24-10-17

Beleid manager mede gestuurd door culturele achtergrond

Het achterliggende culturele erfgoed van de chief executive kan een impact hebben op de prestatie van de onderneming. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of St Andrews en de University of Edinburgh, die de analyse maakten van de persoonlijkheid van een aantal topfiguren uit de Amerikaanse bankwereld. De onderzoekers benadrukken dat de culturele achtergrond van de chief executive zijn gedrag als manager kan beïnvloeden en daarmee ook gevolgen kan hebben voor de prestatie en winstgevendheid van de onderneming.

“Executives met een stamboom die teruggaat tot een cultuur waarin vooral nadruk gelegd wordt op terughoudendheid en individualisme en risico worden ontraden, blijken onder druk betere prestaties te leveren,” benadrukt onderzoeksleider Louis Nguyen, docent management aan de University o St Andrews. “Er konden daarbij ook aanwijzingen worden gevonden dat de culturele erfenis op de prestaties van de onderneming een grotere impact uitoefent dan typische genetische eigenschappen die met de regio van origine zijn verbonden.” Op die manier kon worden gesteld dat managers met Duitse, Italiaans, Poolse of Russische achtergrond onder concurrentiële druk de beste prestaties zouden laten optekenen.

“Eerder is al aangetoond dat de persoonlijkheid van de manager een belangrijke impact kan hebben op de kapitaalstructuur, de investeringen en de winstgevendheid van de onderneming,” benadrukt professor Nguyen. “Daarbij wordt meestal gekeken naar elementen zoals leeftijd, geslacht, ervaring en academische prestaties. De impact van de culturele achtergrond wordt echter meestal over het hoofd gezien. Nochtans blijkt dat die impact nog vele generaties in beleidsbeslissingen een rol spelen. Deze conclusies tonen bovendien aan dat cultuur heel diep in het menselijk karakter is verankerd en slechts langzaam verschuift.”

Lees Verder

13:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: executive |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.