12-10-17

Nieuwsoverzicht

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell neemt het Nederlandse bedrijf NewMotion, beheerder van oplaadpunten, over. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. De transactie biedt Shell de mogelijkheid zijn aanbod oplaadmogelijkheden voor elektrische wagens verder uit te breiden. NewMotion beschikt over ruim 30.000 oplaadpunten bij bedrijven en particulieren in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Het bedrijf heeft daarnaast meer dan 100.000 laadpassen uitgegeven. Daarmee kunnen gebruikers terecht bij ongeveer 50.000 oplaadpunten in 25 Europese landen. Met de ondersteuning van Shell kan het bedrijf het potentiële klantenbestand nog gevoelig uitbreiden.

De Chinese webwinkel Alibaba investeert de volgende drie jaar 15 miljard dollar in de inplanting van onderzoekslaboratoria over de hele wereld. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat het budget voor onderzoek en ontwikkeling de volgende drie jaar meer dan zal worden verdubbeld, zodat kan worden geïnvesteerd in technologieën voor de volgende generaties. Onder meer zijn nieuwe laboratoria voorzien in China, Israël, de Verenigde Staten, Rusland en Singapore. Daarnaast gaat Alibaba op zoek naar een honderdtal wetenschappers die zich specialiseren in artificiële intelligentie, het internet-of-things en quantum computing. Tevens komen er samenwerkingen met universiteiten.

De Amerikaanse farmagroep Merck neemt een belang van 10 procent in het biotechbedrijf Kalvista, ontwikkelaar van een geneesmiddel voor de behandeling van de oogziekte diabetisch macula-oedeem. Met de investering is een bedrag gemoeid van 9 miljoen dollar. Daarnaast wordt nog eens 37 miljoen dollar betaald voor de rechten op het geneesmiddel. Indien het geneesmiddel daadwerkelijk op de markt kan worden gebracht, zou Kalvista op minstens 715 miljoen dollar bijkomende inkomsten uit de samenwerking met Merck kunnen rekenen. Onderzoek heeft al aangetoond dat het middel werkt bij dieren en geen onoverkomelijke neveneffecten heeft bij de mens. Proeven met patiënten staan op het programma.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips legt de productie van twee soorten defibrillatoren in de Verenigde Staten stil. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt na overleg met de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Uit inspecties tijdens de eerste helft van dit decennium zouden een aantal problemen met de kwaliteitsbewaking zijn vastgesteld. Philips produceert in zijn fabrieken in Andover in Massachusetts en Bothell in Washington vier types defibrillatoren. De twee andere types blijven nog wel in productie, maar mogen in de Verenigde Staten niet meer worden verkocht. Het Nederlandse concern hoopt de productie in de loop van volgend jaar weer te kunnen hervatten.

De Amerikaanse bank Citigroup heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 18,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 3,8 miljard dollar op naar 4,1 miljard dollar. De omzet groeide vooral bij institutionele klanten en de mondiale consumentenbank, terwijl bij de omzet bij grote zakelijke klanten werd gehalveerd, deels omdat er onderdelen werden verkocht en afgebouwd. Citigroup kon tijdens het derde kwartaal terugvallen op een kernkapitaalbuffer van 13 procent. Dat betekende een daling met 0,1 procentpunt tegenover het kwartaal voordien. Aan de aandeelhouders werd 6,4 miljard dollar uitbetaald.

Waymo, het zusterbedrijf van Google, wilde een miljard dollar en excuses van Uber wegens een ongeautoriseerd gebruik van zijn technologie. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Uber zou immers gebruik hebben gemaakt van technologie die bij Waymo door een vroegere werknemer was gestolen. Tevens zou Waymo hebben geëist dat een onafhankelijk toezichthouder zou controleren dat de gesloten technologie niet zou worden gebruikt. Uber zou het schikkingsvoorstel hebben afgewezen. Daardoor zal het dispuut gerechtelijk worden beslecht. De debatten zouden in december van start kunnen gaan. Eerder was oktober voorzien, maar Waymo heeft uitstel voor verder onderzoek gevraagd.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa krijgt grote delen van zijn failliete sectorgenoot Air Berlin in handen. Dat heeft Carsten Spohr, topman van Lufthansa, bekendgemaakt. Spohr maakte daarbij gewag van een grote dag voor zijn bedrijf, dat een bedrag van ongeveer 1,5 miljard dollar zou hebben betaald om het merendeel van de failliete boedel van Air Berlin in te lijven. Lufthansa kan door het akkoord zijn vloot uitbreiden met tachtig vliegtuigen, die waarschijnlijk vooral zullen worden gebruikt om budgetdochter Eurowings verder te laten groeien. Air Berlin ging medio augustus failliet. Dankzij een overbruggingskrediet van de Duitse overheid kon een groot deel van de vluchten doorgaan terwijl kopers werden gezocht.

Het levensmiddelenconcern Unilever heeft een minderheidsbelang genomen in het jonge cosmetica-bedrijf Beauty Bakery. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3 miljoen dollar. Beauty Bakery werd opgericht door Nicole Cashmere en heeft inmiddels vijfentwintig medewerkers in dienst. Het bedrijf maakt cosmetica voor mensen met verschillende huidskleuren. De producten worden in meer dan honderd landen verkocht. Het bedrijf heeft daarbij onder meer een succesvol online model uitgebouwd. De investering van Unilever kaderde in een bredere kapitaaloperatie die Beauty Bakery heeft opgezet. De bijkomende middelen worden ingezet om de portfolio van Beauty Bakery verder uit te bouwen.

