21-10-17

Dopamine voorspelt beloning die door keuzes wordt opgeleverd

Het brein geeft er de voorkeur aan niet te lang op een beloning te wachten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Texas bij een populatie ratten. Het fenomeen is verbonden aan de productie van dopamine in de menselijke hersenen. Dat product geeft een signaal over de beloning die uit een keuze kan worden gehaald. De onderzoekers stellen dat de resultaten van hun studie niet alleen een verklaring kunnen helpen bieden voor het keuzegedrag van de consument, maar ook tot een sterker inzicht kunnen leiden in de drugsverslaving, waarbij een belangrijke band met dopamine kan worden vastgesteld.  

“Dopamine is een neurotransmitter die door de nucleus accumbens in de hersenen wordt vrijgegeven,” benadrukt onderzoeksleider Matthew Wanat, professor biologie aan de University of Texas. “Vele beslissingen zijn gebaseerd op de afweging van verschillende beloningen. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat het volume geproduceerde dopamine informatie geeft over de omvang van de bonus, de kans dat de beloning zal worden ontvangen en hoe lang op de invulling van die belofte zal moeten worden gewacht. In de nieuwe studie bleek dat het brein een groter volume dopamine produceert wanneer signalen worden opgevangen dat een beloning op kortere tijd zal volgen.”

“Om een goede keuze te kunnen maken, moet de consument goed geïnformeerd zijn over de beloning die hij mag verwachten,” zegt professor Wanat. “De studie maakt duidelijk dat het brein, zoals kon worden verwacht, een voorkeur heeft om een beloning zo snel mogelijk te ontvangen. De resultaten van het onderzoek kunnen echter ook het inzicht in drugsverslaving helpen verbeteren. Een verslaving is immers een gedrag dat op dopamine inspeelt. Er kan gesteld worden dat de drug het beloningscentrum in de hersenen gijzelt. Mogelijk kunnen therapieën worden ontwikkeld die deze banden kunnen doorbreken.”

Lees Verder

16:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dopamine |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.