21-10-17

Britse taksen maken Schotse whisky te duur voor binnenlands gebruik

In Groot-Brittannië zijn tijdens de eerste zes maanden van dit jaar nog 36,7 miljoen flessen Schotse whisky verkocht. Dat betekende een daling met 2,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Britse ministerie van financiën. De daling moet volgens de Scotch Whisky Association worden toegeschreven aan de bijkomende heffing die de Britse overheid de voorbije lente heeft ingevoerd. Er wordt opgemerkt dat de Britse overheid inmiddels 80 procent van de verkoopprijs van een fles whisky naar zich toetrekt. De Scotch Whisky Association vraagt dat de fiscale heffing opnieuw zou worden teruggeschroefd.

“De Britse overheid heeft de accijnzen op een fles whisky met 3,9 procent verhoogd, maar dat heeft ervoor gezorgd dat tijdens de eerste zes maanden van dit jaar in Groot-Brittannië één miljoen flessen minder zijn gekocht dan tijdens de eerste helft vorig jaar,” benadrukt de Scotch Whisky Association. “Op een fles whisky met een gemiddelde prijs van 12,77 pond, gaat inmiddels meer dan 10 pond naar de Britse schatkist. Naast een btw-heffing van 2,13 pond is er immers ook een accijns van inmiddels 8,05 pond.” Opgemerkt wordt dat de totale inkomsten aan sterke dranken sinds de invoering van de bijkomende heffing met 7 procent zijn gedaald.

Die inkomsten bedroegen tijdens het tweede kwartaal van dit jaar immers nog slechts 697 miljoen pond, tegenover 751 miljoen pond dezelfde periode vorig jaar. “Vorig jaar werden geen taksverhogingen doorgevoerd,” merkt Karen Betts, chief executive van de Scotch Whisky Association, op. “Dat leidde tot een omzetstijging met 7 procent, waardoor ook de overheid een bijkomend bedrag van 229 miljoen pond aan heffingen kon melden. Een belastingverlaging met 2 procent twee jaar geleden leidde tot een omzetstijging met 4 procent. De heffing heeft dan ook een negatieve impact op de producenten en de inkomsten voor de overheid.”

“Een afschaffing van de bijkomende heffing zou een sterk signaal zijn dat de Britse overheid daadwerkelijk gelooft in de wereldberoemde whisky-industrie, die veertigduizend banen ondersteund en een cruciale rol heeft in de Schotse economie,” zegt Karen Bets nog.

Lees Verder

17:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: whisky |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.