10-10-17

Nieuwsoverzicht

De Belgische postgroep Bpost neemt het Amerikaanse pakketbedrijf Radial over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 820 miljard dollar. Dat heeft Bpost bekendgemaakt. De deal wordt naar verwachting in het laatste kwartaal van het jaar afgerond. Bij Radial, gevestigd in de staat Pennsylvania, werken 6.700 mensen. Het Amerikaanse bedrijf realiseert dit jaar een omzet van ruim 1 miljard dollar. Radial beschikt over een netwerk van vierentwintig distributiecentra. Voor Bpost betekent de overname naar eigen zeggen een mijlpaal in het streven om een leidinggevende partij te worden in de logistieke dienstverlening voor ecommerce.

In de Verenigde Staten wordt filmproducent Harvey Weinstein beticht zich schuldig te hebben gemaakt aan seksuele intimidatie. De producent, die samen met zijn broer de Weinstein Company had opgericht, zou over een periode van dertig jaar verschillende klachten voor aanranding hebben afgekocht. Verschillende actrices - waaronder Kate Winslet, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Glenn Close en Judi Dench - hebben inmiddels tegen Weinstein verklaringen afgelegd. Door de aantijgingen had de man te kennen gegeven zijn functie als chief executive van Weinstein Company tijdelijk neer te leggen. Het bedrijf besliste echter de man te ontslaan en elke samenwerking met Harvey Weinstein af te breken.

Autocarbouwer Van Hool uit Koningshooikt brengt over anderhalf jaar een volledig elektrisch aangedreven bus op de Noord-Amerikaanse markt. De bus krijgt een autonomie van ongeveer 300 kilometer. De elektrische bussen zijn vooral bedoeld voor het vervoer van werknemers of voor regelmatige transporten van personen over korte afstanden. ABC Companies, al drie decennia lang exclusief verdeler voor Van Hool in Noord-Amerika, zal instaan voor de verkoop, distributie en dienst naverkoop. Ook zal een samenwerking worden opgezet met de Amerikaanse onderneming Proterra, ontwikkelaar van batterijtechnologie. De elektrische bus zal in Macedonië worden gebouwd.

In de Verenigde Staten heeft het datacenter-bedrijf Switch met zijn beursintroductie een bedrag van 531 miljoen dollar opgehaald. Daarmee is het bedrijf de derde grootste beursgang van dit jaar in de Amerikaanse technologiesector. De grootste operatie kwam op naam van Snap, dat met zijn beursintroductie eerder dit jaar een bedrag van 3,9 miljard dollar ophaalde, gevolgd door Altice met een bedrag van 2,2 miljard dollar. WideOpenWest volgt op een vierde plaats met een bedrag van 356,5 miljoen dollar. Switch realiseerde het voorbije jaar een omzet van 318,4 miljoen dollar. Het bedrijf boekte daarbij een nettowinst van 31,4 miljoen dollar. Het jaar voordien was een positief resultaat van 73,5 miljoen dollar gemeld.

De failliete Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin zal eind oktober zijn laatste vlucht uitvoeren. Dat heeft de directie van Air Berlin in een schrijven aan de medewerkers gemeld. De werknemers werden opgeroepen elders werk te zoeken. Air Berlin heeft 8.600 medewerkers, maar benadrukt dat niet iedereen bij een eventuele overnemer van de activiteiten terecht zal kunnen. Inmiddels zijn met de vakbonden gesprekken begonnen over de ontslagvoorwaarden voor het personeel. Air Berlin vroeg in augustus faillissement aan, maar kon met financiële steun van de Duitse overheid zijn vluchten voorlopig verder blijven zetten. Vooral Lufthansa en EasyJet zouden interesse hebben in de activiteiten van het bedrijf.

Bij het Amerikaanse concern General Electric heeft de activistische aandeelhouder Trian Fund Management een belangrijke overwinning behaald. Trian krijgt in de bestuursraad van het concern immers een zetel. De activistische aandeelhouder legt al langere tijd druk op General Electric. Hij is van mening dat het bedrijf meer kostenbesparingen dient door te voeren om het rendement voor de aandeelhouders op te krikken. De belegger nam twee jaar geleden een belang van 0,82 procent in het concern. Toen de financiële resultaten niet volgens zijn wensen bleken te evolueren, begon de aandeelhouder zich te roeren. Ed Garden, hoofd beleggingen van Trian, zetelt voortaan in de bestuursraad van General Electric.

Ook Crédit Agricole heeft mogelijk interesse in zijn Duitse sectorgenoot Commerzbank. Dat heeft Philippe Brassac, topman van Crédit Agricole, gezegd. Eerder had ook BNP Paribas aangegeven in een eventuele overname geïnteresseerd te zijn indien de Duitse regering zijn belang in Commerzbank van de hand zou doen. Brassac benadrukt dat de huidige strategie van Crédit Agricole zich weliswaar op organische groei concentreert, maar hij voegt eraan toe dat interessante mogelijkheden niet genegeerd kunnen worden. Waarnemers merken op dat Crédit Agricole alvast een meer evenwaardige partner zou zijn voor Commerzbank dan BNP Paribas, dat een grote dominantie in een fusie zou hebben.

Het Russische energieconcern Rosneft heeft een belang van 30 procent genomen in het gasveld Zohr van de Italiaanse groep Eni in de Middellandse Zee. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,13 miljard dollar. Dat heeft Rosneft bekend gemaakt. Zohr werd twee jaar geleden door Eni in het oostelijk deel van de Middellandse Zee ontdekt. Het gasveld heeft een oppervlakte van 231 vierkante kilometer en zou een reserve van meer dan 850 miljard kubieke meter herbergen. Zohr is het grootste gasveld in het mediterrane bekken. Een concessie van 10 procent werd aan het concern British Petroleum verkocht. Rosneft heeft een optie op nog eens een belang van 5 procent in het project te kopen.

