos. Refresco zegt zo snel mogelijk een reactie op het voorstel te zullen formuleren.

Het Japanse industriële concern Honda heeft een prototype gepresenteerd van een mensachtige robot die in de toekomst in rampgebieden moet kunnen worden ingezet. Honda heeft verscheidene jaren aan de ontwikkeling van de robot E2-DR gewerkt. De robot is 1,68 groot en weegt 85 kilogram. Hij kan op één batterijlading negentig minuten operationeel blijven. De E2-DR kan zich verplaatsen met een maximale snelheid van vier kilometer per uur. De robot kan onder meer zijn romp honderdtachtig graden draaien en is in staat om trappen en ladders te beklimmen. Hij moet zich ook door kleine ruimtes kunnen bewegen. De robot moet worden ingezet in een omgeving waar menselijke hulpverleners niet kunnen komen.

Bij Sony Interactive Entertainment heeft Andrew House zijn functie als chief executive neergelegd. House zal worden opgevolgd door John Kodera. Het is niet bekend waarom House het bedrijf verlaat en welke plannen hij voor de toekomst heeft. Zelf maakt hij gewag van nieuwe uitdagingen. Hij benadrukt dat PlayStation meer dan twintig jaar een belangrijk onderdeel van zijn leven is geweest en hem veel successen heeft opgeleverd, maar bleek het nu tijd om nieuwe uitdagingen op te zoeken. Andrew House was al sinds het begin van de jaren negentig bij Sony actief. Zes jaar geleden volgde hij Kaz Hirai op als chief executive. House blijft tot eind dit jaar nog voorzitter.

De Nederlandse KPN Groep neemt databeveiliger QSight IT over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. QSight IT is gespecialiseerd in diensten zoals de beveiligingen tegen cyberbedreigingen en advies over cloudopslag. Het bedrijf heeft ongeveer tweehonderdvijftig medewerkers en realiseerde vorig jaar een omzet van ongeveer 50 miljoen euro. KPN Groep benadrukt dat de overname past in een streven naar een verdere uitbreiding van zijn portfolio beveilingsdiensten. In dat kader werd eerder dit jaar ook al het bedrijf DearBytes overgenomen. De overname van QSight IT moet nog wel door de mededigingsautoriteiten worden goedgekeurd.

09:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.