07-10-17

Nieuwsoverzicht

Eind oktober start luchtvaartmaatschappij VLM Airlines opnieuw met een verbinding tussen Antwerpen en London City Airport. De maatschappij neemt daarmee een dienst op die door de Ierse luchtvaartmaatschappij CityJet wordt stopgezet. VLM Airlines startte in de eerste helft van de jaren negentig met een verbinding tussen Antwerpen en Londen. De dienst werd negen jaar geleden stopgezet. Marcel Buelens, chief executive van Antwerp Airport, heeft het over een belangrijke route, aangezien twee grote economische centra in Europa rechtstreeks met elkaar worden verbonden. De service trekt tot 40.000 passagiers per jaar aan. Bij VLM Airlines werken vijfenvijftig mensen.

Het farmabedrijf Cefaly uit Luik heeft van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) toelating gekregen om zijn apparaat tegen migraine op de markt in de Verenigde Staten te verkopen. De ontwikkeling van Cefaly bestaat uit een diadeem die met elektronische impulsen hoofdpijn vermindert. Het toestel biedt de mogelijkheid om de pijn te verlichten zonder op medicatie beroep te moeten doen. Het toestel behandelt migraine door de drielingszenuw in het hoofd van de patiënt te stimuleren. Wetenschappelijke studies tonen aan dat de pijn na één uur gebruik met 65 procent vermindert. Tussen 12 procent en 15 procent van de bevolking heeft geregeld last van migraine.

De Franse autobouwer Renault wil over vijf jaar wereldwijd vijf miljoen wagens verkopen. Inclusief het meerderheidsbelang in dochterbedrijf Avtovaz, de Russische groep achter het legendarische merk Lada, verkocht Renault vorig jaar bijna 3,5 miljoen wagens. Binnen vijf jaar moet de omzet met ruim 36 procent aanzwellen tot 70 miljard euro. Om die ambities te realiseren wil Renault vooral buiten Europa een sterke groei realiseren. De Franse groep wil daarbij een aantal goedkopere modellen lanceren in opkomende markten zoals Brazilië en India. Ook wil de Franse groep de verkoop van Lada de volgende vijf jaar verdubbelen. Er komen ook elektrische en hybride modellen op de markt.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing wil dronefabrikant Aurora Flight Sciences overnemen. Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Aurora, gevestigd in Virginia, bouwt onbemande vliegtuigen en doet onderzoek naar elektrische luchtvaarttoepassingen. Het bedrijf heeft meer dan 550 werknemers in dienst en werkt ook al samen met het technologieconcern Uber aan elektrische vliegtuigen die vooral in grote steden of grootstedelijke gebieden fileproblemen moeten omzeilen. Aurora heeft al meer dan dertig onbemande vliegtuigen ontwikkeld en geproduceerd en werkt ook al regelmatig samen met Boeing.

De Nederlandse webwinkel Coolblue breidt zijn eigen bezorgdienst uit. Het bedrijf heeft een wervingscampagne opgestart om meer dan duizend nieuwe bezorgers in dienst te nemen. De webwinkel begon vorig jaar met CoolblueBezorgt, die bestellingen van wasmachines, koelkasten en andere grote of zware producten bij klanten diende af te leveren. Dit jaar werd de dienst al met 250 medewerkers uitgebreid. CoolblueBezorgt beschikt over een vloot van bijna honderd bestelvoertuigen. Met de uitbreiding van de dienst wil de online retailer de leveringen nog meer in eigen handen nemen. Coolblue realiseerde vorig jaar een omzet van 857 miljoen euro. Dat betekende een stijging met meer dan 50 procent.

Het autodeelplatform Cambio is geïnteresseerd om een meerderheidsbelang te nemen in Blue-Bike. Dat heeft het bedrijf bevestigd. Er wordt wel benadrukt dat er nog geen gesprekken over een transactie zijn opgestart. De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) overweegt om zijn belang van 52 procent in Blue-Bike te verkopen. Het spoorbedrijf zegt niet de roeping te hebben om een vloot fietsen te beheren. Benadrukt wordt dat verschillende kandidaten zich al voor het belang hebben gemeld. De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn heeft een belang van 32 procent in Blue-Bike, maar zou om communautaire redenen geen meerderheidsaandeelhouder kunnen worden.

De Vlaamse milieuconsulent Abo neemt sectorgenoot Esher uit Gent over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 513.000 euro. Door de operatie wordt Abo Belgisch marktleider in bodemonderzoek. Frank De Palmenaer, topman van Abo, noemt beide bedrijven complementair. Abo is immers vooral gespecialiseerd in opdrachten voor grote bedrijven en instellingen, terwijl Esher vooral voor kleinere ondernemingen werkt. De fusiegroep beschikt over honderdtwintig medewerkers en heeft volgens De Palmenaer in België een marktaandeel van 20 procent. België telt een honderdtal bedrijven die een vergunning voor bodemonderzoek hebben. Abo nam vorig jaar ook al het Nederlandse Geomet over.

Brouwer AB InBev heeft in de Verenigde Staten een minnelijke schikking getroffen voor het biermerk Leffe. De brouwer was door de Amerikaanse consument Henry Vasquez voor de rechter gedaagd omdat Leffe onterecht als abdijbier werd gepromoot en op basis daarvan een duurdere prijs zou zijn aangerekend. Enerzijds kon AB InBev aantonen dat Leffe in de Verenigde Staten voor dezelfde prijs wordt verkocht als Stella Artois. Wel werd aan Vasquez een compensatie betaald voor de promotie van Leffe als abdijbier. Er werd ook beloofd dat voor het bier niet langer het adres van de abdij van Leffe zou worden gebruikt, maar zou voortaan de vestiging van de brouwerij in Leuven worden vermeld.

