05-10-17

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse webwinkel Amazon moet aan de Luxemburgse fiscus voor ongeveer 250 miljoen euro illegale belastingvoordelen terugbetalen. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, beslist. Bijna driekwart van de winst van Amazon is onbelast gebleven. De fiscale ruling die Luxemburg veertien jaar met Amazon overeenkwam, heeft volgens de Europese Commissie zonder geldige reden geleid tot een verlaging van de belasting die Amazon diende te betalen. In een eerste reactie ontkent Amazon een voorkeursbehandeling gekregen te hebben. Het bedrijf voegt eraan toe de Luxemburgse en internationale wetgeving te hebben gevolgd.

De Amerikaanse autoconstructeur Ford Motor wil de volgende vijf jaar een kostenbesparing van minstens 14 miljard dollar doorvoeren. Dat heeft Jim Hackett, chief executive van Ford, gemeld. Daarbij wil het bedrijf meer middelen vrijmaken voor investeringen in elektrische en zelfrijdende auto's. Ford wil zich ook meer toeleggen op grotere voertuigen. De constructeur wil 10 miljard dollar besparen op materiaal, terwijl ook bij onderzoek en ontwikkeling een bedrag van 4 miljard dollar zou worden geschrapt. Ford zal een derde minder middelen besteden aan verbrandingsmotoren. Dat geld naar de ontwikkeling van onder meer dertien nieuwe elektrische modellen.

Het Duitse elektroconcern Siemens trekt zich nagenoeg volledig terug uit de verlichtingsspecialist Osram. De Duitse groep is immers begonnen met de verkoop van een belang van 17,34 procent in Osram. De participatie heeft een waarde van ongeveer 1,2 miljard euro. Siemens had zijn verlichtingsdochter vier jaar geleden naar de beurs gebracht, maar bleef steeds de belangrijkste aandeelhouder van Osram. De voorbije jaren zijn de twee bedrijven echter uit elkaar gegroeid. Onder meer zou Siemens bedenkingen hebben gehad bij de uibreidingsplannen die Osram had op de markt voor led-verlichting. Siemens zal nog wel een kleine hoeveelheid aandelen in de verlichtingsspecialist overhouden.

Bij het alternatieve taxibedrijf Uber heeft de raad van bestuur de macht van zijn gewezen topman Travis Kalanick gevoelig ingeperkt. Kalanick had zijn functie van chief executive moeten neerleggen omdat hij onvoldoende inspanningen zou hebben gedaan een aantal uitwassen bij het bedrijf, waaronder berichten over seksuele intimidatie, aan te pakken. Kalanick behield echter nog een belangrijk pakket aandelen, waaraan bovendien een bijkomend stemrecht was gekoppeld. De raad van bestuur heeft nu echter beslist om aan die voorkeursbehandeling een einde te maken. De ingreep wordt gezien als een belangrijke overwinning voor Dara Khosrowshani, de nieuwe topman van het alternatieve taxibedrijf.

De Britse supermarktketen Tesco heeft tijdens de eerste helfts van dit jaar een omzet gerealiseerd van 25,2 miljard pond. Dat betekent een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst nam met 27 procent toe tot 759 miljoen pond. Dave Lewis, topman van Tesco, benadrukte bij de presentatie van de cijfers dat de supermarktketen voor de eerste keer in verscheidene jaren aan de aandeelhouders opnieuw een dividend zal uitkeren. Die beslissing toont volgens hem dat het bedrijf ervan overtuigd is dat verder kan worden gebouwd op de sterke prestaties. Tesco, de grootste supermarktketen van Groot-Brittannië, kent een dividend van 1 pence per aandeel uit.

De Franse supermarktketen E. Leclerc is door de Amerikaanse webwinkel Amazon voor een mogelijke samenwerking benaderd. Dat heeft Michel-Edouard Leclerc, chief executive van de Franse groep, tegenover het persbureau Reuters gemeld. Het is de eerste dat een concrete bevestiging wordt verkregen van de interesse die Amazon heeft voor activiteiten op de Europese retailmarkt. In juni was ook in de Verenigde Staten al de supermarktketen Whole Foods door het ecommerce-concern overgenomen. De voorbije maanden werd ook al gespeculeerd over interesse van Amazon in de Franse groep Carrefour. Ook Casino, Système U en Intermarché werden als mogelijke partner genoemd.

Vier jaar geleden werden bij het internetbedrijf Yahoo de mailaccounts van alle gebruikers gehackt. Dat heeft Verizon, het moederbedrijf van Yahoo, bekend gemaakt. Eerder was al gewag gemaakt van één miljard getroffen adressen, maar nu blijken alle accounts te zijn geraakt. Onder meer gebruikersnamen, wachtwoorden, telefoonnummers en geboortedata zouden zijn gehackt. Yahoo werd vorig jaar overgenomen door Verizon, dat onafhankelijke experts heeft ingezet om het probleem verder te onderzoeker. Daarbij zou zijn vastgesteld dat veel meer gegevens waren gestolen dan Yahoo eerder had ingeschat. Vier verdachten, waaronder twee Russische spionnen, zijn voor het lek gearresteerd.