Het bedrijf LynxCare, ontwikkelaar van een platform voor de opvolging van patiëntengegevens voor ziekenhuizen, heeft een bedrag van 1,2 miljoen euro opgehaald. Het geld werd verzameld bij investeerders, banken, de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio). Op dit ogenblik beheert LynxCare patiëntengegevens voor acht Vlaamse ziekenhuizen. Met de bijkomende middelen wil de onderneming zijn activiteiten echter ook uitbreiden naar Wallonië, Frankrijk en Nederland. Bovendien opent het bedrijf ook een kantoor in San Francisco. LynxCare startte twee jaar geleden met 50.000 euro van het technologiecentrum Imec in Leuven.

Het chemieconcern Tessenderlo Group heeft in de Amerikaanse staat Illinois een nieuwe fabriek voor de productie van vloeibare meststoffen geopend. Dat heeft de Belgische onderneming bekendgemaakt. Financiële details over het project werden echter niet vrijgegeven. De nieuwe fabriek is gevstigd in East Dubuque en vormt onderdeel van de divisie Crop Vitality en moet ervoor zorgen dat de meststof Thio-Sul op een efficiëntere manier bij de landbouwsector in het Amerikaanse Midwesten wordt gedistribueerd. Thio-Sul is een vloeibare meststof, die gebruikt wordt voor de bemesting van grootschalige gewassen en voor de kweek van bomen en groenten.

Begin maart volgend jaar start de Britse rederij Seabourne Freight met een nieuwe ferrydienst tussen Oostende en Ramsgate in Engeland. Dat heeft Johan Vande Lanotte, burgemeester van Oostende, bevestigd. Over de verbinding is al anderhalf jaar onderhandeld. Oostende kende al sinds het midden van de negentiende eeuw een ferryverbinding met Engeland. Aan die services kwamen vier jaar geleden echter een einde toen rederij TransEuropa Ferries het faillissement aanvroeg. Seabourne zou een dienst opzetten met drie schepen, die dagelijks in totaal zes afvaarten zouden garanderen. In eerste instantie is de dienst voorbehouden voor vrachtvervoer. Over twee jaar zou mogelijk ook passagiersvervoer worden opgezet.

De Nobelprijs Economie gaat naar Richard Thaler (72), een gedragseconoom die bestudeerde hoe mensen naar betere keuzes kunnen worden gestuurd. Thaler kwam daarbij tot de vaststelling dat beperkte rationaliteit, sociale voorkeuren en beperkte zelfcontrole een invloed kunnen hebben op individuele beslissingen en marktresultaten. Die stellingen verwerkte Thaler negen jaar geleden samen met Cass Sunstein in het boek Nudge, dat als één van de invloedrijkste werken uit de gedragseconomie wordt bestempeld. Onder meer voormalig Amerikaans president Barack Obama en de gewezen Britse premier David Cameron hebben al toegegeven bewonderaars van Thaler te zijn.

De Belg Ronny Leten, jarenlang topman van de Zweedse industriegroep Atlas Copco, wordt wellicht bestuursvoorzitter van Ericcson, een Zweedse fabrikant van telecomtechnologie. Leten werd door het nominatiecomité van Ericsson voorgesteld als opvolger van Leif Johansson, die al had gezegd geen interesse meer te hebben voor een nieuw mandaat als bestuursvoorzitter. De nominatie van Leten moet nog wel door de aandeelhouders van Ericsson worden goedgekeurd. Leten legde in april dit jaar zijn functies als chief executive en voorzitter van Atlas Copco neer. Hij is momenteel al voorzitter van de Zweedse groep Electrolux en krijgt diezelfde functie bij Epiroc, dat volgend jaar van Atlas Copco wordt afgesplitst.

De nieuwe kernreactor op het Finse eiland Olkiluoto zal pas over anderhalf jaar volledig operationeel zijn. Het Finse elektriciteitsbedrijf Teollisuuden Voima (TVO), eigenaar en toekomstig uitbater van de centrale, heeft opnieuw een vertraging aangekondigd. De centrale had acht jaar geleden al operationeel moeten zijn, maar er diende al herhaaldelijk uitstel bekend worden gemaakt. De centrale wordt gebouwd door een consortium van het Franse Areva en het Duitse Siemens. De uitbater en de aannemers geven elkaar de schuld van voor de vele vertragingen en budgetoverschrijdingen. Het geding, met wederzijdse schadeclaims, is inmiddels aan het Internationale Arbitragehof voorgelegd.

De Zweedse meubelketen Ikea wil meer meubelen verkopen via het internet en wil daarvoor samenwerken met partners. Dat heeft Torbjörn Lööf, chie executive van Inter Ikea, tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gezegd. Hij maakt daarbij gewag van de grootste vernieuwing in de geschiedenis van het bedrijf. Op dit ogenblik verkoopt Ikea zijn producten uitsluitend in de eigen winkels en online platformen, maar volgend jaar zal een testproject worden gelanceerd waarbij ook externe webwinkels de meubels van de Zweedse groep te koop zullen kunnen aanbieden. Onder meer wordt van een mogelijke samenwerking met Amazon en Alibaba gewag gemaakt, maar Lööf weigerde namen van potentiële partners te noemen.

08:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.