08-10-17

Nieuwsoverzicht

De twee Schotse golfresorts van de Amerikaanse president Donald Trump hebben vorig jaar minder dan 8 miljoen euro inkomsten gerealiseerd, terwijl het jaar voordien nog een omzet van 10 miljoen euro werd geboekt. Er diende ook een verlies van 19,6 miljoen euro worden geboekt. De negatieve cijfers werden volgens het bedrijf veroorzaakt door een grootscheepse opknapbeurt aan de golfbaan van Turnberry. Ook fluctuaties in de wisselkoersen zouden een negatieve impact hebben gehad. Trump heeft al meer dan tien jaar miljoenen euro geïnvesteerd in de Schotse golfresorts, die echter nog nooit winst hebben opgeleverd. De sites worden ook geconfronteerd met protesten van de lokale bevolking.

Tesla is ervan overtuigd om tegen eind november in Australië een batterij van 129 megawatt te bouwen. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, gezegd. Het project moet de grootste batterij ter wereld opleveren. Tesla won in juli de aanbesteding om de batterij te bouwen. De installatie moet het mogelijk maken om de gevolgen van stroomuitval en windstilte op te vangen. In het contract is echter voorzien dat de batterij tegen eind november moet worden opgeleverd. Indien dat niet lukt, moet de installatie gratis aan de Australische overheid worden overgedragen. Met de bouw van de batterij zou een bedrag van 50 miljoen dollar zijn gemoeid. Australië heeft recent een grote steenkoolcentrale stilgelegd.

De Nederlandse bierproducent Heineken wil zijn fabriek in de Russische stad Kaliningrad verkopen. Sinds begin dit jaar ligt de productie in de fabriek stil en Heineken zegt voorlopig geen verbetering te voorzien in de marktomstandigheden in Rusland, waar de vraag door strengere regels en een slechte economische situatie al geruime tijd onder druk staat. De verkoop van de fabriek in Kaliningrad - een Russisch gebied tussen Polen, Litouwen en de Oostzee - zou volgens Heineken minstens 3,7 miljoen euro moeten opleveren. De site heeft een totale oppervlakte van 7,2 hectare. Heineken wil de opbrengst van de verkoop naar eigen zeggen investeren in de ondersteuning van andere projecten.

In de Deense stad Billund heeft speelgoedfabrikant Lego zijn Home of the Brick geopend. Het Legohuis werd gebouwd volgens een ontwerp van de Deense architect Bjarke Ingels. Naast een aantal speelruimtes omvat het complex drie restaurants, conferentieruimtes, een winkel en vier  kleurkamers, waar het bedrijf wil aantonen dat Lego meer is dan speelgoed, maar kinderen ook kan helpen in hun ontwikkeling. De kleurkamers besteden aandacht aan creativiteit (rood), cognitieve vaardigheden (blauw), sociale talenten (groen) en emotionele capaciteiten (geel). Een bezoek aan de kleurkamers kost 27 euro. De rest van het Legohuis kan gratis worden bezocht.

Het Nederlandse concern AkzoNobel heeft al een significant aantal' geïnteresseerde reacties ontvangen van potentiële bieders voor de afdeling speciaalchemie, waarvan eerder dit jaar de afsplitsing werd aangekondigd. Dat heeft Thierry Vanlancker, topman van AkzoNobel, tegen het persbureau Bloomberg bevestigd. Hij voegde eraan toe te verwachten dat mogelijk midden december al een overeenkomst aan de aandeelhouders zou kunnen worden voorgelegd. Gehoopt wordt om uiterlijk in april volgend jaar de verkoop af te ronden. De verkoop van de divisie speciaalchemie is een gevolg van overnamepogingen die de Amerikaanse groep PPG Industries op AkzoNobel lanceerde.

De Amerikaanse vastgoedgroep Lennar heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 3,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 236 miljoen dollar naar 249 miljoen dollar. In totaal werden 7.598 woningen opgeleverd. Dat betekende een toename met 12 procent tegenover het derde kwartaal vorig jaar. Het concern zegt bij de oplevering een grotere marge te hebben kunnen aanrekenen. De vastgoedgroep meldde verder een orderboek met een totale waarde van 4,1 miljard dollar. Dat betekende een toename met 18 procent. De financiële boekte een daling met 8 procent tot 49 miljoen dollar.

De Zwitserse wervingsgroep Adecco Group neemt de Amerikaanse outplacementspecialist Mullin International over. Dat heeft Adecco bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Mullin, gevestigd in New York, begeleidt de overgang naar een nieuwe loopbaan, zoekt werk voor mensen die hun baan verliezen en coacht managers. Mullin, dat in het begin van de jaren tachtig van de voorbije eeuw werd opgericht, zal worden opgenomen in Lee Hecht Harrison, een dochterbedrijf van Adecco dat zich eveneens richt op carrièreswitches en de ontwikkeling van talent. Lee Hecht Harrison versterkt door de transactie naar eigen zeggen zijn positie als wereldwijd marktleider.

