21-10-17

Politieke overtuiging sterkste basis voor discriminatie

De politieke overtuiging vormt de sterkste basis voor discriminatie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Dartmouth College en de University of Stanford in de Verenigde Staten, de Universiteit Antwerpen in België en het Berlin Social Science Center in Duitsland. De onderzoekers wijzen er daarbij op dat tegenstelling in de politieke wereld door de maatschappij meer wordt getolereerd dan discriminatie op het gebied van ras of geslacht. In de politieke wereld wordt een vijandige houding volgens de wetenschappers door iedereen als een normale situatie aanvaard. Er wordt aan toegevoegd dat de politiek eigenlijk tot een permanente campagne is geëvolueerd.

“Uit de studie bleek dat men bij financiële zaken een groter vertrouwen blijkt te hebben in een partner die dezelfde politieke overtuigingen heeft dan in een partij die op politiek gebied een andere visie hanteert,” betoogt onderzoeksleider Sean Westwood, professor politieke wetenschappen aan het Dartmouth College. “Die impact blijkt beduidend groter dan het verschil in vertrouwen dat kan worden opgetekend wanneer naar etnische origine wordt gekeken. Er kan dan ook worden gesteld dat ideologie tot een groter antagonisme kan leiden dan andere mogelijke vormen van tegenstelling. Deze effecten konden worden opgetekend in de Verenigde Staten, maar ook in Groot-Brittannië en Spanje.”

“Het fenomeen moet wellicht worden toegeschreven aan de impact van sociale normen,” stippen de onderzoekers aan. “Discriminatie wordt in de samenleving moeilijk getolereerd, maar de politieke omgeving is daarop een uitzondering. Discriminatie op het gebied van ras of geslacht door door sociale normen zwaar gesanctioneerd, maar die druk is in de politieke wereld niet aanwezig. Vijandigheid en vooroordelen tegen individuen van een andere politieke strekking worden in de samenleving volledig aanvaard en brengen het individu ook niet in verlegenheid. De retoriek van de meeste politieke leiders laten bovendien uitschijnen dat een afkeer van politieke opponenten compleet acceptabel is.

Lees Verder

14:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: politiek |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.