18-10-17

Smartphone biedt snel toegang tot artificiële intelligentie

Een op drie smartphones die eind dit decennium op de markt wordt gebracht, zal toegang bieden tot artificiële intelligentie en aanverwante technologieën. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Counterpoint. Opgemerkt wordt dat de introductie geleidelijk zal verlopen, waarbij in eerste instantie de hoogste segmenten van de smartphone-markt de technologie zullen kunnen aanbieden. Relatief snel zullen de toepassingen volgens Counterpoint echter naar de middencategorie en ook lagere marktsegmenten doorsijpelen. Hier zou eind volgend jaar de technologie al zijn opwachting kunnen maken. Apple wordt als pionier naar voor geschoven, gevolgd door Qualcomm, Samsung en Huawei.

“Machine learning en artificiële intelligentie hebben tot de tweede helft van dit jaar op de markt van smartphone-applicaties nog geen echte opgang kunnen maken,” zeggen de onderzoekers. “Dat had vooral te maken met technische beperkingen, die de belevingskwaliteit van de gebruiker zouden hebben kunnen aantasten. Zelfs voor een beperkte taak vergen applicaties voor artificiële intelligentie een grote massa data. De verwerking van de trafieken is niet alleen technisch bijzonder complex, maar is ook bijzonder tijdrovend en vergt een bijzonder stabiele verbinding, die niet altijd beschikbaar is. Om die problemen aan te pakken, is het dan ook aangewezen dat de smartphone artificiële intelligentie aan boord heeft.”

Een belangrijke pijler voor de sector is volgens Counterpoint het gebruik van gezichtsherkenning, zoals recent in de nieuwe iPhone van Apple werd gelanceerd. “Uiteindelijk zullen smartphones echter in staat zijn om een brede waaier opdrachten uit te voeren,” benadrukken de onderzoekers nog. “Onder meer kan worden gewezen op realtime vertaalwerk of de optimalisering van fotobeelden. Dat is slechts het begin van een hele evolutie. Dankzij machine learning zullen de smartphones in staat zijn het gedrag van hun gebruiker te begrijpen. Daardoor zullen beslissingen kunnen worden genomen en taken worden uitgevoerd zonder nog langer een fysieke interactie tussen het apparaat en zijn bezitter te vereisen.”

Lees Verder

19:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: smartphone |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.