Bij Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC) heeft bestuursvoorzitter Morris Chang, die het bedrijf ook heeft opgericht, zijn vertrek aangekondigd. Chang (86) stelde in juni volgend jaar, na de volgende algemene aandeelhoudersvergadering, met pensioen te gaan. Hij zal als chief executive worden opgevolgd door C.C. Wei, terwijl Mark Liu de functie als bestuursvoorzitter zal opnemen. Wei en Liu waren de voorbije vier jaar al de rechtstreekse assistenten van Chang, die in de jaren tachtig van de voorbije eeuw door de Taiwanese regering was gevraagd om een eigen chipindustrie te bouwen. Chang, die aan de Stanford University heeft gestudeerd, werkte eerder voor Texas Instruments.

In de Europese Unie zal dit jaar 145 miljoen hectoliter wijn worden geproduceerd. Dat betekent een daling met 14 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie op basis van voorlopige ramingen. Gemeld wordt dat de Europese wijnproductie daarmee tot het laagste niveau sinds het begin van de jaren tachtig van de voorbije eeuw is teruggevallen. Gewezen wordt op de impact van hagel en vorst in de lente, gevolgd door een droge zomer. Daardoor moesten de belangrijkste Europese wijnregio’s met een gevoelig lagere productie rekening houden. De zwaarste achteruitgang wordt gemeld in Sicilië (33 procent), Italië (21 procent), Frankrijk (17 procent) en Spanje (16 procent).

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips levert de volgende vijf jaar onderhoudsdiensten aan medische apparatuur in eenentwintig Indonesische ziekenhuizen. Daarover werd een overeenkomst gesloten met Siloam Hospitals, de grootste gezondheidsorganisatie van Indonesië. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Siloam Hospitals gebruikt een breed gamma medische apparaten van Philips, zoals scanners en echografietoestellen. De partijen zijn overeengekomen dat Philips ervoor zorgt dat de apparaten in steden in heel Indonesië optimaal kunnen blijven functioneren. Siloam biedt jaarlijks medische zorgen aan meer dan twee miljoen patiënten.

Het mediabedrijf RTL Group heeft de onderneming Spotx, ontwikkelaar van reclametechnologie, volledig overgenomen. Dat heeft RTL Group bekend gemaakt. Ruim drie jaar geleden had RTL Group al een meerderheidsbelang in Spotx genomen. Nu werd naar eigen zeggen ook het resterende pakket van 36,4 procent overgenomen. Gemeld wordt nog dat Spotx de voorbije drie jaar een sterke groei in omzet, klantenaantallen, technologieontwikkeling en geografische spreiding heeft kunnen melden. Verdere investeringen in reclametechnologie zijn gepland. Daarbij wordt een intensievere samenwerking tussen Spotx en Smartclip, dat vorig jaar werd overgenomen, aangekondigd.

Het informaticabedrijf Econocom wil over vijf jaar een winst van 300 miljoen euro realiseren. Dat betekent meer dan een verdubbeling tegenover het huidige niveau, waarbij een positief resultaat van 140 miljoen euro wordt gemeld. Dat heeft het bedrijf naar voor geschoven in zijn nieuwe strategische groeiplan. Opgemerkt wordt dat vooral het rendement gevoelig zal moeten worden opgedreven. De voorbije tien jaar is de onderneming erin geslaagd om zijn operationele winst te verviervoudigen. Ook de satellietbedrijven van Econocom bieden naar eigen zeggen nog belangrijke groeimogelijkheden. Bovendien wil de groep ook met overnames een verdere groei realiseren.

De Nederlandse pakketbezorger Packs heeft begin oktober ook zijn dienstverlening in België uitgebreid. Dat heeft de onderneming bekend gemaakt. Er wordt nu ook op maandag de bezorging gegarandeerd van orders die in het weekend werden ontvangen. Tot nu toe moesten verzenders hun pakketten voor een bezorging op maandag uiterlijk op vrijdag bij Packs inleveren. Packs was naar eigen zeggen vorig jaar de eerste pakketdienst die in Nederland van start ging met de zogenoemde weekendsortering. Die dienstverlening wordt nu uitgebreid naar België. Bestellingen moeten ten laatste zondag om middernacht in het distributiecentrum van Packs in Leerdam worden geleverd.

Het Amerikaanse concern 3M heeft de verkoop van zijn divisie elektronische monitoring aan investeerder Apax Partners afgerond. Met de transactie was een bedrag van ongeveer 200 miljoen euro op. Dat heeft 3M bekend gemaakt. De verkochte divisie was een onderdeel van de veiligheidsafdeling van het Amerikaanse concern en omvat onder meer toepassingen op het gebied van satellietnavigatie, radiofrequenties en alcoholtests. De toepassingen worden door politiediensten over de hele wereld gebruikt. De divisie, die ongeveer 265 medewerkers telt, realiseert een omzet van ongeveer 95 miljoen dollar. Verwacht wordt dat de medewerkers door Apax zullen worden overgenomen.

Het Brits-Nederlandse concern Unilever koopt het Braziliaanse voedingsmiddelenbedrijf Mae Terra. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Mae Terra heeft een assortiment van ongeveer honderdtwintig biologische en natuurlijke producten. De onderneming heeft bijna driehonderd medewerkers is actief in heel Brazilië. Mae Terra richt zich volgens Unilever op gezondheidsbewuste consumenten en hecht bovendien veel waarde aan duurzaam ondernemen. De Braziliaanse onderneming kent een jaarlijkse omzetgroei van ongeveer 30 procent. De markten waarin het bedrijf in Brazilië actief is, zijn volgens berekeningen van marktonderzoeker Euromonitor 8 miljard euro waard.

08:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.