17-10-17

Nieuwsoverzicht

Streamingdienst Netflix heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 33 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 51 miljoen dollar naar 129 miljoen dollar. In totaal werden tijdens het derde kwartaal 5,3 miljoen nieuwe klanten aangetrokken. Opgemerkt wordt dat een sterkere groei kon worden gerealiseerd dan het bedrijf zelf had ingeschat. Het bedrijf schrijft een belangrijk deel van de successen aan de lancering van eigen producties. Ook voor volgend jaar wordt voor de realisatie van eigen producties een bedrag tussen 7 miljard dollar en 8 miljard dollar voorzien.

Het Amerikaanse productiehuis Weinstein Company, dat in het gedrang is gekomen door aantijgingen van seksueel wangedrag tegen topman Harvey Weinstein, heeft financiële hulp gekregen van investeerder Colony Capital. Dat heeft Bob Weinstein, de broer van de gecontesteerde filmmaker, bevestigd. Weinstein had eerder nog ontkend een verkoop of sluiting te overwegen, maar maakte nu bekend van Colony Capital financiële hulp te hebben gekregen. Colony Capital wordt geleid door Thomas Barrack, een goede kennis van de Amerikaanse president Donald Trump. Er wordt niet uitgesloten dat Weinstein uiteindelijk door Colony Capital zal worden overgenomen. Harvey Weinstein is inmiddels ontslagen.

De Engelse voetbalclub Newcastle United staat te koop. Dat heeft de Britse zakenman Mike Ashley, de huidige eigenaar van de club, bekend gemaakt. Over de vraagprijs werden geen details bekend gemaakt. Ashley kocht Newcastle United tien jaar geleden voor een bedrag van 150 miljoen euro. Ashley gaf eerder al te kennen dat de club financieel onmogelijk kon optornen tegen topclubs zoals Manchester City. Gehoopt wordt dat nog voor kerstmis een nieuwe eigenaar zou kunnen worden gevonden. Newcastle United promoveerde dit jaar naar de Premier League. Twee seizoenen was de club, ondanks 80 miljoen euro investeringen in nieuwe spelers, nog uit de hoogste reeks van het Engelse voetbal weggevallen.

De Nederlandse modemerken McGregor en Gaastra zullen toch geen doorstart maken. Dat heeft de Nederlandse ondernemer Rens van de Schoor, die het bedrijf vorige maand had overgenomen, gezegd. McGregor en Gaastra gingen het voorbije jaar twee keer failliet, maar van de Schoor had toch gehoopt de activiteiten te kunnen redden. De problemen zijn volgens de Nederlandse zakenman echter groter dan aanvankelijk was ingeschat, zodat het bedrijf geen toekomst meer heeft. Hij wijst onder meer naar administratieve problemen, terwijl ook de leveranciers niet langer bereid bleken om hun verdere medewerking te verlenen. Door de beslissing moeten vierhonderd arbeidsplaatsen worden geschrapt.

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft een bod uitgebracht op een deel van zijn Italiaanse sectorgenoot Alitalia, die een oplossing voor zijn financiële problemen probeert te vinden. Dat heeft Lufthansa bevestigd. In Italiaanse kranten was gewag gemaakt van een bod van 500 miljoen euro, maar de Duitse groep weigerde op financiële details van het bod in te gaan. Wel werd gemeld dat er geen bod zou worden gedaan op alle activiteiten van de Italiaanse maatschappij. De Duitse groep zou vooral belangstelling hebben voor het vrachtvervoer van Alitalia en voor passagiersvluchten in Italië en Europa. Voorlopig kan Alitalia de activiteiten verder zetten met een noodhulp van de Italiaanse regering.

De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro heeft de Noor Oystein Loseth aangeduid als nieuwe bestuursvoorzitter. Loseth moet bij het Nederlandse bedrijf de opvolger worden van Paul van Riel, die in april volgend jaar vertrekt. Loseth was tot voor kort bestuursvoorzitter van het Noorse energieconcern Statoil. Voordien had hij ook de leiding over het Zweedse energieconcern Vattenfall en de Nederlandse groep Nuon. Half december zal Fugro tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering over de voordracht van Loseth een beslissing nemen. Waarnemers merken op dat de contacten van Loseth in de energiesector een belangrijk voordeel kunnen bieden voor de Nederlandse bodemonderzoeker.

In de fabriek van autobouwere Opel-Vauxhall in Ellesmere Port in Engeland verdwijnen vierhonderd banen. Dat heeft PSA Peugeot-Citroën, het Franse moederconcern van Opel-Vauxhall, gemeld. In Ellesmere Port wordt de breakversie van de Vauxhall Astra gemaakt. Opel-Vauxhall werd eerder dit jaar door PSA Peugeot-Citroën van de Amerikaans groep General Motors overgenomen. De nieuwe eigenaar eist echter dat alle vestigingen rendabel zijn. In Ellesmere Port wordt echter al sinds het begin van deze eeuw verlies gemaakt. Bovendien laat de Astra op de Europese automarkt geen goede prestaties optekenen. Ook de brexit-onzekerheid zou een rol spelen. In Ellesmere Port werken nu nog 1.800 mensen.

