09-10-17

Nieuwsoverzicht

Kobe Steel heeft gegevens over de stevigheid en levensduur van een aantal producten uit aluminium en koper vervalst. Dat heeft het Japanse staalbedrijf bekend. Details over de identiteit van de getroffen klanten werden niet bekendgemaakt. De producten gingen naar ongeveer tweehonderd afnemers. Volgens Japanse media zou onder meer de autodivisie en de luchtvaartafdeling van Mitubishi Heavy Industries de betrokken producten hebben ontvangen. Kobe zegt dat er geen veiligheidsproblemen aan het licht zijn gekomen. Het bedrijf kwam de fraude bij ongeveer 4 procent van zijn divisies aluminium en koper op het spoor. Dat gebeurde bij interne controles die sinds september vorig jaar liepen.

De Amerikaanse retailer Costco Wholesale heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 42,3 miljard dollar, tegenover 36,6 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het kwartaal omvatte dit jaar echter wel één bijkomende verkoopweek. Maar ook op vergelijkbare basis was er sprake van een omzetstijging in alle regio's en ook in de online verkopen. De nettowinst steeg van 779 miljoen dollar naar 919 miljoen dollar. De jaaromzet steeg van 118,7 miljard dollar naar 129 miljard dollar. De nettowinst liep van 2,4 miljard dollar naar 2,7 miljard dollar op. De winst werd voor 82 miljoen dollar positief beïnvloed door belastingvoordelen, naast 51 miljoen dollar eenmalige baten.

De Belgische chemiegroep Solvay breidt zijn wereldwijde productiecapaciteit voor sulfonpolymeren in Panoli in India en Marietta in Ohio en Augusta in Georgia in de Verenigde Staten uit. Dat heeft het concern bekendgemaakt. Financiële details over de investeringen werden niet meegedeeld. Met de capaciteitsuitbreiding hoopt Solvay naar eigen zeggen te kunnen beantwoorden aan de groeiende vraag op de markt. Daarbij wordt vooral gewag gemaakt van een toenemende interesse vanuit de medische sector en de waterzuiveringsindustrie. Solvay kondigde eerder al aan de capaciteit voor sulfonpolymeren uit te breiden. In een periode van vijf jaar wil het concern de capaciteit met meer dan 35 procent vergroten.

De Franse farmagroep Sanofi overweegt de verkoop van zijn generieke geneesmiddelentak in Europa. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Franse krant Le Figaro gemeld. Minstens zes partijen zouden al interesse hebben gemeld. Onder meer wordt gewag gemaakt van de investeerders Blackstone, CVC Capital en Advent. Binnen een periode van twee maanden zouden biedingen op de divisie worden verwacht. De waarde van de activiteiten wordt geraamd op een bedrag van ongeveer 3 miljard euro. Sanofi zou de verkoop van de divisie tegen eind volgend jaar afgerond willen hebben. De betrokken divisie realiseerde vorig jaar nog een omzet van 800 miljoen euro.

In Groot-Brittannië proberen de British Broadcasting Corporation (BBC) en copyrightorganisatie PRS For Music een vergelijk te vinden voor de nieuwe vergoeding van de composities die op radio en televisie worden gespeeld. Beide partijen hebben zich tot het Britse gerecht gewend. Het originele contract voorzag een jaarlijkse vergoeding van 70 miljoen pond. Dat contract dateert echter van zes jaar geleden en is nu echter afgelopen. De twee partijen vinden geen overeenkomst over de verlenging van het akkoord. De componisten verwijzen daarbij naar nieuwe technologieën die door de Britse omroep worden gebruikt en naar grotere commerciële successen, waardoor een hogere vergoeding zou kunnen worden gevraagd.

Bij luchtvaartmaatschappij Ryanair legt operationeel directeur Michael Hickey eind oktober zijn functie neer. Dat heeft de maatschappij bekend gemaakt. Hickey is de eerste directeur die het veld moet ruimen na de roosterchaos bij de Ierse luchtvaartmaatschappij. Ryanair heeft in september en oktober in totaal ongeveer 2.100 vluchten moeten schrappen omdat de roosters voor het vliegend personeel niet meer konden worden ingevuld. Ook de volgende maanden wordt een deel van de geplande vluchten geschrapt. In totaal worden honderdduizenden reizigers door het probleem getroffen. Hickey werkte dertig jaar bij Ryanair, maar was als operationeel directeur ook verantwoordelijk voor het personeel.

Het chemieconcern Monsanto heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 2,7 miljard dollar, tegenover 2,6 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. In drie van de vijf divisies konden hogere verkopen worden gemeld. Het bedrijf boekte een nettowinst van 20 miljoen dollar, tegenover een verlies van 191 miljoen dollar het jaar voordien, toen echter eenmalige lasten dienden te worden geboekt. Over het hele jaar boekte Monsanto een omzet van 14,6 miljard dollar, tegenover 13,5 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De nettowinst nam van 1 miljard dollar naar 2,3 miljard dollar toe. Verwacht wordt dat de fusie met Bayer begin volgend jaar wordt afgerond.

