06-10-17

Nieuwsoverzicht

De hotelgroep Hilton heeft een budget van 50 miljoen dollar gereserveerd om zijn portfolio in de Afrikaanse Sub-Sahara de volgende vijf jaar verder uit te breiden. Hilton wil in de regio honderd nieuwe vestigingen aanbieden. Daarmee zou de Afrikaanse portefeuille van Hilton met ruim twintigduizend kamers worden uitgebreid. Daarbij wil de groep vooral bestaande hotels overnemen en ombouwen. Op die manier kan naar eigen zeggen een snelle groei worden gerealiseerd. De groep, die in Afrika al vijftig jaar actief is, zegt veel potentieel te zien in belangrijke steden en luchthavens, maar denkt ook aan resorts en lodges. Er zal gebruik gemaakt worden van de formules Hilton Hotels & Resorts, DoubleTree en Curio Collection.

Het Britse concern Merlin Entertainment voert gesprekken om een aantal themaparken van Seaworld Entertainment over te nemen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Merlin is onder meer al eigenaar van het London Eye en het wassenbeeldmuseum Madame Tussauds. Ook de themaparken van Legoland zijn eigendom van het Britse concern. De groep zou nu ook interesse tonen in de parken van Seaworlds Busch Gardens parken in Florida en Virginia. De uitbreiding zou de tegengewicht kunnen vormen voor de problemen die de groep ondervindt met zijn Londense attracties, die na de recente terroristische aanvallen op de Britse hoofdstad op minder bezoekers kunnen rekenen.

Het Amerikaanse drankenconcern Constellation Brands heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 2,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 42 procent tot 499,5 miljoen dollar. In de bierdivisie, die merken zoals Corona en Modelo omvat, kon een volumegroei met 11,7 procent worden gemeld. De afdeling wijnen en sterke dranken, met onder meer merken zoals Robert Mondavi en Clos du Bois, kende daarentegen een daling met 19,2 procent. Rob Sands, chief executive van Constellation Brands, maakte gewag van en uitstekend kwartaal met uitstekende operationele prestaties.

De holding Parkwind van de familie Colruyt investeert in de Ierse groep Oriel Wind Farm, die in het noordwesten van Ierland een offshore windpark van 330 megawatt wil bouwen. Oriel wordt de eerste buitenlandse investering van Parkwind, dat eerder ook al in drie Belgische offshore windparken investeerde. Het project van Oriel zou duurzame energie voor ongeveer 250.000 gezinnen moeten kunnen leveren. Het initiatief zou het eerste grote offshore windprojecten in Ierland worden. Parkwind merkt op dat offshore windenergie in Ierland zich weliswaar nog in een opstartfase bevindt, maar een bijzonder groot potentieel heeft. Het land beschikt immers over een lange kustlijn, waar ook een sterke windkracht kan worden opgetekend.

De groep Damier van Yvan Vindevogel neemt Purasana, leverancier van voedingssupplementen en gezonde voeding, over. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Purasana, gevestigd in Gullegem, realiseert een jaaromzet van ongeveer 8 miljoen euro. Het voorbije jaar werd een winst gerealiseerd van 267.000 euro. De overname moet de divisie voedingssupplementen van Damier verder uitbreiden. De divisie nam eerder ook al de Duitse internetwinkel Bärbel Drexel en het Nederlandse Flinndal. Door de overname van Purasana kan de divisie een omzet van ongeveer 40 miljoen euro realiseren. Damier voorziet nog twee bijkomende aankopen om een omzet van 80 miljoen euro te kunnen bereiken.

Het Belgische farmabedrijf Fagron neemt All Chemistry, leverancier van farmaceutische grondstoffen voor bereidingsapotheken in Brazilië, over. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. All Chemistry telt veertig medewerkers en realiseerde vorig jaar een omzet van ongeveer 4,5 miljoen euro. Fagron deed begin dit decennium zijn intrede op de Braziliaanse markt. De Belgische groep heeft er door zes overnames een omzet van 89 miljoen euro opgebouwd. Daarmee heeft Fagron een aandeel van 60 procent op de Braziliaanse markt. Fagron merkt op dat Brazilië weliswaar met een uitdagende markt wordt geconfronteerd, maar ook langere termijn bijzonder aantrekkelijk blijft.

Het Amerikaanse luchtvaartbedrijf Zunum Aero wil over vijf jaar een klein hybride lijnvliegtuig op de markt brengen. Dat heeft Zunum Aero gemeld. Het project wordt ondersteund door vliegtuigbouwer Boeing en luchtvaartmaatschappij JetBlue. In eerste instantie wordt een vliegtuig gebouwd dat plaats moet bieden aan maximaal twaalf passagiers en door twee elektromotoren zal worden aangedreven. Het vliegtuig zou op afstanden tot duizend mijl de prijs en reistijd gevoelig kunnen terugdringen. Tegen eind volgend decennium zou ook een versie voor een vijftigtal passagiers worden gebouwd. Uiteindelijk wil Zunum Aero een elektrische vliegtuig dat volledig zelfstandig kan vliegen en dus geen piloot meer nodig heeft.

De Franse energiegroep Total wil de volgende jaren op de Franse markt een alternatief leverancier van elektriciteit en gas worden. Daarbij zullen prijskortingen tot 10 procent worden aangeboden. Dat heeft Patrick Pouyanné, chief executive van Total, gezegd. Een gemiddeld gezin zou daardoor een besparing van 200 euro kunnen doen. Op dit ogenblik wordt de Franse elektriciteitsmarkt gedomineerd door Electricité de France (EdF), terwijl de meerderheid van de aardgasmarkt in handen is van Engie. Total wil overvijf jaar een marktaandeel van 10 procent hebben uitgebouwd. Daarna wordt ook een uitbreiding naar andere Europese markten overwogen. Voor de nieuwe plannen wordt de divisie Total Spring opgericht.

