06-11-17

Nieuwsoverzicht

De fusiegesprekken tussen de Amerikaanse telecommaatschappij Sprint en zijn sectorgenoot T-Mobile zijn definitief stopgezet. Er waren al langer aanwijzingen dat de gesprekken over een mogelijke samenwerking zouden worden stopgezet. Het Japanse Softbank, eigenaar van Sprint, zou zich niet langer kunnen vinden in de machtsverdeling binnen de fusiegroep. Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, zou immers een meerderheidsbelang in het samenwerkingsverband krijgen. Softbank kon zich echter niet met een ondergeschikte positie akkoord verklaren. Door een samensmelting zouden Sprint en T-Mobile een geducht tegenstander voor de Amerikaanse marktleiders Verizon en AT&T kunnen worden.

In Saoedi-Arabië zijn elf prinsen, vier ministers en tientallen voormalige ministers op verdenking van corruptie gearresteerd. De arrestatie gebeurde op last van een anticorruptie-commissie die door kroonprins Mohammed bin Salman was geïnstalleerd. Bij de arrestanten bevindt zich ook prins Alwaleed bin Talal, met een vermogen van 19 miljard dollar één van de rijkste personen ter wereld. Kingdom Holding, het investeringsbedrijf van Bin Talal, heeft onder meer belangen in Citigroup, Twitter, Apple, eBay en Euro Disney. Bin Salman zou volgens waarnemers met de arrestaties potentiële tegenstanders voor zijn maatschappelijke en politieke hervormingsplannen onschadelijk willen maken.

De Amerikaanse staalgroep US Steel heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,25 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 20,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 65 miljoen dollar naar 161 miljoen dollar. De cijfers tonen volgens de directie dat US Steel de vruchten begint te plukken van de eerdere inspanningen om de kosten te besparen en de efficiëntie te verbeteren. Ook wordt gewezen naar de hogere prijzen die op de staalmarkt worden gehanteerd. Het bedrijf zegt goed op koers te zitten om de gestelde doelstellingen op langere termijn te realiseren. US Steel zegt ook te investeren in een volgende generatie staalproducten.

Het technologiebedrijf Waymo, ontwikkelaar van autonome mobiliteit, mag in zijn rechtszaak tegen concurrent Uber geen gebruik maken van een getuigenis van een schadedeskundige. Op aanverwante financiële bewijzen, zoals schaderapporten, kan evenmin beroep worden gedaan. Dat heeft een Amerikaans rechter beslist. Door die uitspraak wordt voor het voor Waymo, een zusterbedrijf van Google, moeilijker om te bewijzen dat er financiële schade is geleden door een diefstal van bedrijfsgeheimen door de onderneming Otto, die de informatie aan Uber zou hebben doorgegeven. Waymo zou de schade op ongeveer 1,9 miljard dollar amen. De debatten zou in december worden aangevat.

In Wuustwezel heeft speelgoedfabrikant Clics Toys een nieuw complex met productieruimtes, opslagvoorzieningen en kantoren in gebruik genomen. Met het project was een investering van 5 miljoen euro gemoeid. Door de investering moet het jaarlijkse productieniveau van Clics Toys tot ongeveer 360 miljoen eenheden kunnen opvoeren. Clics Toys werd achttien jaar geleden opgericht. De speelgoedstenen van het bedrijf zijn inmiddels in veertig landen aan vijftig miljoen klanten verkocht. Er is ook een samenwerking opgezet met het Zuid-Koreaanse bedrijf Gym World. In het nieuwe complex moet met de installatie van E-Power op het elektriciteitsgebruik een besparing van ruim 10 procent mogelijk zijn.

De Amerikaanse krantengroep New York Times Company heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 386 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De digitale reclame-inkomsten liepen met 11 procent op tot 49 miljoen dollar. Bij de abonnementen werden 105.000 digitale lezers toegevoegd, waardoor de inkomsten uit de elektronische editie met 46 procent toenamen tot 86 miljoen dollar. Het krantenbedrijf heeft naar eigen zeggen inmiddels 2,5 miljoen digitale abonnees. De inkomsten uit gedrukte operaties kenden wel een inkrimping. De operationele winst steeg van 9 miljoen dollar naar 33 miljoen dollar.

Het bedrijf UniversCiné uit Oudergem heeft concrete plannen om begin volgend jaar, onder de naam Uncut, een alternatief voor de Amerikaanse streamingdienst Netflix aan te bieden. UniversCiné biedt nu al content-op-maat aan op computer, tablet, smartphone en televisie met internetverbinding. De onderneming verhuurt jaarlijks tussen zeshonderdduizend en zevenhonderdduizend films. De activiteit kent een sterke groep. Begin volgend jaar wordt ook een abonnementendienst gestart. Tegen een prijs van 7,99 euro per maand wordt toegang geboden tot duizend films. Het aanbod bestaat voor 60 procent uit Europese producties. Uncut rekent op 50.000 abonnees op twee jaar tijd.

