20-10-17

Nieuwsoverzicht

Belron, een dochteronderneming van D'Ieteren, neemt het Franse bedrijf Maisoning over. Dat heeft de groep D’Ieteren bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Belron krijgt door de operatie een belang van 80 procent in Maisoning, een onderneming die diensten voor de renovering van woningen levert. Maisoning wordt overgenomen van de Franse groep Prunay. De operatie kadert in de strategie van Belron om zijn diensten verder uit te breiden. Nog wordt opgemerkt dat de lopende samenwerking met Prunay zal worden verder gezet. Maisoning realiseerde vorig jaar een omzet van meer dan 40 miljoen euro.

De interesse van het publiek voor de nieuwe iPhone 8 van Apple blijft relatief beperkt. Daardoor zou de fabrikant mogelijk ook de productie terugschroeven. Dat hebben een aantal waarnemers bekend gemaakt op basis van een rapport van de krant Economic Times uit Taiwan, waar gewag werd gemaakt van een daling van de bestellingen met 50 procent. Volgens sommige analisten zou Apple zich echter volledig op de nakende lancering van de iPhone X concentreren. Op dit ogenblik zou de productie gelijk tussen beide types zijn verdeeld. Tegen het einde van dit jaar moet volgens analist Jun Zhang worden verwacht dat de iPhone X al een aandeel tussen 60 procent en 70 procent zal opeisen.

De familiale groep Vanreusel, één van de grootste snackleveranciers voor de Belgische frituren, gaat op zoek naar een externe partner. Daarmee zouden voldoende financiële middelen moeten kunnen verzameld om de verdere groeiplannen te ondersteunen. Het bedrijf zou onder meer een aantal overnames op het oog hebben. Ook zou een gedeelte van inkomsten uit de aandelenverkoop worden gebruik om een aantal familiale aandeelhouders uit te kopen. Het is nog niet duidelijk of de familie een meerderheid in het bedrijf wil aanhouden. Er wordt wel gezegd dat de zoektocht naar een partner zich nog in een bijzonder vroeg stadium bevindt. Onder meer de Nederlandse groep Izico zou het dossier bekijken.

Drankenfabrikant Pernod Ricard heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer echter geen rekening zou zijn gehouden met de impact van eenmalige elementen en wisselkoersen, zou een groei met 5,7 procent zijn gerealiseerd. In Azië en Afrika kon een omzetgroei met 7 procent worden gemeld, terwijl op het Amerikaanse continent een stijging met 6 procent werd opgetekend. Daarbij wordt gewezen naar de toegenomen afzet van het merk Jameson in de Verenigde Staten. Op de Europese markt werd een omzetgroei met 3 procent geregistreerd.

Het Europees hoofdkantoor van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs lijkt toch vanuit Londen naar Frankfurt te zullen vertrekken. Dat hebben een aantal waarnemers gezegd op basis van een tweet van Lloyd Blankfein, topman van Goldman Sachs. Blankfein liet in die boodschap over een recent bezoek aan Frankfurt verstaan dat hij in de toekomst nog veel meer tijd in de Duitse stad zal doorbrengen. De hashtag van de boodschap verwees naar de brexit. Goldman Sachs heeft in Londen op dit ogenblik nog ruim zesduizend werknemers. Goldman Sachs had in Frankfurt al tweehonderd medewerkers, maar heeft recent nog eens kantoorruimte voor achthonderd werknemers gehuurd.

De Belgische baggeraar Jan De Nul zal in Panama de cruisehaven Amador bouwen. De werken zullen worden uitgevoerd in samenwerking met China Harbour Engineering Company (Chec). Het contract heeft een waarde van 165 miljoen dollar. De bouw van de cruiseterminal zal achttien maanden in beslag nemen. De cruishaven zal twee dokken tellen, waar telkens tot vijfduizend passagiers kunnen worden ontvangen. De terminal wordt aangelegd op het eiland Perico, net buiten de kust van Panama City en bij de monding van het Panamakanaal. De aanleg van Amador zou tot een rechtstreekse tewerkstelling van duizend medewerkers leiden. Ook worden achttienhonderd indirecte banen in het vooruitzicht gesteld.

De Amerikaanse sigarettenfabrikant Philip Morris heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 20,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam met 0,8 procent toe tot 1,97 miljard dollar. André Calantzopoulos, topman van Philip Morris, stelde dat het bedrijf tijdens het voorbije kwartaal bijzonder sterke resultaten heeft laten optekenen. Het volume verkochte sigaretten kende nochtans een terugval met 7,6 procent. In Azië moest zelfs een achteruitgang met 12 procent worden opgetekend. Het bedrijf wil zich steeds meer toespitsen op de productie van Iqos, een alternatief voor de traditionele sigaret.