Het Amerikaanse concern PepsiCo, producent van frisdranken en snacks, heeft tijdens het derde kwartaal van het lopende boekjaar een omzet gerealiseerd van 16,2 miljard dollar, tegenover 16 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 2 miljard dollar naar 2,1 miljard dollar. Indra Nooyi, chief executive van PepsiCo, stelde dat het concern, ondanks aanhoudend uitdagende marktomstandigheden, goed prestaties heeft kunnen boeken. Opgemerkt wordt dat het concern in alle afdelingen een groei kon melden, op uitzondering van de Noord-Amerikaanse frisdrankdivisie, waar een omzetdaling moest worden geregistreerd. De divisie kende de voorbije twee jaar een sterke groei.

De Belgisch-Nederlandse retailholding Ahold Delhaize verkoopt de vestiging van dochtermerk Albert Heijn aan de Groenplaats in Antwerpen aan sectorgenoot Spar, onderdeel van de groep Colruyt. Door de transactie verdwijnt de laatste hindernis die de samensmelting van Albert Heijn en Delhaize in België zou kunnen dwarsbomen. De Belgische Mededingingsautoriteit had in maart vorig jaar de overname van Delhaize door Ahold goedgekeurd, maar had daarbij wel geëist dat de fusiegroep een aantal vestigingen moest verkopen om de verdere concurrentie op de Belgische markt te garanderen. De winkel van Albert Heijn aan de Groenplaats was het laatste filiaal waarvoor nog geen overnemer was gevonden.

Luchtvaartmaatschappij Ryanair is door Kris Peeters, minister van consumentenzaken, voor de rechter gedaagd. De luchtvaartmaatschappij wordt door Kris Peeters ervan beticht zich aan oneerlijke handelspraktijken schuldig gemaakt te hebben. Hij verwijst daarbij naar de beslissing van Ryanair om massaal vluchten te schrappen. Daarbij moet volgens de minister gewag worden gemaakt van een duidelijk gebrek aan professionele toewijding. Ook de communicatie over de problemen zou volgens Kris Peeters niet aan de gestelde verwachtingen voldoen. Hij diende bij de rechtbank van koophandel een vordering tot staking in. Dat minister stelde echter wel te hopen dat Ryanair zich alsnog naar de regels schikt.

Het bedrijf Materialise uit Leuven, gespecialiseerd in driedimensionale druktechnologie, neemt de Duitse onderneming AC Tech over. Met de transactie is een bedrag van 36 miljoen euro gemoeid. AC Tech is een leverancier van complexe en hoogwaardige metalen voor de autosector en de vliegtuigindustrie en de ruimtevaart. Het Duitse bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 34 miljoen euro. Er werd een winst gerealiseerd van 8 miljoen euro. Door de transactie krijgt Materialise, dat zich tot nu toe op ontwikkelingen voor kunststoffen toespitste, toegang tot oplossingen voor metalen. Voor die uitbreiding was volgens Materialise een overname beter geschikt dan een uitbreiding van de eigen activiteiten.

Het bedrijf Luciad uit Leuven, producent van software voor de verwerking van geodata, wordt overgenomen door de Zweedse groep Hexagon. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Luciad biedt klanten de toegang tot visuele modellen die op basis van data worden gebouwd. Onder meer de luchtvaart kan voor het berekenen van optimale vliegroutes op de technologie van Luciad, waarbij tientallen parameters kunnen worden samengebracht, beroep doen. Bij Luciad werken op dit ogenblik ongeveer vijfenzeventig mensen. Hexagon wordt 100 procent eigenaar van Luciad, dat onder meer de Gimv, Gemma Frisius, KBC Groep en BNP Paribas Fortis als aandeelhouder had.

Tegen midden volgend decennium zullen in Antwerpen alle taxi’s op alternatieve energie zijn overgeschakeld. Dat heeft Koen Kennis, schepen van mobiliteit van Antwerpen, bevestigd. Voor nieuwe vergunningen gaat de maatregel al begin volgend jaar in. Antwerpen telt op dit ogenblik een vloot van 450 taxi’s. Slechts twee wagens zouden op elektriciteit rijden. Volgens het Antwerpse stadsbestuur dienen dan ook meer inspanningen te worden gedaan om naar een duurzaam taxivervoer te streven. Het stadsbestuur zal er volgens Kennis voor zorgen dat meer laadpalen worden geplaatst. Subsidies voor de aankoop en operationele activiteiten werden echter afgewezen.

In de Verenigde Staten neemt het concern Office Depot, leverancier van kantoorartikelen, het informaticabedrijf CompuCom over van investeerder Thomas H. Lee Partners. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1 miljard dollar. Lee houdt na de verkoop nog een belang van 8 procent in CompuCom. Door de overname hoopt Office Depot de online verkoop van kantoorartikelen en softwarediensten te kunnen verhogen. De transactie moet Office Depot een nieuwe lan bezorgen. De voorbije drie jaar heeft Office Depot geen groei meer gekend. De overname zou het bedrijf ook tot 40 miljoen dollar synergievoordelen moeten opleveren. CompuCom krijgt een kiosk in de winkels van Office Depot.

De Europese Commissie daagt de Ierse regering voor het Europese hof van justitie. Het land heeft zich bij de terugvordering van achterstallige belastingen van Apple aan nalatigheid schuldig gemaakt. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, bekend gemaakt. Vestager had Ierland in augustus vorig jaar jaar opgelegd 13 miljard euro achterstallige belastingen van Apple terug te vorderen. Dat is echter nog steeds niet gebeurd. Er wordt aan toegevoegd dat Apple op de Europese markt een onaanvaardbaar concurrentieel behoudt tot het verschuldigde bedrag is terugbetaald. Apple had tegen de Europese sanctie wel beroep aangetekend.

09:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.