Bioscoopgroep Kinepolis opent nog voor eind dit jaar vier zalen die een vierdimensionale ervaring zullen bieden. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. In België zal de technologie worden geïmplementeerd in Antwerpen en Brussel. Daarnaast wordt ook de bioscopen van Lomme in Frankrijk en Madrid in Spanje met vierdimensionale installaties uitgerust. Door de technologie kan de bioscoopbezoeker de fysieke ervaring - zoals beweging of geur - op het scherm persoonlijk aanvoelen. Het voorbije jaar werden in totaal 105 films met vierdimensionale technologie op de markt gebracht. Hollywood was daarbij verantwoordelijk voor 59 producties. Er moet voor tickets wel een meerprijs tussen 4 euro en 8 euro worden betaald.

De Franse autogroep PSA Peugeot-Citroën start in de Amerikaanse stad de autodeeldienst Free2Move. Het initiatief betekent voor de Franse groep na een kwarteeuw een terugkeer naar de Amerikaanse markt. Opgemerkt wordt dat Seattle dankzij zijn efficiënte verkeerssystemen een geschikte locatie is voor een autodeeldienst. Met de applicatie van Free2Move kunnen gebruikers autodeeldiensten aanvragen, maar ook een fiets huren. De applicatie moet de basis worden van een breder pakket diensten dat de groep in de Verenigde Staten wil aanbieden. De autodeeldienst moet ook een aanzet worden om op de Amerikaanse markt opnieuw met een verkoop van wagens te starten. Ook een eventuele productie wordt niet uitgesloten.

Het ecommerce-bedrijf Amazon wil in de Verenigde Staten onder de naam Seller Flex een eigen besteldienst uitbouwen. Daarmee wil de groep de concurrentie met gevestigde namen zoals Fedex en United Parcel Service (UPS) opvoeren. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Door de inzet van een eigen dienst zou Amazon voor een snellere distributie willen zorgen, zodat de druk op de eigen magazijnen zou kunnen worden verlaagd. Op dit ogenblik zouden een aantal tests met de besteldienst worden uitgevoerd. Indien het experiment positief wordt geëvalueerd, wordt voor volgend jaar een bredere introductie in het vooruitzicht gesteld.

Vliegtuigfabrikant Airbus zit op koers om volgend jaar een eerste vlucht te maken met het prototype van zijn vliegende taxi. Dat heeft Airbus bekend gemaakt. Bedoeling is dat de CityAirbus over vijf jaar op markt zou kunnen worden gebracht. De vliegende taxi is uitgerust met vier propellers en is in staat op vertikaal te landen en op te stijgen. Het toestel kan vier passagiers meenemen en zou vooral geschikt zijn om reizigers van grote transportknooppunten zoals luchthavens en treinstations naar het centrum van de steden te brengen. Aanvankelijk zou nog een begeleider meevliegen, maar op termijn zou de CityAirbus autonoom moeten kunnen vliegen. Het toestel heeft een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur.

De piloten van Ryanair krijgen een beter salaris en zullen ook op een grote tewerkstellingsgarantie kunnen rekenen. Dat heeft Michael O’Leary, topman van Ryanair, in een brief aan het personeel van de maatschappij gemeld. Met de aankondiging probeert Ryanair af te rekenen met de kritiek die op de maatschappij is afgestuurd nadat bleek dat tot het begin van de lente duizenden vluchten zullen moeten worden geschrapt omdat de onderneming niet meer voldoende piloten ter beschikking heeft. Een groot aantal piloten kan door het opnemen van vakantie voorlopig niet meer worden ingezet. Volgens de vakbonden had Ryanair door zijn slechte arbeidsomstandigheden zelf schuld aan het probleem.

In de Verenigde Staten is Paul Otellini, voormalig chief executive van het technologiebedrijf Intel, overleden. Otellini (66) heeft zijn volledige carrière bij Intel uitgebouwd. Onmiddellijk na zijn studies economie ging Otellini aan de slag bij Intel, waar hij uiteindelijk nagenoeg veertig jaar zou blijven. Hij was er onder meer verantwoordelijk voor de financiële dienst en voor het verkoopteam en werd zeventien jaar geleden tot chief operating officer benoemd. Drie jaar later werd hij aangesteld tot de vijfde chief executive van het concern. Otellini was bij Intel de enige chief executive die geen ingenieur van opleiding was. Vier jaar geleden ging hij met pensioen. Hij werd opgevolgd door Brian Krzanich.

In Canada heeft het supermarktconcern Metro de drogisterijketen Jean Coutu overgenomen. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 4,5 miljard dollar. Door de fusie ontstaat een bedrijf met meer dan 1.300 winkels in heel Canada en een jaaromzet van ongeveer 16 miljard dollar. In de overname is voorzien dat de drogisterijdivisie van Metro met Jean Coutu wordt samengevoegd, waarna de entiteit als een afzonderlijke eenheid zal worden verder gezet. De overname moet tijdens de eerste helft van volgend jaar kunnen worden afgerond. Net zoals andere landen hebben ook in Canada winkelketens afrekenen met een grote prijsdruk door de concurrentie en de toenemende rivaliteit van online verkopers.

09:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.