21-10-17

Walvissen en dolfijnen leven in complexe gemeenschappen

Walvissen en dolfijnen leven in hechte sociale groepen en kennen complexe relatievorming. De dieren kunnen bovendien ook met elkaar praten en hebben zelfs regionale dialecten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Manchester, de University of British Columbia, de London School of Economics en de Stanford University. De onderzoekers merken op dat er dan ook heel wat gelijkenissen kunnen worden opgetekend met de organisatie van menselijke gemeenschappen. Het fenomeen moet volgens hen worden toegeschreven aan de complexiteit van de walviscultuur en de hersenomvang van de dieren.

“Een onderzoek bij negentig verschillende soorten walvissen en dolfijnen toonde een bijzonder complexe sociale structuur,” aldus onderzoeksleider Susanne Shultz, evolutiebiologe aan de University of Manchester. “Er konden duidelijke aanwijzingen van een gesofisticeerd sociaal en coöperatief gedrag. Onder meer kon worden vastgesteld dat de dieren bereid waren een samenwerking aan te gaan om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Bovendien werden ook jachttechnieken onderling doorgegeven, terwijl ook bij de organisatie van de jacht coöperatief gedrag kon worden opgetekend. Verder bleek een complex vocabularium, waarbij zelfs regionale dialecten werden opgetekend.”

Ook bleek dat de dieren een persoonlijk taalgebruik kenden, terwijl in een aantal gevallen ook een samenwerking met mensen en andere diersoorten kon worden geregistreerd. Daarnaast kon ook worden gemeld dat de dieren bereidheid toonden om zorg te dragen voor de kinderen van soortgenoten. Net zoals mensen en andere primaten hebben de walvisachtigen volgens de onderzoekers een groot brein kunnen ontwikkelen in respons op een complexe en informatierijke sociale omgeving. Daarbij wordt opgemerkt dat de dieren over hogere cognitieve en sociale vaardigheden beschikken dan vaak wordt aangegeven.

Lees Verder

14:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: walvissen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.