21-10-17

Niet alle religies bekijken wetenschap uitsluitend vanuit geloof

Niet alle religies richten zich voor antwoorden op wetenschappelijke vragen even snel tot het geloof. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Rice University, de University of Nevada en de West Virginia University bij meer dan tienduizend gelovigen en atheïsten in de Verenigde Staten. De onderzoekers zeggen in het algemeen te hebben kunnen vaststellen dat een religieuze overtuiging het individu niet noodzakelijk van wetenschappelijke bronnen weghoudt. Wel kan godsdienst volgens hen een aanzet zijn om wetenschappelijke informatie aan te vullen met religieuze bronnen.

“Het individu beschikt over veel bronnen van wetenschappelijk nieuws en informatie,” benadrukt onderzoeksleider Elaine Howard Ecklund, professor sociologie en directeur van het Religion and Public Life Program van de Rice University. “Boeken en musea kunnen deze informatie ter beschikking stellen van het brede publiek, dat bovendien ook terecht kan bij documentaires, het internet of social media. Een gedeelte van het publiek kijkt bij een aantal onderwerpen echter verder dan de wetenschappelijke bronnen. Onder meer is gebleken dat sommige segmenten van het publiek zich sceptisch opstellen tegenover de visies van de wetenschappelijke gemeenschap rond onder meer klimaatverandering, evolutie of vaccins.

“In het algemeen moet worden gezegd dat wetenschappelijke bronnen de voorkeur genieten op het religieuze geloof,” aldus nog professor Ecklund. “Dat geldt zowel voor protestanten en katholieken als voor joden, moslims en andere godsdiensten. In deze groepen erkent 18 procent bij wetenschappelijke vragen ook antwoorden in het geloof te zoeken. Bij evangelische protestanten en mormonen loopt dat cijfer echter op tot 31 procent. Ook bij het raadplegen van een religieus leider of een geloofsgenoot kunnen ongeveer dezelfde verhoudingen worden opgetekend. Deze groepen zijn ook minder geneigd een wetenschappelijke boek of magazine te raadplegen of het probleem aan een wetenschapper voor te leggen.”

“De resultaten kunnen interessante inzichten verstrekken voor de organisatie van de wetenschappelijke communicatie,” stippen de onderzoekers aan. “Om wetenschappelijke boodschappen efficiënt naar het algemeen publiek te communiceren, kan het soms aangewezen zijn religieuze leiders en gemeenschappen in te schakelen.”

Lees Verder

13:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: religie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.