Het Duitse technologieconcern Siemens wil zijn energiedivisie afslanken. Dat hebben een aantal bronnen tegen Duitse media gezegd. Opgemerkt wordt dat de reorganisatie gepaard zal gaan met een verdere reductie van de werkgelegenheid. Door de operatie zouden bij Siemens wereldwijd duizenden banen worden geschrapt. Mogelijk zou ook in de divisie industrieprocessen worden gesnoeid. Siemens heeft de voorbije jaren het personeelsbestand al herhaaldelijk afgeslankt. In mei dit jaar werd nog een reorganisatie van digitale divisie aangekondigd. Daarbij werden in Duitsland zeventienhonderd banen geschrapt. Nog eens duizend andere arbeidsplaatsen werden naar externe dienstverleners overgeheveld.

Het Zwitserse farmabedrijf Roche heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 11,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei was onder meer te danken aan sterke prestaties van dochtermerk Ocrevus, een nieuw product voor de behandeling van multiple sclerose. Roche, de grootste fabrikant van kankergeneesmiddelen ter wereld, dankt zijn sterke positie op de markt aan merken zoals Herceptin, Rituxan en Avastin, die echter steeds meer onder druk komen van generische concurrenten. De omzet uit de divisie diagnostiek kende een stijging met 5 procent.

Autobouwer Nissan heeft beslist om zijn fabrieken in Japan gedurende twee weken stil te leggen. Verwezen wordt naar kwaliteitscontroles, waarbij een aantal problemen aan het licht zouden zijn gekomen. Geraamd wordt dat de kosten van de productiestop mogelijk tot 222 miljoen dollar zouden kunnen oplopen. Gebleken was dat de kwaliteitscontrole, die in Japan wordt verplicht, niet altijd door erkende controleurs zou zijn uitgevoerd. Tevens werd gewag gemaakt van kopieën van de officiële stempels voor de kwaliteitsattesten. Samen met de productiestop zullen volgens Nissan in Japan ook ongeveer 1,2 miljoen auto’s voor een bijkomend nazicht worden teruggeroepen.

De Duitse batterijenfabrikant Varta heeft bij zijn introductie op de beurs van Frankfurt een bedrag van 230 miljoen euro opgehaald. De Zwitserse groep Montana Tech Compoments, eigenaar van Varta, had beslist om een belang van bijna 40 procent in de batterijenfabrikant naar de beurs te brengen. Michael Tojner, oprichter van Montana Tech, benadrukte het resterende belang in Varta nog tien tot vijftien jaar in portefeuille te houden. De opbrengsten van de beursgang zullen worden gebruikt om de productiecapaciteit voor herlaadbare lithium-ionbatterijen verder uit te breiden. Varta had vorig jaar al beursplannen bekend gemaakt, maar die operatie werd wegens ongunstige marktomstandigheden opgeschort.

Het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 65,3 miljard frank. Dat betekende een daling met 0,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarbij wordt echter vooral gewezen op de negatieve impact van wisselkoersen. Wanneer geen rekening wordt gehouden met eenmalige effecten, zou een groei met 2,6 procent zijn kunnen melden. Bij de verkoop van voedingsproducten werd een groei met 0,2 procent tot 7,7 miljard frank opgetekend. De verkoop van water kende een marginale stijging tot 6,2 miljard frank. Bij de andere activiteiten kon een groei met 4,8 procent worden gemeld.

Bij de London Stock Exchange (LSE) gaat chief executive Xavier Rolet eind volgend jaar met pensioen. Rolet, die eerder in de bankenwereld actief was, had sinds het einde van het voorbije decennium de leiding over de Londense beurshandel in handen. Rolet had eerder bekend gemaakt te willen vertrekken nadat de overname van de London Stock Exchange door Deutsche Börse zou zijn afgerond. De transactie werd uiteindelijk door de Europese Commissie geblokkeerd omdat de fusiegroep teveel macht op de Europese aandelenmarkten zou verwerven. Waarnemers zeggen dat de opvolger van Rolet door de brexit en nieuwe technologieën zoals blockchain voor een grote uitdaging staat.

De Nederlandse gemeenten Vaals en Gulpen-Wittem verzetten zich tegen de geplande heropening en uitbreiding van de oude zinkmijn Bleyberg van het bedrijf WalZinc in de Waalse gemeente Plombières. Vaals en Gulpen-Wittem liggen vlak aan de grens van Nederlands Limburg met Wallonië. De Nederlandse gemeenten vrezen dat de heropstart van de zinkmijn Bleyberg een negatieve impact op de natuur, het toerisme en de volksgezondheid in de regio zullen hebben. Ook de toeristische dienst Zuid-Limburg heeft zich tegen de heropening van Bleyberg uitgesproken. Onder meer wordt geëist dat een grensoverschrijdende milieueffectenrapport over de plannen van WalZinc wordt opgesteld.

Verlichtingsspecialist Philips Lighting heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,7 miljard euro. Dat betekende een daling met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer echter geen rekening wordt gehouden met eenmalige effecten, zou een omzetgroei met 1,3 procent zijn gestegen. Opgemerkt wordt daarbij dat de groei van de led-divisie voor de eerste keer in staat was om de aanhoudende terugval bij de verkoop van conventionele verlichtingsproducten volledig te compenseren. De opbrengsten van de led-divisie stegen met 22 procent en vertegenwoordigen inmiddels 68 procent van de totale omzet van het bedrijf.

11:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.