31-10-17

Groot-Brittannië telt weer tweeduizend brouwerijen

Het voorbije jaar hebben in Groot-Brittannië driehonderd nieuwe brouwerijen de deuren geopend. Daarmee telt het land nu opnieuw tweeduizend bierproducenten. Dat blijkt uit een rapport van consulent UHY Hacker Young. Opgemerkt wordt dat met deze cijfers een ommekeer wordt gerealiseerd in de consolidatie die de Britse biermarkt de voorbije decennia heeft gekend. De jaren dertig van de voorbije eeuw vormden de laatste periode waarin Groot-Brittannië nog tweeduizend brouwerijen telde. Het fenomeen moet volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan de opkomst van microbrouwerijen en speciaalbieren.

“De toegenomen verkoop in zowel pubs als supermarkten heeft vele huisbrouwers aangezet om de stap naar de commerciële markt te zetten,” zegt onderzoeksleider James Simmonds. “De ambachtelijke bieren hebben een einde gemaakt aan een lange periode waarin de sector vooral door een consolidatie werd gekenmerkt. Bovendien mag nog een verdere periode van sterke groei in het vooruitzicht worden gesteld.” Het voorbije jaar is het aantal Britse brouwerijen volgens UHY Hacker Young met 18 procent toegenomen. Over de jongste vijf jaar is er bovendien sprake van een groei met 64 procent. Een belangrijke mijlpaal werd volgens de onderzoekers vijftien jaar geleden neergezet.

Toen besliste de Britse regering immers dat kleine brouwers een fiscale korting konden genieten. Daardoor dienden de kleine bierproducenten 50 procent minder accijnzen te betalen dan hun grote sectorgenoten. Woordvoerders van de Society of Independent Brewers (Siba) voegen eraan toe dat de bloei van de ambachtelijke bieren in belangrijke mate te danken is aan de veranderende smaak van de consument, die een betere kwaliteit, superieure aroma’s en een grotere keuze eist. Op die vragen kan de onafhankelijke microbrouwerij volgens de sectororganisatie een optimaal antwoord bieden. Er wordt echter ook gewaarschuwd voor de reactie van de grote bierconcern, die zelf ook interesse in de markt tonen.

Lees Verder

17:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brouwerijen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.