18-10-17

Wolven tonen grotere samenwerking dan honden

Wolven tonen een grotere onderlinge samenwerking dan honden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Medical University of Vienna. Opgemerkt wordt dat honden door de evolutie wel hebben geleerd om met mensen samen te werpen, maar onderling diezelfde coöperatie niet kennen. Het verschil in optreden moet volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan afwijkende strategieën voor conflict-management. Daarbij wordt erop gewezen dat de terughoudendheid van de honden voor potentiële competitie voor controle een belemmering voor gecoördineerde acties betekent.

“Er bestaat bij wetenschappers een consensus dat honden socialer zijn dan wolven, aangezien ze over verschillende generaties hebben geleerd om met de mens samen te leven,” stipt onderzoeksleider Sarah Marshall-Pescini aan. “Dit betekent echter niet dat deze sociale vaardigheden ook tegenover andere honden gelden.” Uit het onderzoek bleek onder meer dat wolven beter in staat waren om een mand voedsel naar zich toe te trekken door gezamenlijk aan touwen te trekken dan honden. Bij de honden konden op bijna vijfhonderd pogingen slechts twee pogingen worden geregistreerd. Bij wolven daarentegen werd gewag gemaakt van meer dan honderd gelukte pogingen.

Uit het onderzoek bleek ook dat de wolven de beste prestaties lieten optekenen wanneer ze konden samenwerken met vertrouwde partners die bovendien binnen de hiërarchie van de groep ook op dezelfde hoogte stonden. De wetenschappers zeggen vastgesteld te hebben dat de wolven sneller bereid bleken de mand voeding gezamenlijk te benaderen. Op die manier zou volgens hen aan de dieren duidelijker worden welke stappen dienden te worden genomen om het voedsel te kunnen bemachtigen. Bij honden bleek daarentegen het dominante dier meestal het initiatief te nemen. In andere gevallen bleken vaak vechtpartijen uit te breken.

Lees Verder

19:32 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wolf |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.