De Japanse autogroep Honda heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 33,59 miljard dollar. Dat betekent een stijging met ongeveer 16 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei was onder meer te danken aan een hogere verkoop. In totaal werden 1,29 miljoen voertuigen afgeleverd. Dat betekende een stijging met 6 procent. De operationele winst daalde echter met 33 procent tot 1,36 miljard dollar. De resultaten leden onder een schikking van 477,2 miljoen dollar met Amerikaanse klanten over mogelijke defecten met airbags. De Amerikaanse verkopen van Honda vielen ook met 5,6 procent terug tot 452.000 exemplaren.

De autogroepen BMW, Mercedes-Benz, Ford en Volkswagen hebben de joint-venture Ionity opgericht. Het samenwerkingsverband wil in Europa tegen eind dit decennium een netwerk van snelle laadpunten voor elektrische wagens uitbouwen. In totaal wordt gericht op de inplanting van vierhonderd laadstations. In eerste instantie wordt geïnvesteerd in Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen. Tegen eind dit jaar zouden twintig stations operationeel moeten zijn. Eind volgend jaar moet het netwerk tot honderd laadpunten zijn uitgebouwd. De laadpunten zullen ongeveer honderdtwintig kilometer van elkaar liggen. Er wordt samengewerkt met een aantal ketens van benzinestations.

In Hongkong is de kantoortoren The Center voor een bedrag van 5,2 miljard dollar verkocht aan een consortium rond het staatsbedrijf China Energy Reserve and Chemicals Group. De verkoop vertegenwoordigt een nieuw record op de internationale vastgoedmarkt. Het vorige record stond op naam van een building in Shanghai, waarvoor vorig jaar een bedrag van 2,95 miljard dollar was betaald. The Center is de vijfde hoogste kantoortoren van Hongkong en was grotendeels in handen van de groep CK Asset Holdings van miljardair Li Ka-Shing. De verkoop zou CK Asset bijkomende financiële middelen moeten bezorgen om zijn activiteiten buiten de vastgoedmarkt te diversifiëren.

De groep CNH Industrial, het moederbedrijf van onder meer Iveco en FPT Powertrain, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 15,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 18 procent op tot 57 miljoen dollar. Het bedrijf merkt op in het grootste deel van zijn marktsegmenten positieve evoluties te kunnen melden. Wel wordt gewag gemaakt van relatief moeilijke marktomstandigheden voor zware tractoren in Noord-Amerika. De wereldwijde verkoop van commerciële voertuigen nam met 20 procent toe. Onder meer wordt gewezen op sterke prestaties in Europa en Australië.

De Nederlandse bank ING Groep zet de samenwerking met de Amerikaanse acteur Kevin Spacey stop. Dat heeft de bank bekend gemaakt. Spacey was ingehuurd om eind november aanwezig te zijn op een conferentie van de Nederlandse groep in Rotterdam. Door de commotie rond het seksuele wangedrag van Spacey is het volgens ING echter niet wenselijk dat de acteur op het evenement zijn opwachting zou maken. Spacey wordt door acteur Anthony Rapp beschuldigd van aanranding. Rapp zou op het ogenblik van de feiten veertien jaar zijn geweest. Spacey heeft de feiten niet ontkend. Nadien volgden nog meer gelijkaardige beschuldigingen aan het adres van Spacey.

Het Nederlandse bedrijf Qlean-tec, producent van schoonmaakmiddelen, wordt overgenomen door de Belgische groep Christeyns. Door de transactie kan Christeyns, producent van hoogwaardige wasmiddelen voor professionele textielverzorging, zijn activiteit in Nederland verder uitbouwen. Dankzij de integratie van Qlean-tec wordt Christeyns voor de eerste keer in Nederland actief op de markt van wasmiddelen voor carwashes en de voedingsindustrie. Christeyns heeft nu veertien fabrieken, waarmee een omzet van 300 miljoen euro wordt gerealiseerd. De onderneming heeft 850 werknemers. De activiteiten van Qlean-tec zullen ook na de overname autonoom worden verder gezet.

De Britse energiegroep Centrica neemt het Antwerpse technologiebedrijf Restore over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 70 miljoen euro. Restore ontwikkelde een technologie die het mogelijk maakt om overbelasting van het elektriciteitsnet te vermijden. De technologie laat toe om vanop afstand installaties met een groot verbruik - tegen betaling - geheel of gedeeltelijk af te koppelen. Het Antwerpse bedrijf werd vijf jaar geleden opgericht door Jan-Willem Rombouts en Pieter-Jan Mermans, specialisten in risico-management. Restore heeft inmiddels contracten met een honderdvijftigtal bedrijven in België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. De overname moet een verdere internationale groei versnellen.

De Amerikaanse pakketbezorger United Parcel Services (UPS) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 1,27 miljard dollar naar 1,26 miljard dollar. Op de Amerikaanse markt werd een groei met 4 procent gerealiseerd. Bij de internationale activiteiten kon een toename met 11,2 procent worden gemeld. Het bedrijf zegt tijdens het voorbije kwartaal wel de negatieve impact te hebben ondervonden van de orkanen die het zuidelijk deel van de Verenigde Staten hebben getroffen. Die zouden in augustus en september het bedrijf 50 miljoen dollar hebben gekost.

11:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.