18-10-17

Welzijn profiteert van herinnering aan bijzondere locaties

Het individu ervaart een groter gevoel van welzijn wanneer wordt gedacht over een bezoek aan een locatie die voor hem een bijzondere betekenis heeft. Gevoelens rond locaties zijn zelfs sterker dan emoties die worden opgeroepen door objecten zoals een huwelijksrings of beelden zoals een huwelijksfoto. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Surrey bij tweeduizend Britse consumenten. Uit het onderzoek bleek dat 64 procent van de respondenten erkende door de confrontatie met de locatie een kalm gevoel te krijgen, terwijl 54 procent van mening was dat de plaats een rustpunt in het normale leven was.

“Een terugkeer naar betekenisvolle locaties leiden tot belangrijke mentale en emotionele veranderingen die tot sterker gevoel van welzijn leiden,” benadrukt onderzoeksleider Bertram Opiz, professor cognitieve neurowetenschappen aan de University of Surrey. “Onder meer kon worden vastgesteld dat de locatie van een huwelijksceremonie in het latere leven van groter emotioneel belang blijkt dan de huwelijksring of de huwelijksfoto.” De onderzoekers stelden bij betekenisvolle locaties onder meer een sterkere reactie in de amygdala en de mediale prefrontale cortex, hersengebieden die verantwoordelijke zijn voor onder meer de activering van positieve emoties en herinneringen.

Uit het onderzoek bleek onder meer ook nog dat de helft van de respondenten door de betekenisvolle locatie het gevoel zou hebben van stress en bezorgdheden te herstellen. Ook werd vastgesteld dat 90 procent van de ondervraagden erkende geschokt te zullen zijn indien men moest vernemen dat de betekenisvolle locatie was vernield of verloren was gegaan. “Het onderzoek toont aan dat betekenisvolle locaties belangrijke fysieke en psychologische baten bieden,” benadrukt een woordvoerder van de Britse National Trust. “Het is dan ook cruciaal dat erfgoed voor de volgende generaties verder wordt beschermd.”

Lees Verder

19:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: erfgoed |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.