06-11-17

Menselijk brein hecht veel belang aan verwantschap

Het menselijk brein hecht een opmerkelijk belang aan de genetische verwantschap. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Aalto University in Finland bij een dertigtal vrouwelijke bioscoopbezoekers die de film My Sister’s Keeper van regisseur Nick Cassavetes, waarin het thema van orgaandonoren wordt behandeld, hadden bekeken. Wanneer de respondenten geconfronteerd werden met de weigering van een personage om een orgaan af te staan aan een zus waarbij kanker was vastgesteld, bleek in de reacties een aantal opmerkelijke verschillen te moeten worden vastgesteld.

“Bij een bevraging bleek dat 90 procent van de respondenten getuigde geen verschil te maken tussen een situatie wanneer de personages de gewone genetische verwantschap kenden dan wel door adoptie een familiale band te hebben gekregen,” benadrukt onderzoeksleider Mareike Bacha-Trams, neurowetenschapper aan de Aalto University. “Wanneer echter gekeken wordt naar hersenscans van de betrokkenen, blijkt daarentegen een groot verschil. De hersenen bleken bijzonder fel te reageren op het verschil in verwantschap dat over de personages werd vernomen. Volgens het brein zijn die twee situaties bijzonder verschillend.”

Er kon vooral een grotere activiteit worden opgetekend in hersengebieden die in verband staan met morele waarden, gevoelens en beslissingen. “Er kan aan een sterkere familiale verwantschap dan ook een grotere morele verwachting worden gekoppeld,” zeggen de onderzoekers nog. Er kon daarnaast ook worden vastgesteld dat verwantschap tevens een impact kan hebben op de selecties van individuen die uit een dodelijke noodsituatie zullen worden gered. Daarbij kon worden vastgesteld dat nagenoeg alle respondenten in eerste instantie hun zus zouden redden. Op korte afstand volgt de beste vriend. Voor onbekenden zouden beduidend minder inspanningen worden gedaan.

Lees Verder


18:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brein |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.