Het Canadese industriële concern Bombardier overweegt zijn ruimtevaartdivisie te verkopen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. De Europese vliegtuigbouwer Airbus zou mogelijk interesse hebben in de activiteiten. Bombardier, vooral bekend als fabrikant van treinen en vliegtuigen, moet met een aantal financiële problemen afrekenen. Dat heeft onder meer te maken met vertragingen die bij de productie van het nieuwe vliegtuigtype C-Serie moesten worden opgetekend. Bovendien wordt het bedrijf geconfronteerd met een aantal strafheffingen die de Amerikaanse overheid aan de verkoop van vliegtuigen van Bombardier heeft gekoppeld.

Het biofarmabedrijf Ablynx uit Gent heeft in de Verenigde Staten een dochtermaatschappij opgericht. Dat heeft Edwin Moses, chief executive van Ablynx, bekend gemaakt. De operatie betekent volgens Moses een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf. Bovendien bevestigt de ingreep volgens de topman de ambities van de onderneming om zich te ontwikkelen tot een volledig geïntegreerde internationale biofarmaceutische groep. Het bedrijf heeft Daniel Schneider benoemd tot general manager van de Amerikaanse divisie. Schneider wordt daarmee verantwoordelijk voor de commercialisering van het product caplacizumab op de Noord-Amerikaans markt.

De vastgoedgroep Eurocommercial Properties voert exclusieve gesprekken en doet boekenonderzoek om het Woluwe winkelcentrum in Brussel te kopen. Dat heeft de vastgoedinvesteerder gemeld. Met de transactie zou een bedrag van 468 miljoen euro zijn gemoeid. De verkoop heeft betrekking op 23.000 vierkante meter aan verhuurbare oppervlakte, inclusief het winkelcentrum, de parkeerplaatsen en omliggende grond. De overeenkomst wordt naar verwachting eind november ondertekend. Geraamd wordt dat de verkoop het eerste kwartaal van volgend jaar zal kunnen worden afgerond. Na de aankoop van het Brusselse winkelcentrum zal de portfolio van Eurocommercial voor 11 procent uit Belgische projecten bestaan.

De Belgische entertainmentgroep Studio 100 gaat het Duitse mediabedrijf m4e van de beurs van Frankfurt halen. Dat heeft Studio 100 bekend gemaakt. Sinds begin dit jaar was m4e voor 68 procent in handen van de Belgische groep. Er wordt nu opgemerkt dat de voordelen van een aanwezigheid op de beurs niet langer opwegen tegen de tijd en de kosten die met de notering gepaard gaan. Het Duitse bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 11,1 miljoen euro en heeft onder meer franchises zoals Nijntje, Lizzie McGuire, Frog & Friends, Paz en Conni in portefeuille. De onderneming stond ruim tien jaar op de beurs genoteerd. Inmiddels heeft Studio 100 een belang van meer dan 90 procent in het bedrijf.

Het bedrijf Arkite uit Genk heeft met een kapitaalronde een bedrag van 1,6 miljoen euro opgehaald. De bijkomende financiële middelen werden verzameld bij de bestaande aandeelhouders en investeerder Capricorn Venture Partners uit Leuven. Arkite is ontwikkelaar van de Human Interface Mate (HIM), die industriële productieprocessen moet opvolgen en een waarschuwing kan geven wanneer een probleem dreigt te ontstaan. Met de nieuwe financiële middelen wil de onderneming de technologie op de bredere Europese markt verspreiden. De technologie werd ruim een jaar geleden gelanceerd. Inmiddels heeft de onderneming al klanten in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.

In Nederland brengt postbezorger Sandd een eigen postzegel op de markt. Daardoor wordt aan de consumenten de mogelijkheid geboden om tegen een prijs van 60 eurocent een brief te versturen. Marktleider PostNL hanteert een tarief van 78 eurocent. Wel biedt Sandd slechts twee dagen per week een postbediening aan. Het bedrijf wil de servicepunten van het koerierbedrijf DHL gebruiken als een eigen postpunt waar de consument zijn brief kan versturen. In het netwerk van PostNL is de zegel niet geldig. Vorige maand nam Sandd ook al zijn sectorgenoot Van Straaten Post over. Daarmee heeft het bedrijf een landelijke dekking en kan het de druk op PostNL opvoeren.

Autocarfabrikant VDL Bus uit Roeselare heeft een bestelling van 125 bussen voor de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn ontvangen. Het order omvat tachtig dieselbussen en vijfenveertig hybride exemplaren. Financiële details over het order werden niet bekendgemaakt. De bestelling is van groot belang voor VDL Bus. De constructeur wil zich in de toekomst immers vooral opwerpen als een specialist in de productie van elektrische bussen. Op dit ogenblik blijft de vraag in die sector echter nog bijzonder beperkt, zodat het order van de Vlaamse vervoersmaatschappij de onderneming kan helpen die wachtperiode te overbruggen. Concurrenten kunnen tegen het order nog wel verzet aantekenen.

Het Nederlandse technologieconcern Philips heeft in China in samenwerking met Huawei een cloudplatform voor gezondheidszorg opgestart. Financiële details over het project werden niet bekendgemaakt. Eerste testen van het platform zijn volgens de bedrijven hoopgevend. Het platform is onderdeel van de samenwerking die de ondernemingen vorig jaar hebben aangekondigd. Opgemerkt wordt dat onder meer op afgelegen gebieden in China het cloudplatform een belangrijk werkinstrument voor de gezondheidssector kan worden. Bovendien kunnen volgens de initiatiefnemers ook efficiëntere diagnoses worden gesteld, aangezien de artsen over een groter aantal data kunnen beschikken.

07:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.