Rederij Exmar heeft zijn werkloze gastanker Excel verkocht. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 46 miljoen dollar. De identiteit van de overnemer is niet bekend gemaakt. Eerder was gemeld dat het Russische concern Gazprom interesse zou hebben om de Excel te kopen en om te bouwen tot een platform voor gasopslag. De Excel werd veertien jaar geleden gebouwd en is voor 50 procent eigendom van Exmar, dat voor de transactie dan ook een bedrag van 23 miljoen dollar ontvangt. Voor de drijvende gasfabriek Caribbean, die al enkele maanden werkloos op een Chinese werf op een oplossing ligt te wachten, heeft Exmar daarentegen nog geen overnemer gevonden.

De Franse politie heeft een inval gedaan op het hoofdkantoor van de mediagroep Vivendi in Parijs. Daarbij werd gezocht naar informatie over mogelijke malversaties van Vivendi bij de aankoop van aandelen in zijn Italiaanse sectorgenoot Mediaset, het mediaconcern van Silvio Berlusconi. Rondom Mediaset brak vorig jaar een machtsstrijd uit, nadat gebleken was dat Vivendi zijn belang in het Italiaanse bedrijf tot ongeveer 29 procent had opgebouwd. Daardoor zag ook Fininvest, de investeringsmaatschappij van Berlusconi, zich verplicht zijn belang in Mediaset tot ruim 41 procent op te bouwen. Fininvest beticht Vivideni ervan de koers van Mediaset te hebben gemanipuleerd. Vivendi ontkent de aantijgingen.

Het mediaconcern Mediahuis sluit een strategische samenwerking met Jellow, een online platform voor freelancers. Daarbij krijgt Jellow een kapitaalinjectie van Mediahuis om zijn groeiplannen op de Nederlandse markt te versnellen. Bij die transactie krijgt Mediahuis een minderheidsbelang in Jellow, dat vier jaar geleden werd gestart. Op het platform kunnen freelancers en bedrijven elkaar vinden. Door samenwerking aan te gaan met Mediahuis denkt Jellow een versnelde groei te kunnen maken en een grotere naamsbekendheid te kunnen verwerven. Het bedrijf heeft ook internationale ambities. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt.

HelloFresh, thuisleverancier van maaltijdboxen, trekt nog deze maand naar de beurs. Dat heeft de holding Rocket Internet, het moederbedrijf van HelloFresh, bekend gemaakt. Geraamd wordt dat HelloFresh een beurswaarde tussen 1,5 miljard euro en 2 miljard euro zou hebben. HelloFresh levert geen afgewerkte maaltijden, maar wel dozen met verse voedingsproducten en de recepten om zelf tot een bereiding over te gaan. De maaltijdboxen kunnen online worden besteld. Het bedrijf is nog niet winstgevend, maar is actief in negen landen. HelloFresh leverde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 33 miljoen maaltijdpakketten af aan 1,25 miljoen klanten. Dat leverde een omzet van 230 miljoen euro op.

Luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft tijdens het voorbije boekjaar, dat eind september werd afgesloten, ruim 80 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. Er werden ook meer inkomsten gerealiseerd met bijkomende opties en aankopen aan boord van de vliegtuigen. Dat was echter onvoldoende om de sterke prijsdaling van de tickets en het zwakke Britse pond te kunnen compenseren. Geraamd wordt dat het bedrijf het voorbije jaar een winst tussen 405 miljoen pond en 410 miljoen pond zou realiseren. Dat zou een daling met ruim 15 procent betekenen tegenover het jaar voordien. Daarmee wordt voor het tweede jaar op rij een winstdaling gemeld.

Noorwegen werkt aan maatregelen om zijn economie duurzamer te maken en de afhankelijkheid van de winning van olie en gas te verminderen. Dat heeft Vidar Helgesen, Noors minister van leefmilieu, gezegd. Er zal volgens Helgesen een commissie worden aangesteld om de mogelijkheden voor een transformatie in kaart te gaan. Daarbij wil Noorwegen volgens de minister een bijdrage leveren tot de strijd tegen de klimaatverandering, maar er worden ook financiële belangen naar voor geschoven. Door de revoluties in transport en energie zullen fossiele energiebronnen volgens Helgesen op termijn immers waarde verliezen. Dat proces gaat volgens de minister sneller dan geraamd werd.

Het bedrijf Opus Labs uit Gent lanceert zijn applicatie Delta-Cryptocoin Portfolio, die het beleggers mogelijk moet maken om hun investeringen in digitale munten op te volgen. Door de applicatie kunnen de evoluties van de verschillende digitale munten op één platform worden bekeken. Delta kan gratis worden gedownload en ondersteunt meer dan tweeduizend verschillende cryptomunten. Tevens krijgen gebruikers de kans om die lijst aan te vullen met cryptomunten die nog in oprichting zijn. Opus Labs werd opgericht door de ondernemers Nicolas Van Hoorde, Lorenz Bogaert en Toon Coppens. De initiatiefnemers zeggen te verwachten de activiteiten snel verder te zullen uitbreiden.

08:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.