24-10-17

Chinese zonnepanelen gehinderd door zware luchtvervuiling

China investeert zwaar in zonnekracht, maar de technologie dreigt er een gedeelte van zijn capaciteit te moeten inleveren. Het land moet immers afrekenen met een zware luchtvervuiling, die in het noordelijke en oostelijke deel van zijn grondgebied tijdens de winter ongeveer 20 procent van het zonlicht blokkeert. Dat blijkt uit een rapport van wetenschappers aan de Princeton University. Daarmee vormt de luchtvervuiling voor de energiesector volgens de onderzoekers een even grote hindernis als een wolkendek, dat lange tijd bestempeld werd als het grootste probleem voor een efficiënte energievoorziening met zonnepanelen.

Tegen eind volgend decennium zou zonnekracht 10 procent van de totale Chinese energieconsumptie moeten dekken. “In regio’s met een zware aerosol-vervuiling kan het potentieel van zonnekracht voor de dagelijkse opwekking van elektriciteit echter met anderhalve kilowattuur per vierkante meter worden verminderd,” zegt onderzoeksleider Xiaoyuan Li, specialist milieukunde aan de Princeton University. “In een aantal gevallen kan tot 35 procent van de potentiële opbrengst verloren gaan. De verliezen zouden voldoende zijn om gedurende één uur met een stofzuiger te werken, een wasbeurt van zes kilogram te doen of gedurende vijf tot tien uur met een laptop te werken.”

“Het gebruik van fossiele brandstoffen verhoogt de concentraties aerosols in de atmosfeer,” verduidelijkt Xiaoyuan Li. “Ontwikkelingslanden met een zware luchtvervuiling proberen vaak een massale overstap naar duurzame bronnen, waarbij onder meer de installatie van zonnepanelen wordt gestimuleerd. Vaak wordt daarbij echter de mogelijke impact van aerosols genegeerd. Nochtans kan dat product een belangrijke invloed hebben.” De conclusies van de studie zouden volgens Li voor landen zoals China en India dan ook een aanzet moeten zijn om de uitstoot van aerosols verder te verminderen, zodat de opbrengsten van zonnekracht verder kunnen worden opgedreven.

Die initiatieven zouden volgens Li een positieve spiraal op gang brengen. “Door een vermindering van de volumes aerosols zullen zonnepanelen immers efficiënter kunnen werken,” zegt de onderzoeker. “Door die grotere efficiëntie zullen de zonnepanelen meer elektriciteit opleveren. Daardoor kan de inzet van vervuilende energiecentrales worden verminderd, waardoor de verdere uitstoot van aerosols kan worden beperkt. De lagere concentraties aerosols zorgen ervoor dat de zonnestralen gemakkelijker het aardoppervlak kunnen bereiken. Dat versterkt opnieuw de bevoorrading van de zonnepanelen.”

Lees Verder

14:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zonnepanelen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.