Het Belgische postbedrijf Bpost heeft onder de naam Cubee zijn bestaande netwerk van pakketautomaten in onder meer treinstations en supermarkten ook voor concurrenten opengesteld. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het netwerk bestaat uit honderdvijftig automaten waar consumenten hun online aankopen op alle mogelijke ogenblikken kunnen afhalen, verzenden of retourneren. Tot nu toe konden de automaten alleen worden gebruikt voor aankopen bij online winkels die zelf klant zijn van Bpost, zoals Zalando of Bol.com. Voortaan staat het netwerk echter open voor alle online winkels en concurrerende koerierbedrijven. Financiële details over het project werden niet bekend gemaakt.

Google mag zijn internetballonnen inzetten boven Puerto Rico, dat na een doortocht van de orkaan Maria een groot deel van zijn communicatie zag uitvallen. De Amerikaanse Federal Communication Commission (FCC) heeft aan Alphabet, moederbedrijf van Google, toelating gegeven om de ballonnen van Project Loon boven Puerto Rico in te zetten. Project Loon krijgt daarbij een tijdelijke vergunning van zes maanden, waarbij dertig ballonnen kunnen worden ingezet boven Puerto Rico en de Maagdeneilanden. De ballonnen zullen zowel mobiele data als telefoongesprekken mogelijk maken. Acht Puerto Ricaanse telecombedrijven werken met Alphabet samen om de communicatie weer op te bouwen.

Facebook laat advertenties in de toekomst door mensen nakijken wanneer in de boodschappen politiek, religie, etnische aangelegenheden of sociale problemen aan bod komen. Dat heeft Facebook volgens een aantal media aan de adverteerders gemeld. In het verleden werd de reclame door een geautomatiseerd systeem beoordeeld en online geplaatst. De standaard voor advertenties met een politieke of religieuze toon gaat met deze maatregel omhoog. Omdat het meer werk kost, waarschuwt Facebook adverteerders dat het voortaan ook iets langer kan duren voordat de betrokken reclames online komen. Facebook is recent geregeld bekritiseerd wegens reclames rond wapengebruik of racisme.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel komt terug op zijn plannen om Aristotle, een virtuele assistent voor kinderen, op de markt te brengen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De Aristotle moest een concurrent worden voor onder meer Siri en Google Home, maar dan voor veel jongere gebruikers. Ouders zouden een luidspreker en camera met ondersteuning voor de assistent in de kinderkamer kunnen zetten. Kinderen zouden de speaker vragen kunnen stellen, terwijl ouders hem als babyfoon konden inzetten. Volgens critici bracht Aristotle echter de privacy van kinderen in het geding. De data zouden immers voor marketing kunnen worden gebruikt, terwijl hackers de kinderen zouden kunnen bespioneren.

In Duitsland hebben het openbaar ministerie en de Bondsdag geen bewijzen gevonden dat het Amerikaanse National Security Agency (NSA) en het Britse Government Communications Headquarters (GCHQ) op grote schaal de Duitse bevolking zouden hebben bespioneerd. Met die vaststelling is het onderzoek afgesloten. Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. De voorbije vier jaar zijn in Duitsland verscheidene onderzoeken opgestart nadat klokkenluider Edward Snowden onthulde dat onder meer bondskanselier Angela Merkel door de Amerikaanse spionagedienst zou zijn afgeluisterd. In de documenten terzake zijn volgens het Duits openbaar ministerie echter geen bewijzen van spionage gevonden.

Er bestaat geen verband tussen de vergoeding van een chief executive en de prestaties van zijn onderneming. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent MSCI World op basis van gegevens over meer dan vierhonderd ondernemingen in de Verenigde Staten over een periode van tien jaar. Opgemerkt wordt dat aantal topmanagers met de hoogste vergoedingen hun bedrijf bij de 10 procent best presterende entiteiten klasseerden, maar een aantal anderen eindigden met hun onderneming ondanks even riante salarissen helemaal achteraan. Tevens kon volgens de onderzoekers worden vastgesteld dat middelmatig betaalde toplui soms vaak uitstekende prestaties lieten optekenen.

Een inwoner van de Europese Unie verspilt jaarlijks 173 kilogram voedsel. Dat blijkt uit een rapport van consulent Eurobarometer. De grootste verspilling wordt opgetekend in Nederland, waar elke inwoner jaarlijks gemiddeld 541 kilogram voedingsproducten verloren zou laten gaan. België eindigt met een verspilling van 345 kilogram op een tweede plaats. Daarna volgen Cyprus (327 kilogram), Estland (265 kilogram) en Polen (247 kilogram). De beste prestaties worden daarentegen opgetekend in Slovenië (72 kilogram), gevolgd door Roemenië en Malta (76 kilogram), Griekenland (80 kilogram) en Tsjechië (81 kilogram). De Europese Unie wil de voedselverspilling eind volgend decennium met 50 procent verlagen.

Antivirusmaker Kaspersky ontkent dat het op enige wijze medewerking heeft verleend aan een vermeende Russische hack op spionagesoftware van het Amerikaanse National Security Agency (NSA). Een aantal bronnen hadden tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld dat een medewerker van de Amerikaanse spionagedienst twee jaar geleden door Russische hackers zijn getroffen. De spionagesoftware zou op de persoonlijke computer van de medewerkers zijn geplaatst. Daarbij zou volgens een aantal partijen de antivirussoftware van Kaspersky zijn misbruikt. Kaspersky ontkent de aantijgingen en benadrukt in een geopolitiek kruisvuur terecht te zijn gekomen.

08:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.