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 26,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 7 procent tot 6,7 miljard dollar. De netto rentebaten lieten een groei met 10 procent tot 13,1 miljard dollar optekenen. Daarbij wordt zowel gewezen naar de stijgende rentes als naar de toename van het kredietvolume. De inkomsten uit de handel in obligaties moesten daarentegen een sterke daling melden. Jamie Dimon, topman van JPMorgan Chase, had eerder al gewaarschuwd voor een daling van de inkomsten uit de handel in effecten.

De Duitse autoconstructeur Volkswagen investeert de volgende vier jaar een bedrag van 1,4 miljard euro in de ontwikkeling van elektrische auto's en bussen. De investeringen zullen vooral worden toegespitst op elektrische motoren, autonome voertuigen en cloudsystemen. Andreas Renschler, bij Volkswagen hoofd van de afdeling Truck & Bus, zegt een uiteindelijke afsplitsing van de vrachtwagendivisie niet uit te sluiten. Volkswagen Truck & Bus omvat onder meer de merken Man en Scania en is voor 25 procent ook aandeelhouder van het Chinese bedrijf Sinotruk. Navistar, de Amerikaanse dochter van Truck & Bus, wil over twee jaar in Noord-Amerika een middelgrote elektrisch vrachtwagen lanceren.

De Britse bank HSBC Holdings heeft John Flint tot chief executive benoemd. Flint (49) moet bij de bank de opvolger worden van Stuart Gulliver, die in februari zijn functie neerlegt. Flint is sinds het einde van de jaren tachtig van de voorbije eeuw actief bij de Britse bank, waar hij sindsdien een brede reeks functies heeft uitgeoefend. Op dit ogenblik is hij bij HSBC Holdings verantwoordelijk voor de consumentendivisie en het vermogensbeheer. Flint werd al langer gezien als een belangrijke kandidaat voor de opvolging van Gulliver, die de bank zeven jaar heeft geleid. Flint was al geruime tijd de rechterhand van Gulliver en genoot ook de voorkeur van de huidige chief executive.

Het Italiaanse modemerk Gucci zal in zijn producten voortaan geen gebruik meer maken van bont. Dat heeft Marco Bizzarri, directeur van Gucci, bekendgemaakt. Tegen de zomercollectie volgend jaar zal het gebruik van bont bij Gucci volgens Bizzarri volledig zijn geweerd. De maatregel is een gevolg van overleg met de Fur Free Alliance, een koepel die een veertigtal dierenrechtenorganisaties vertegenwoordigt. Eerder sloot de koepel ook al gelijkaardige overeenkomsten met merken zoals Armani, Hugo Boss en Stella McCartney. In een commentaar benadrukte Bizzarri dat sociaal verantwoord handelen één van de kernwaarden van Gucci vertegenwoordigt. Hij maakte ook gewag van een positieve verandering in de industrie.

De Amerikaanse restaurantketen Domino’s Pizza heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 643,6 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 47,2 miljoen dollar naar 56,4 miljoen dollar. Bij de identieke omzet werd een toename met 8,4 procent opgetekend. Daarmee laat het bedrijf een beter resultaat optekenen dan een groot deel van zijn collega’s, maar toch moest een vertraging worden gemeld tegenover het derde kwartaal vorig jaar, toen nog een autonome groei met 13,8 procent werd gemeld. Anderzijds kon de keten goede prestaties melden in Groot-Brittannië en andere Europese markten.

In Taiwan heeft de Fair Trade Commission aan de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm een boete van 773 miljoen dollar opgelegd. Opgemerkt wordt dat Qualcomm misbruik maakt van zijn dominante positie op de markt van chips voor smartphones. Onder meer zou Qualcomm weigeren te leveren aan klanten die zich niet akkoord verklaarden met de voorwaarden die door de Amerikaanse chipfabrikant eenzijdig zouden zijn opgelegd. Qualcomm zou daarbij over een periode van minstens zeven jaar tientallen miljarden dollar bij Taiwanese bedrijven hebben geïnd. De boete is de hoogste sanctie die de Taiwanese autoriteiten hebben uitgedeeld. Er waren ook al gelijkaardige incidenten met China, Zuid-Korea en de Europese Unie.

De Europese Commissie wil de bouw stimuleren van gigafabrieken voor de fabricage van batterijen voor elektrische auto’s. Dat heeft Maros Sefcovic, Europees commissaris van energie, gezegd. De productie zou uiteindelijk vier tot vijf miljoen banen moeten opleveren. Sefcovic heeft over het project gesprekken gevoerd met onder meer Siemens, Basf, Renault en Solvay. Op dit ogenblik rijdt nagenoeg de volledige elektrische autovloot met Aziatische of Amerikaanse batterijen. Europese leveranciers zouden in de Europese Unie slechts 2,5 procent van de markt bevoorraden. Chinese bedrijven zouden daarentegen 55 procent van de totale bevoorrading voor hun rekening nemen.

08:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.